Prima pagină » Actualitate » ANAF trece la poprirea electronică a conturilor, anunţă Mirela Călugăreanu
ANAF trece la poprirea electronică a conturilor, anunţă Mirela Călugăreanu

ANAF trece la poprirea electronică a conturilor, anunţă Mirela Călugăreanu

15 iul. 2020, 07:55,
George Cristian în Actualitate

ANAF trece la poprirea electronică a conturilor, anunţa preşedintele instituţiei, Mirela Călugăreanu. Într-o declaraţie pentru profit.ro, şefa ANAF anunţa faptul că mecanismul pentru poprire electronică a conturilor este pregătit şi funcţional. Totuşi, ţinând cont de faptul că popririle sunt suspendate de Guvern până pe data de 25 octombrie 2020, acesta va deveni operaţional începând cu data de 26 octombrie.

ANAF trece la poprirea electronică a conturilor

Mirela Călugăreanu afirma faptul că poprirea electronică este funcţională şi gata de a fi pusă în aplicare, dar după data de 25 octombrie. Din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19, Guvernul a decretat suspendarea popririlor până pe 25 octombrie 2020, iar în acest fel, Mirela Călugăreanu anunţa că sistemul va fi funcţional şi pus în aplicare începând cu data de 26 octombrie

“Am finalizat poprirea electronică. Va fi utilizată, însă, abia după ce expiră suspendarea măsurilor de executare silită şi reluăm operaţiunile. De pe data de 26 octombrie va fi funcţională”, a declarat preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu

O altă decizie de ţinut minte este aceea că obligaţiile fiscale care trebuiau plătite începând cu lună martie 2020 şi nu au fost achitate până la data de 25 octombrie 2020, nu sunt considerante ca fiind sume restante şi nici nu se calculează dobânzi sau penalităţi de întârziere pentru acestea.

Preşedintele ANAF a avut poprire pe conturi

În altă ordine de idei, preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu a declarat faptul că toată lumea primeşte somaţii şi ca ea însăşi a primit o somaţie şi i s-a pus poprire pe conturi în perioada când era şefa la DGRFP Bucureşti. Poprirea a venit în contextul în care şefa ANAF luase o amendă şi de care nu ştia:

“Cine nu a primit o somaţie? Am primit şi eu când eram director la Bucureşti, nu doar somaţie, ci şi o poprire pentru o amendă pe care o luasem în calitate de conducător al instituţiei şi de care nu ştiam. Am avut şi eu o poprire. Acum aştept să vedem poprirea electronică după 25 octombrie. Noul sistem e-poprire ne va feri pe toţi de greşelile din trecut”, a declarat şefa ANAF.

Fiscul începe verificările de la distanță pentru firme pentru a evita acumularea de datorii şi penalităţi

Mirela Călugăreanu a anunţat, într-un interviu pentru profit.ro faptul că ANAF-ul pregăteşte un instrument de control şi conformare a firmelor. Acesta va putea fi folosit de la distanţa de către inspectorii Antifrauda sau Inspecţia Fiscală. Totuşi, dacă se vor găsi nereguli, acestea vor fi soluţionate punctual. Scopul proiectului este de a identifica şi soluţiona rapid toate abaterile şi de a evita alte greşeli care pot duce la acumularea unor sume de bani de plată, dobânzi sau penalităţi.

“Avem în vedere implementarea DeskAudit, prin dezvoltarea componentei de control fiscal ce vizează verificarea documentară, o analiză de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului, pe baza documentelor pe care le avem la dosarul fiscal, precum şi pe baza informaţiilor din baza noastră de date sau pe care le deţin alte instituţii şi care au relevanţă în determinarea stării de fapt fiscale”, a declarat şefa ANAF, Mirela Călugăreanu într-un interviu pentru site-ul profit.ro.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`