Prima pagină » Local » ANAF blochează conturile de la Primăria Rediu. Dezastru în bugetul comunei din județul Iași- FOTO

ANAF blochează conturile de la Primăria Rediu. Dezastru în bugetul comunei din județul Iași- FOTO

19 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Agenția Națională de Administrare Fiscală a trimis o notificare către Primăria comunei Rediu, județul Iași, pentru blocarea conturilor instituției. Din cauza unui proiect european care a fost implementat prost statul a cerut banii înapoi. Comuna nu a discutat nici măcar bugetul pe anul în curs

Dezastru într-o localitate aflată în zona metropolitană Iași. Comuna Rediu nu a reușit nici până la această oră să adopte proiectul de buget pe anul 2022. Mai mult, localitatea ieșeană va avea și conturile blocate după ce nu a reușit să returneze peste 60 de mii de euro de la un proiect european implementat greșit. Surse din Primăria comunei Rediu au arătat că ANAF a trimis o notificare în urmă cu câteva zile prin care arată că instituția va avea conturile blocate până la achitarea debitului respectiv.

ANAF a blocat conturile de la Primăria Rediu

Totul a plecat de la un proiect derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Comuna Rediu a obținut o finanțare pentru achiziția unor utilaje agricole încă din mandatul precedent. Proiectul a fost început în 2019 și a fost structurat în două părți, prima fiind finalizată. Partea a doua a proiectului a fost demarată în mandatul primarului Ciprian Grosu.

Acesta nu a reușit însă să facă la timp cererea de finanțare, iar AFIR s-a sesizat și a anulat investiția. Astfel, instituția a cerut returnarea a 316.522 lei (63.943 euro), solicitare făcută încă din vara lui 2021. Primarul din Rediu nu a reușit nici până la această oră să dea banii înapoi, astfel încât AFIR s-a adresat Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru blocarea conturilor Primăriei.

Scandal în Consiliul Local Rediu

Grosu a încercat în mai multe rânduri să determine aleșii Consiliului Local Rediu să aprobe returnarea banilor prin modificarea bugetului din 2021. Totuși, aleșii locali nu au fost de acord ca localitatea să plătească pentru prostia primarului și, astfel, situația s-a complicat și mai mult. Primăria Rediu are voie să depună cereri și pentru alte proiecte, însă nu le va putea contracta dacă le câștiga până nu își achită datoria. În tot acest timp, conducerea Primăriei de lângă Municipiul Iași nu a făcut nimic pentru a rezolva problema apărută. Nu este și primul scandal în care este implicat actualul primar USR al comunei Rediu.

Primarul Ciprian Grosu a refuzat dialogul

Primarul Ciprian Grosu a refuzat să explice cum s-a ajuns la o asemenea situație. Contactat două zile la rând, Ciprian Grosu s-a eschivat de fiecare dată. Mai întâi a menționat că e ocupat și nu poate vorbi.

„Vorbim acuși. Sunt super ocupat acum”, a spus Ciprian Grosu, primarul comunei Rediu.

Ieri, 18 februarie 2022, a refuzat din nou să explice cum s-a ajuns ca Primăria să aibă probleme.

”Când o să am un răspuns, o să-l comunic. E totul în regulă ”, a precizat Ciprian Grosu, primarul comunei Rediu.

Acesta a ajuns să fie implicat și în unele scandaluri imobiliare în localitatea pe care o conduce. Pentru a returna suma, Primăria va trebui să prindă în bugetul pe 2022 suma de 63 de mii de euro. Ulterior, cine se face vinovat de această greșeală, va trebui să returneze banii.

Istoria unui dezastru financiar în comuna Rediu

Comuna Rediu a primit în două tranșe suma de 316.522 de lei. Valoarea totală a proiectului a fost de 404.507 lei. Comuna trebuia să vină cu o co-finanțare de circa 13.000 de lei. Banii au ajuns la Rediu, însă documentația pentru aprobarea celei de-a doua tranșe de plată a fost depusă mai târziu decât termenul-limită. Cererea pentru prima tranșă fost depusă pe data de 6 octombrie 2020, imediat după finalizarea alegerilor locale, când Grosu abia își prelua mandatul. Deși data-limită de depunere pentru tranșa 2 a fost pe 6 februarie 2021, Primăria Rediu a depus solicitarea în luna mai 2021, adică după 3 luni de întârziere. Astfel, AFIR a anunțat că proiectul devine neeligibil.

Mai mult, comuna Rediu a fost penalizată cu returnarea integrală a sumei. Așa s-a ajuns ca ANAF să pună poprire pe conturile celor de la Primăria Rediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *