Prima pagină » Actualitate » ANAF ar putea să publice averile tuturor românilor! Mircea Geoană propune acest lucru

ANAF ar putea să publice averile tuturor românilor! Mircea Geoană propune acest lucru

23 iul. 2024, 09:43, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Mircea Geoană, posibil candidat la alegerile prezidențiale propune o lege controversată. Acesta declară că o soluție corectă ar fi ca ANAF să publice averile tuturor românilor. În acest context s-ar putea vedea cât câștigă fiecare dintre noi și ce taxe are de plătit.

Propunerea este de noaptea minții în contextul în care un român care lucrează în privat nu ar trebui să stârnească interesul reprezentanților ANAF. E fix problema fiecărui român cât câștigă, atâta timp cât nu este plătit din bani publici.

Mircea Geoană propune ca ANAF să publice averile tuturor românilor

Propunerea făcuta de Mircea Geoană seamănă cu propunere pe care o regăsim doar în statele totalitariste unde democrația nu mai există. În ultima sa carte, Geoană vrea ca ANAF să publice în fiecare an lista cu cât câștigă fiecare român și cu cât are de plătit la stat. Veniturile românilor care lucrează în privat nu ar trebui să fie publice din mai multe raționamente. Cel mai important raționament este faptul că nu statul român îi plătește salariul, deci nu trebuie ca o persoană care lucrează în privat să justifice cât câștigă.

”Una dintre soluţiile simple care ar putea resuscita spiritul civic şi încrederea românilor în guvernanţi ar putea fi, de pildă, publicarea de către ANAF, anual, a veniturilor şi taxelor tuturor cetăţenilor, aşa cum se procedează în Finlanda. Finlandezii acceptă să plătească taxele cele mai mari din lume pentru că au încredere că şi alţi finlandezi plătesc şi că guvernul foloseşte corect banii. Reclădirea încrederii românilor în cei care îi conduc nu va fi, cu siguranţă, uşoară, însă trebuie plecat de undeva, de preferinţă chiar de la fundaţia societăţii: să conştientizăm fiecare ce ne datorează statul şi ce ne datorăm unul altuia”, scrie Mircea Geoană.

Un al doilea raționament este modul în care ar putea să publice ANAF veniturile obținute de românii care au contracte confidențiale. Adică există un act adițional prin care salariul trebuie să rămână confidențial.

Taxa pe lux, o prostie născocită de Guvernul PSD-PNL

Statul român pare să facă absolut orice pentru a mai scoate bani din buzunarele românilor. Asta în contextul în care nimeni nu știu unde se duc banii obținuți din taxe și impozite. Nu avem spitale performante, nu avem autostrăzi, iar multe dintre școli mai au încă WC-ul în fundul curții. O altă aberație este așa numita taxă pe lux care este absolut revoltătoare. Guvernul PSD-PNL a hotărât ca românii care trăiesc prea bine să fie impozitați mai mult. Taxa pe lux îi vizează doar pe românii care dețin locuințe și vehicule de mare valoare, potrivit legii 296/2023.

Această taxă se aplică proprietarilor de imobile rezidențiale care depășesc valoarea de 2,5 milioane de lei (circa 500.000 de euro) și celor care dețin autoturisme înmatriculate în România, cu o valoare de achiziție ce depășește 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro). Vom da un simplu exemplu pentru a dovedi cât de aberantă este această taxare. Dacă tu ca persoană fizică ai moștenit, în urmă cu 20 de ani, un teren în zona Cluj, valoarea aceluia a crescut considerabil. Deși tu nu ai fizic bani, valoarea terenului ar putea să depășească sumele date de stat. Ori, cum poți să plătești la bugetul de stat sume de bani amețitoare doar pentru că valoarea proprietății tale a crescut considerabil în ultimii ani?

Așadar, propunerea lui Mircea Geoană în care ANAF ar putea fi obligată să publice averile/câștigurile românilor este încă un pas pentru abolirea democrației și bunului simț în România.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
23 iulie 2024
23 iulie 2024