Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunţat că începând cu 1 ianuarie 2023, proprietarii care îşi închiriază locuinţele au o nouă obligaţie. Aceştia trebuie să-şi înscrie contractul de închiriere la ANAF.
„Măsura este prevăzută la punctul 50 al Ordonanței de Guvern nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale”, arată ANAF.
Ce obligaţie vor avea proprietarii care îşi închiriază locuinţele
Astfel, începând cu prima lună a anului viitor, ANAF a anunţat că proprietarii de locuinţe vor fi obligaţi să înscrie contractul de închiriere la instituţia financiară, asta în cazul în care au decis să ofere cu chirie spaţiul ce-l deţin.
„La articolul 120, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alin. (6^1) și (6^2), cu următorul cuprins:
(6^1) Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.
(6^2) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (6^1) se stabilește prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală”, se arată în punctul 50 din măsura.
Aşadar, conform OG nr. 16/2002, obligativitatea va fi impusă de la 1 ianuarie 2023.
„Prevederile pct. 50 se aplică începând cu contractele de închiriere încheiate începând cu 1 ianuarie 2023”, se arată în documentul citat.
Chiriaşii nu au contractele înregistrate la ANAF
Vă aducem aminte că aceasta măsură a fost eliminată în anul 2018. Mai mult decât atât, impozitul pentru declararea veniturilor va creşte cu nu mai puţin de 67 la sută.
În primele nouă luni ale anului curent au fost înregistrate cu 25 la sută mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF. De asemenea, potrivit unui studiu realizat de o agenție imobiliară arată că circa 34 de procente dintre persoanele care stau cu chirie nu au contract ȋnregistrat la Administrația Financiară, în vreme ce 31% dintre chiriași nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu documentul.
Deşi în momentul de fata înscrierea contractului de închiriere este opţionala, declararea veniturilor din chirii este obligatorie. Specialiştii reocmanda depunerea contractului la ANAF deoarece în cazul în care apar neînţelegeri între proprietar şi chiriaş, prejudiciul se poate recupera mult mai rapid.
Un exemplu simplu ar fi următorul. În cazul în care un proprietar primește lunar suma de 300 de euro de la chiriaș, în urma unui un contract de închiriere valabil un an de zile, plătește acum impozit 1.069 de lei, în 2023, va achita cu peste 700 de lei mai mult.
Important de precizat este faptul că impozitul majorat se va calcula doar la contractele semnate de la 1 ianuarie 2023. În concluzie, noile modificări nu îi încurajează pe proprietari să intre în legalitate, sunt de părere specialiștii.
Vă aducem aminte că în ediţiile anterioare ale Cotidianului BZI s-a relatat faptul că ANAF a anunţat obligaţii pentru persoanele care sosesc sau pleacă din România, dar şi pentru cei care realizează venituri din diverse activităţi. Astfel, nu doar proprietarii care își închiriază locuințele vor avea obligații din partea ANAF.