Prima pagină » National » ANAF a luat în vizor un român care a vândut fier vechi! Taxele pe care trebuie să le dea bărbatul statului
ANAF a luat în vizor un român care a vândut fier vechi! Taxele pe care trebuie să le dea bărbatul statului

ANAF a luat în vizor un român care a vândut fier vechi! Taxele pe care trebuie să le dea bărbatul statului

13 sept. 2024, 17:20,
în National

În aprilie acestui an, ANAF a desfășurat un control în urma căruia a identificat un român care a vândut fier vechi în Franța. Conform autorităților fiscale, între 2020 și 2021, acesta a comercializat baterii cu plumb și alte obiecte ce conțineau cupru, aluminiu, oțel inoxidabil și alamă. Pentru că activitatea sa a fost constantă, acum este obligat să plătească impozit pe venit, contribuții la asigurările sociale (CAS) și la sănătate (CASS).

Legislația în vigoare prevede că persoanele care obțin venituri constante din vânzarea de fier vechi sunt considerate ca desfășurând activități independente și, prin urmare, au obligația de a plăti taxe și impozite.

Suma pe care trebuie bărbatul să o dea la stat

Inspectorii ANAF susțin că persoana respectivă ar fi trebuit să se înregistreze, de exemplu, să își deschidă un PFA și să depună anual Declarația Unică privind veniturile obținute. Deoarece nu a făcut acest lucru, ANAF l-a somat să plătească impozitul pe profit, CAS și CASS (calculate la nivelul unui plafon echivalent cu 12 salarii minime pe acei ani), și, probabil, penalități, deși documentul oficial nu face referire clară la acestea. Instituția nu a oferit informații despre identitatea persoanei sau despre suma pe care aceasta o datorează.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitățile comercianților de fier vechi depășește 5 milioane de lei. În plus, conform noilor reglementări, persoanele vizate ar putea beneficia de amnistia fiscală promovată de Guvernul Ciolacu. Aceasta le-ar permite să scape de plata dobânzilor și penalităților de întârziere și de o parte din suma principală, în funcție de valoarea acesteia.

La începutul acestui an, ANAF a desfășurat mai multe controale asupra firmelor și persoanelor fizice autorizate care comercializează fier vechi, identificând un prejudiciu de peste 5,4 milioane de lei, provenit din impozite neplătite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`