Prima pagină » National » ANAF a luat în vizor salariile românilor. Ce se va întâmpla cu angajații care au cont bancar
ANAF a luat în vizor salariile românilor. Ce se va întâmpla cu angajații care au cont bancar

ANAF a luat în vizor salariile românilor. Ce se va întâmpla cu angajații care au cont bancar

02 aug. 2024, 08:40,
BZI.ro, în National

ANAF a luat în vizor salariile românilor. Ministrul de Finanțe a anunțat că se va schimba legea privind popririle asupra veniturilor cetățenilor. Iată ce se va întâmpla cu angajații care au cont bancar.

ANAF a luat în vizor salariile românilor

Legislația în privința popririlor asupra veniturilor românilor se va modifica, potrivit unui proiect al Ministerului de Finanțe.

„Sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt exceptate de la urmărirea prin poprire asupra sumelor din conturile bancare deschise.”

În cazul angajaților, de exemplu, poprirea se va face doar la angajator. Conform legislației în vigoarem, ANAF aplică măsurile de executare silită prin poprire atât la plătitorul venitului, cât și la bancă. Așa se ajunge în situația în care să fie poprite sumele de două ori. Fiscul va indisponibiliza doar o treime sau jumătate din sumă, după caz, iar diferența de venit virată în contul bancar va rămâne la dispoziția persoanei.

O altă noutate ține de indisponibilizarea sumelor. Astfel, orice sumă existentă în contul bancar la momentul înființării popririi va face obiectul indisponibilizării și virării în conturile indicate de către organul de executare.

Lege europeană privind veniturilor românilor

România introduce salariul minim adecvat, la cererea UE. Acesta va include diverse raportări la programul de lucru și alte beneficii salariale în plus față de salariul de bază. Această reformă va implica instituirea unei noi metodologii și formule pentru stabilirea nivelului salariului minim într-un mod obiectiv și sistematic, luând în considerare directivele și inițiativele Uniunii Europene. Scopul directivei UE privind salariile este să asigure un nivel de trai decent, să reducă sărăcia printre angajați și să promoveze coeziunea socială și convergența socială.

Conform proiectului, salariul va include salariul de bază, indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă pe care o are dreptul să o primească un salariat pentru munca prestată, conform prevederilor legale sau contractelor colective de muncă aplicabile.

Nivelul salariului minim adecvat va fi stabilit de Ministerul Muncii pe baza expertizei unei instituții specializate în analiza și evaluarea impactului politicilor din domeniul pieței muncii. Angajatorul nu are permisiunea să negocieze sau să stabilească salarii de bază brute mai mici decât salariul minim brut pe oră pe țară prin contractul individual de muncă și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil. România va implementa salariul minim european până la data de 15 noiembrie 2024.

O lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.  Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
02 august 2024
02 august 2024