Ieșeanca Ana-Maria și-a deschis o cofetărie cu prăjituri românești într-un orășel din Belgia, după ce toată lumea s-a interesat de produsele sale
Pentru Ana-Maria totul a început ca o pasiune în timpul liber, în bucătărie, și a ajuns să o transforme într-o afacere prosperă. Acum a venit pentru câteva zile în Iași pentru a căuta gustul prăjiturilor tradiționale ca, ulterior, să îl reproducă în cofetăria sa din Belgia.
Ieșeanca face prăjituri românești într-un orășel din Belgia
În urmă cu 3 săptămâni, ieșeanca de 32 de ani și-a deschis o cofetărie în orașul Menen, din Belgia, unde locuiește de 12 ani. Localul se numește „Airinei Ana Maria Luxury Homemade Pastry”, iar la deschidere au fost prezenți sute de oameni. Pentru Ana-Maria totul a început când pregătea prăjituri acasă pentru familie, însă ulterior a realizat că există potențial pentru a transforma totul într-o afacere de succes.
„În urmă cu 3 săptămâni, am reușit să îmi îndeplinesc visul și să îmi deschid o cofetărie în Menen, orașul din Belgia unde eu trăiesc împreună cu soțul meu. Nici nu știu exact când a început totul, era undeva, în timpul pandemiei, iar lucrurile au evoluat extrem de repede. Eu eram extrem de pasionată de cofetărie, făceam prăjituri des, iar la un moment dat, am făcut un tort și l-am pus pe un grup de Facebook. Nu era scos la vânzare sau ceva, însă oamenii au început să vină cu oferte și spuneau că sunt interesați. Atunci mi-am dat seama că există potențial și am început să mă gândesc tot mai mult că poate deveni o afacere. Acum, la deschidere, au fost în jur de 500 de persoane, era incredibil, vecinii de acolo, care au și ei afaceri, nici nu știau ce se întâmplă. Am primit zeci de cereri pentru a aduce cât mai multe produse tradiționale”, povestește Ana-Maria Airinei.
Împreună cu soțul ei, Radu, a renunțat la locul de muncă pentru a investi tot timpul și banii pe care i-au strâns în noua lor afacere. În urmă cu câțiva ani, o altă ieșeancă a venit cu rețete de prăjituri din Danemarca.
„Eu începusem deja de acasă să fac prăjituri pe care, ulterior, le vindeam, mi-am deschis și firmă, iar în Belgia îți este permis să faci produsele acasă. A venit un inspector trimis de stat, care a verificat totul în bucătăria mea și am primit avizul. A fost destul de simplu să îmi deschid o afacere, însă costurile sunt foarte mari. Eu cu soțul meu nu am vrut să facem un împrumut la bancă, așa că ne-am împrumutat de la prieteni și de la rude, care au avut încredere în noi și ne-au ajutat. Eu am cursuri de cofetar în România și urmez unul acum și în Belgia. Soțul meu, Radu, a renunțat la locul său de muncă pe care îl avea de 12 ani și a făcut cursuri de cofetar și decorat torturi la Paris și la Londra, iar acum lucrează alături de mine deoarece nu puteam face acest lucru singură”, a mai spus ieșeanca.
A revenit acasă pentru prăjiturile tradiționale
În weekendul trecut, Ana-Maria a revenit la Iași și a mers prin mai multe cofetării pentru a căuta gustul prăjiturilor tradiționale. Ea a primit cereri din partea românilor din Belgia, care sunt nostalgici după gustul de acasă. În această perioadă, în Iași, este o cerere foarte mare la ciocolată Dubai.
„Am fost zilele trecute în România, acasă, pentru un eveniment și am zis că dacă tot am venit, trebuie să încerc și prăjiturile noastre tradiționale. Majoritatea clienților noștri sunt români și am primit foarte multe cereri de prăjituri pe care ei le mâncau acasă. Astfel, am plecat într-o călătorie culinară, dacă pot să spun așa. Am mers la 10 cofetării din Iași, am găsit lucruri bune, am găsit și locuri în care se folosesc premixuri sau ingredientele nu sunt de cea mai bună calitate, după atâția ani, îți dai seama. Am rămas surprinsă de faptul că românii de acasă nu prea mai caută prăjituri tradiționale, am găsit tot felul de sortimente specifice altor țări. Totuși, am reușit să aduc multe informații, astfel, pot să recreez rețetele în Belgia pentru clienții mei”, a transmis Ana-Maria.
Ieșeanca pune accent, în special, pe calitatea produselor și folosește doar ingrediente naturale de calitate. De asta și prăjiturile ei sunt printre cele mai scumpe din Belgia, însă sunt și printre cele mai căutate. De cele mai multe ori, la finalul săptămânii rămâne fără niciun produs în vitrine.
„Orașul unde locuim este la granița cu Franța, însă vorbim flamandă. De când am deschis, au început să vină la noi și francezi pentru a gusta prăjiturile noastre. Cele mai vândute prăjituri sunt, cu siguranță, amandinele, aici este cea mai mare cerere. Noi deschidem doar de vineri până duminică, iar de obicei, duminica, pe la ora 12:00, rămânem fără nicio prăjitură, se vând toate. Într-adevăr, am cam cele mai mari prețuri din Belgia, însă porțiile sunt pe măsură, iar ingredientele pe care le folosesc sunt 100% naturale. De exemplu, o amandină se vinde la mine cu 6 euro bucata. Am furnizorii mei cu care lucrez și iau produsele de cea mai bună calitate, acest lucru este extrem de important pentru mine, calitatea. Probabil, lumea se gândește că fac mulți bani dacă vând atât de multe prăjituri, însă și costurile sunt foarte mari, de exemplu, am dat pe 180 de kg de ciocolată 2.000 de euro. Prefer să îmi respect clienții cu produse de calitate decât să urmăresc strict profitul”, a precizat femeia de 32 de ani.
Vrea să deschidă o afacere și în România
Deși acum și-a văzut visul realitate, Ana-Maria nu uită de unde a plecat și prin ce a trecut ca să ajungă aici. Ieșeanca a lucrat pentru o perioadă la o fermă de pui, iar ulterior, a mai schimbat câteva locuri de muncă până să înceapă o afacere pe cont propriu.
„Eu am crescut în satul Ulmi, comuna Belcești, iar după ce am terminat liceul, am plecat, în 2012, în Belgia, deoarece soțul meu, Radu, mi-a spus că vrea să avem un viitor acolo. Am lucrat la o fermă de pui și găini câțiva ani, după care am plecat la o firmă care producea medicamente, o fabrică de înghețată și acum mă ocup doar de cofetărie. Avem și un băiețel de 7 ani care merge la școală acolo. A fost destul de greu la început, însă nu regret nimic și sunt fericită unde am ajuns”, își amintește Ana-Maria.
Deși abia a început o afacere în Belgia, Ana-Maria se gândește ca pe viitor să facă o cofetărie și în România, mai ales că soțul ei și-ar dori să se întoarcă acasă.
„Soțul meu visează că poate într-o zi o să ne întoarcem în România, însă eu aș veni doar dacă îmi deschid și aici o afacere, altfel nu aș putea să vin să lucrez altceva. Oricum, mi se pare incredibil că am reușit să îmi deschid acolo o cofetărie. Dacă m-ar fi întrebat cineva acum câțiva ani, credeam că nu aș putea face asta. Sunt, într-adevăr, pasionată de ceea ce fac, ador să fac acest lucru, iar acum nu m-aș vedea să fac altceva”, a încheiat Ana-Maria.
Premium luxury!
Hahaha
cea mai autentica prajitura romaneasca e SAVARINA. sunt cu botul in ea pana la gat.
Cei pentru care mancarea este ceva rar si greu de obtinut, tind sa o decoreze excesiv. Pentru ca pentru ei, mancarea este ceva de privit, nu de mancat. Asta explica toate pozele. Neam de flamanzi cronici.
Asta ar pune si mustarul de pe mici in forma de floare 🙂
Asa v-a învățat sa decorați la Londra sau Paris? Mie îmi pare tipic romanesc, strident!
invidiosilor ! de ce nu faceti si voi la fel, sa va deschideti o afacere…mancati la ..auzi si pe astia de la gard …