Prima pagină » Titlurile zilei » Ana-Maria Airinei face furori cu prăjiturile românești în Belgia. Ieșeanca a căutat gustul tradițional la cofetăriile din oraș: „Cele mai vândute sunt amandinele”

Ana-Maria Airinei face furori cu prăjiturile românești în Belgia. Ieșeanca a căutat gustul tradițional la cofetăriile din oraș: „Cele mai vândute sunt amandinele”

22 oct. 2024, 02:00, 6 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Ieșeanca Ana-Maria și-a deschis o cofetărie cu prăjituri românești într-un orășel din Belgia, după ce toată lumea s-a interesat de produsele sale

Pentru Ana-Maria totul a început ca o pasiune în timpul liber, în bucătărie, și a ajuns să o transforme într-o afacere prosperă. Acum a venit pentru câteva zile în Iași pentru a căuta gustul prăjiturilor tradiționale ca, ulterior, să îl reproducă în cofetăria sa din Belgia.

Ieșeanca face prăjituri românești într-un orășel din Belgia

În urmă cu 3 săptămâni, ieșeanca de 32 de ani și-a deschis o cofetărie în orașul Menen, din Belgia, unde locuiește de 12 ani. Localul se numește „Airinei Ana Maria Luxury Homemade Pastry”, iar la deschidere au fost prezenți sute de oameni. Pentru Ana-Maria totul a început când pregătea prăjituri acasă pentru familie, însă ulterior a realizat că există potențial pentru a transforma totul într-o afacere de succes.

„În urmă cu 3 săptămâni, am reușit să îmi îndeplinesc visul și să îmi deschid o cofetărie în Menen, orașul din Belgia unde eu trăiesc împreună cu soțul meu. Nici nu știu exact când a început totul, era undeva, în timpul pandemiei, iar lucrurile au evoluat extrem de repede. Eu eram extrem de pasionată de cofetărie, făceam prăjituri des, iar la un moment dat, am făcut un tort și l-am pus pe un grup de Facebook. Nu era scos la vânzare sau ceva, însă oamenii au început să vină cu oferte și spuneau că sunt interesați. Atunci mi-am dat seama că există potențial și am început să mă gândesc tot mai mult că poate deveni o afacere. Acum, la deschidere, au fost în jur de 500 de persoane, era incredibil, vecinii de acolo, care au și ei afaceri, nici nu știau ce se întâmplă. Am primit zeci de cereri pentru a aduce cât mai multe produse tradiționale”, povestește Ana-Maria Airinei.

Împreună cu soțul ei, Radu, a renunțat la locul de muncă pentru a investi tot timpul și banii pe care i-au strâns în noua lor afacere.  În urmă cu câțiva ani, o altă ieșeancă a venit cu rețete de prăjituri din Danemarca.

„Eu începusem deja de acasă să fac prăjituri pe care, ulterior, le vindeam, mi-am deschis și firmă, iar în Belgia îți este permis să faci produsele acasă. A venit un inspector trimis de stat, care a verificat totul în bucătăria mea și am primit avizul. A fost destul de simplu să îmi deschid o afacere, însă costurile sunt foarte mari. Eu cu soțul meu nu am vrut să facem un împrumut la bancă, așa că ne-am împrumutat de la prieteni și de la rude, care au avut încredere în noi și ne-au ajutat. Eu am cursuri de cofetar în România și urmez unul acum și în Belgia. Soțul meu, Radu, a renunțat la locul său de muncă pe care îl avea de 12 ani și a făcut cursuri de cofetar și decorat torturi la Paris și la Londra, iar acum lucrează alături de mine deoarece nu puteam face acest lucru singură”, a mai spus ieșeanca.

A revenit acasă pentru prăjiturile tradiționale

În weekendul trecut, Ana-Maria a revenit la Iași și a mers prin mai multe cofetării pentru a căuta gustul prăjiturilor tradiționale. Ea a primit cereri din partea românilor din Belgia, care sunt nostalgici după gustul de acasă. În această perioadă, în Iași, este o cerere foarte mare la ciocolată Dubai.

„Am fost zilele trecute în România, acasă, pentru un eveniment și am zis că dacă tot am venit, trebuie să încerc și prăjiturile noastre tradiționale. Majoritatea clienților noștri sunt români și am primit foarte multe cereri de prăjituri pe care ei le mâncau acasă. Astfel, am plecat într-o călătorie culinară, dacă pot să spun așa. Am mers la 10 cofetării din Iași, am găsit lucruri bune, am găsit și locuri în care se folosesc premixuri sau ingredientele nu sunt de cea mai bună calitate, după atâția ani, îți dai seama. Am rămas surprinsă de faptul că românii de acasă nu prea mai caută prăjituri tradiționale, am găsit tot felul de sortimente specifice altor țări. Totuși, am reușit să aduc multe informații, astfel, pot să recreez rețetele în Belgia pentru clienții mei”, a transmis Ana-Maria.

Ieșeanca pune accent, în special, pe calitatea produselor și folosește doar ingrediente naturale de calitate. De asta și prăjiturile ei sunt printre cele mai scumpe din Belgia, însă sunt și printre cele mai căutate. De cele mai multe ori, la finalul săptămânii rămâne fără niciun produs în vitrine.

„Orașul unde locuim este la granița cu Franța, însă vorbim flamandă. De când am deschis, au început să vină la noi și francezi pentru a gusta prăjiturile noastre. Cele mai vândute prăjituri sunt, cu siguranță, amandinele, aici este cea mai mare cerere. Noi deschidem doar de vineri până duminică, iar de obicei, duminica, pe la ora 12:00, rămânem fără nicio prăjitură, se vând toate. Într-adevăr, am cam cele mai mari prețuri din Belgia, însă porțiile sunt pe măsură, iar ingredientele pe care le folosesc sunt 100% naturale. De exemplu, o amandină se vinde la mine cu 6 euro bucata. Am furnizorii mei cu care lucrez și iau produsele de cea mai bună calitate, acest lucru este extrem de important pentru mine, calitatea. Probabil, lumea se gândește că fac mulți bani dacă vând atât de multe prăjituri, însă și costurile sunt foarte mari, de exemplu, am dat pe 180 de kg de ciocolată 2.000 de euro. Prefer să îmi respect clienții cu produse de calitate decât să urmăresc strict profitul”, a precizat femeia de 32 de ani.

Vrea să deschidă o afacere și în România

Deși acum și-a văzut visul realitate, Ana-Maria nu uită de unde a plecat și prin ce a trecut ca să ajungă aici. Ieșeanca a lucrat pentru o perioadă la o fermă de pui, iar ulterior, a mai schimbat câteva locuri de muncă până să înceapă o afacere pe cont propriu.

„Eu am crescut în satul Ulmi, comuna Belcești, iar după ce am terminat liceul, am plecat, în 2012, în Belgia, deoarece soțul meu, Radu, mi-a spus că vrea să avem un viitor acolo. Am lucrat la o fermă de pui și găini câțiva ani, după care am plecat la o firmă care producea medicamente, o fabrică de înghețată și acum mă ocup doar de cofetărie. Avem și un băiețel de 7 ani care merge la școală acolo. A fost destul de greu la început, însă nu regret nimic și sunt fericită unde am ajuns”, își amintește Ana-Maria.

Deși abia a început o afacere în Belgia, Ana-Maria se gândește ca pe viitor să facă o cofetărie și în România, mai ales că soțul ei și-ar dori să se întoarcă acasă.

„Soțul meu visează că poate într-o zi o să ne întoarcem în România, însă eu aș veni doar dacă îmi deschid și aici o afacere, altfel nu aș putea să vin să lucrez altceva. Oricum, mi se pare incredibil că am reușit să îmi deschid acolo o cofetărie. Dacă m-ar fi întrebat cineva acum câțiva ani, credeam că nu aș putea face asta. Sunt, într-adevăr, pasionată de ceea ce fac, ador să fac acest lucru, iar acum nu m-aș vedea să fac altceva”, a încheiat Ana-Maria.

Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
redactia.ro
Cine este Cristina Petrovici, noua iubită a lui Victor Ponta
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
a1.ro
Interviu cu Vlad Udrescu. Actorul din Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN se pune în pielea personajelor din serial: „Nu scapi de mine”
Playtech.ro
Greșeala frecventă pe care o fac românii la spălătoriile self-service. Cât trebuie să stea spuma pe mașină
observatornews.ro
Subiecte la Evaluarea Națională 2025 - Matematică. Ce au avut de rezolvat elevii la a doua probă scrisă
Playsport.ro
A găsit un portofel cu 6.000 de lei și a luat o decizie pe loc. Ce a urmat i-a schimbat complet ziua
Evz.ro
România fierbe. Urmează trei zile de foc. Unde lovește canicula
realitatea.net
Guvernul Bolojan. Accize majorate cu 10%, facturi mai mari la electricitate și gaze. Cu cât s-ar putea scumpi carburanții, țigările și alcoolul
SportpeSurse
Mihai Leu a fost operat și a intrat în comă profundă! Ioan Andone: ”A suferit o hemoragie”. EXCLUSIV
Playtech.ro
Aparatul din sufragerie care îți dublează factura la curent. Consumă mai mult decât aerul condiționat, nu trebuie folosit pe timp de caniculă
Dailybusiness.ro
ANAF a făcut anunțul despre impozitarea veniturilor. Care sunt românii vizaţi și obligațiile fiscale
RomaniaTV
Criza economică se adânceşte: Salariile bugetarilor vor fi plătite în tranşe. Vârful crizei va fi în august!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Romica Jurca anunță rupere de nori. Furtunile se dezlănțuie, de Sânziene. Cupola de foc, stinsă de grindină si vijelii
redactia.ro
Anunț important pentru pensionari. Câți bani vor mai primi lunar românii după măsurile de austeritate ale guvernului Bolojan. Noul ministru al Muncii a spus totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`