Prima pagină » Sanatate » Amorțirea mâinilor în somn: Nu te-ai fi gândit că este vorba despre asta

Amorțirea mâinilor în somn: Nu te-ai fi gândit că este vorba despre asta

02 iul. 2021, 14:47,
în Sanatate

Oricine a pățit măcar o dată să se trezească având senzația neobișnuită de furnicături supărătoare la nivelul mâinilor.

Amorțirea mâinilor în somn poate avea mai multe cauze și te poate face să te trezești cu o senzație ciudată.

Amorțirea mâinilor în somn: Care pot fi cauzele

Amorțirea mâinilor în somn poate avea o cauză banală, cu mar fi dormitul într-o poziție proastă care blochează circulația sângelui. Alteori, amorțirea mâinilor în somn poate să nu aibă nimic de-a face cu poziția în care dormi.

De cele mai multe ori, amorțeala este asociată cu senzația de înțepături de ace sau cu o senzație de arsură. Mai mult, poate să apară o diminuare a sau chiar lipsa totală a tuturor senzațiilor într-un anumit loc.

În plus, amorțirea mâinilor în somn poate fi însoțită de anxietate, urinări frecvente, mâncărimi, spasme musculare, dureri în partea de jos a spatelui sau în zona gâtului.

Lipsa de vitamine poate fi un alt factor al amorțirii mâinilor în somn. Simptomele asociate cu lipsa de vitamina B pot o stare de oboseală, moleşeală, paloarea pielii sau  senzaţia că suferi de tahicardie.

Amorțirea mâinilor din cauza nervului carpian

Amorțirea mâinilor poate fi cazuată de sindromul de tunel carpian. Tunelul carpian este o regiune între încheietura pumnului și palmă, delimitată de oasele carpiene și ligamentul carpian. Acesta se află pe partea internă a antebrațului- din exterior.

Tunelul carpian este străbătut de mai multe tendoane care conduc musculatura antebrațului către fiecare deget în parte, fiind responsabile pentru mișcare de îndoire a degetelor.

Tunelul carpian este străbătut și de nervul carpian. Fibrele nervoase sunt responsabile pentru mușchii flexori ai degetelor, pentru strângerea pumnului, pentru senzația de pe suprafața mâinii până la degetul mic.

În momentul în care fibrele sunt afectate, îndoirea puternică a degetelor sau formarea pumnului este restricționată.

Cele trei degete principale, degetul mare, arătătorul și degetul mijlociu sunt cele mai afectate de sindromul de tunel carpian.

Această afecțiune este asociată cu nervul median și este o neuropatie periferică ce exercită presiune asupra încheieturii, provocând simptome cum ar fi durerea, dificultatea în mișcare, pierderea sensibilității și amorțeala. Iar aceste efecte supărătoare se resimt mai ales noaptea, atunci când îți amorțesc mâinile în somn.

Sindromul de tunel carpian poate fi tratat?

În cazul sindromului de tunel carpian, în faza incipientă, se poate apela la un un tratament conservativ. Astfel, se poate folosi o mică atelă, prin intermediul căreia se poate induce o poziție de repaus a articulației mâinii în timpul nopții, evitându-se astfel o îngustare suplimentară a tunelului carpian prin mișcări involuntare.

În plus, se poate apela la injecțiile cu cortizon, însă acestea pot afecta nervii.

Dacă diagnosticul este mai vechi, se poate lua decizia de a se interveni chirurgical. În timpul operatiei, care poate fic făcută și cu anestezie locală, retinaculul flexorilor este deschis și se lărgește spațiul pentru tendoane și nervi.

Operația este posibilă ca variantă deschisă sau endoscopic. Cea de a doua soluție poate fi mai periculoasă deoarece poate afectanervii, însă cicatricea este semnificativ mai mică.

După operație se încep exercițiile de mișcare, însă activitățile grele care implică mâna operată sunt permise numai după șase săptămâni de la operație. Nervul se reface în decursul câtorva luni, iar disconfortul dispare în decurs de câteva luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 februarie 2025
15 februarie 2025