Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Boala Alzheimer nu începe întotdeauna cu pierderi de memorie: amnezia nu este neaparat un simptom clar
Boala Alzheimer nu începe întotdeauna cu pierderi de memorie: amnezia nu este neaparat un simptom clar

Boala Alzheimer nu începe întotdeauna cu pierderi de memorie: amnezia nu este neaparat un simptom clar

05 sept. 2020, 11:57,
BZI.ro, în Sanatate

Amnezia sau pierderea memoriei nu este neaparat un simptom clar de Alzheimer. O treime dintre pacienții cu Alzheimer nu au probleme de memorie, dezvăluie un nou studiu realizat de cercetători francezi. În prezent, diagnosticul Alzheimer se bazează pe o evaluare neuropsihologică globală și pe imagistica cerebrală, care permit stabilirea unui profil cognitiv și anatomic care să sugereze boala (teste de memorie, studiul substanței gri, măsurarea l atrofie hipocampală).

Boala Alzheimer este ușor asociată cu bătrânețea și pierderea memoriei. Cu toate acestea, amnezia nu este sistematică la toți pacienții la debutul bolii. Și această manifestare clinică poate dezvălui, de asemenea, o altă afecțiune neurodegenerativă. Pe scurt, asocierea pierderii de memorie cu Alzheimer nu este in regula. Acest lucru tocmai a fost demonstrat de un studiu realizat de oamenii de știință de la Inserm, potrivit femmeactuelle.fr.

Amnezia sau pierderea memoriei nu este neaparat un simptom clar de Alzheimer: o treime dintre pacienții cu Alzheimer nu au avut probleme de memorie

Echipe de la CHU și Universitatea din Lille au analizat creierul post-mortem a 91 de pacienți care suferă de diverse patologii neurodegenerative (inclusiv Alzheimer). Toți au făcut în mod natural teste de performanță cognitivă în timpul vieții și au fost grupate în trei categorii: non-amnezic, moderat amnezic sau sever. Ceea ce au descoperit cercetătorii este surprinzător: o treime dintre pacienții cu Alzheimer nu au avut probleme de memorie! În plus, aproape jumătate dintre pacienții fără Alzheimer au avut amnezie. Oamenii de știință concluzionează că prezența amneziei singure nu poate prezice boala.

„Rezultatele noastre confirmă faptul că diagnosticul bazat pe amnezie ca marker sistematic al bolii Alzheimer are o relevanță limitată”, spune cercetătorul Maxime Bertoux. Aceștia solicită regândirea modului în care este diagnosticată această boală, pentru a reduce erorile de diagnostic și pentru a îmbunătăți recunoașterea clinică a altor boli neurodegenerative.”

În prezent, diagnosticul Alzheimer se bazează pe o evaluare neuropsihologică globală și pe imagistica cerebrală, care permit stabilirea unui profil cognitiv și anatomic care să sugereze boala (teste de memorie, studiul substanței gri, măsurarea l atrofie hipocampală). Atunci când aceste examinări nu permit identificarea clară a patologiei, se poate confirma cu o puncție lombară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *