Prima pagină » Sanatate » Amigdale cu puroi: Cum să scapi rapid de această afecțiune agasantă

Amigdale cu puroi: Cum să scapi rapid de această afecțiune agasantă

13 sept. 2021, 11:26,
BZI.ro, în Sanatate

Amigdalita este o boală cu care aproape fiecare dintre noi s-a confruntat măcar o dată. Amigdalita cu puroi sau pultacee, în termeni meedicali, debutează ca o inflamare a amigdalelor palatine, cu o durere în gât. Amigdalele se înroșesc și își măresc, iar pe suprafata lor pot aparea puncte albe cu puroi.

În mod normal, amigdalita nu durează mai mult de 3-4 zile, iar complicațiile apar în cele mai multe cazuri la copii mai mici.

Amigdalele reprezintă țesut limfatic și au în componența lor un număr mare de limfocite B. Acestea produc cinci tipuri de anticorpi care au rolul de a proteja organismul de microbi. În plus, rolul amigdalelor este de a opri bacteriile, virusurile, substanțele toxice, fumul și praful care sunt inspirate pe gât sau pe nas.

Amigdalita reprezintă un semn clar că amigdalele nu mai fac față situației și lasă să treacă bacteriile și virusurile.

Amigdalita este o boală ce apare în primul rând la copii cu vârsta între 6-12 ani, dar asta nu înseamnă că adulții nu se pot confrunta cu această problemă.

grafică amigdalita pultacee

Tipuri de amigdalită

Tipurile de amigdalită pot fi clasificate în funcție de factorul declanșator și după recurența bolii. După factorul declanșator, amigdalita este bacteriană sau virală.

Amigdalita bacteriană este provocată de bacterii precum streptococul beta-hemolitic grup A, pneumococ, haemophilus influenzae sau stafilococ auriu.

Amigdalita virală este cauzată de virusuri și se tratează cu medicamente antivirale care se folosesc de obicei în tratamentele tractului respirator.

În funcție de recurența bolii, amigdalita paote fi acută, cronică sau recurentă.

Amigdalita acută este cea mai des întâlnită și poate dura de la 3-4 zile până la două săptămâni.

Amigdalita cronică ține o perioadă mai lungă de timp și, de obicei, are cauză bacteriană. Acest fel de amigdalită ester întâlnită mai des la adolescenți și persoanele adulte.

Amigdalita recurentă apare de mai multe ori pe parcursul unui an, mai ales la copiii mici. Aceasta pare la micuții care sunt duși la creșe sau grădinițe, iar episoadele de îmbolnăvire se repetă mai ales din cauza colectivității în care vine un alt copil care este deja bolnav.

gură persoană care suferă de amigdalita pultacee

Amigdale cu puroi: Metode de tratament

Tratamentul amigdalitei cu puroi diferă în funcție de tipul de amigdalită. Pentru formele ușoare, tratamentul se poate face ambulator, cu medicamente antivirale comune.

În cazul formelor mai grave, bacteriene, tratamentul se face pe bază de antibiotice, cu o schema de tratament stabilita de medic, în urma investigațiilor.

În cazul amigdalitei la copii, medicul recomandă repaus total, hidratarea în abundență pentru a preveni deshidratarea provocată de febră, alimentație adecvată și gargară cu apa sărată.

gură persoană care suferă de amigdalita pultacee

Pentru amigdalita virală tratamentul include medicamente antivirale, împotriva febrei, antigripale și produse antiseptice sau calmante. Amigdalita bacteriană se tratează aproape intotdeauna cu antibiotice la recomandarea medicului.

De obicei, medicii recomandă medicamente care combat febra antipiretice analgezice, precum paracetamol, și antiinflamatoare nesteroidiene, precum Ibuprofen sau Acetaminofen.

De asemenea, medicul poate prescrie dezinfectante orofaringiene, calmante pentru gât, siropuri pe bază de miere și propolis sau vitamina C.

Pentru amigdalita cronică, tratamentul include o terapie cu antiinflamatorii, antialgice, hidratare corectă si vitaminoterapie.

gură persoană care suferă de amigdalita pultacee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *