Prima pagină » Culinar » Amidon alimentar: Cantitatea necesară organismului tău

Amidon alimentar: Cantitatea necesară organismului tău

08 mart. 2022, 15:24,
BZI.ro, în Culinar

În viața de zi cu zi întâlnim adesea un astfel de produs precum amidon alimentar. Fiecare gospodină ști că nu poate găti jeleu fără acest ingredient. De asemenea, nici sosul nu va deveni atât de gros pe cât ți-ai dori. De asemenea, amidonul se regăsește într-o cantitate mare în cartofi.

Dacă nu te aprofundezi în biologie și iei în considerare amidonul din punct de vedere „alimentar”, atunci acesta este principalul polizaharid din meniul zilnic. Pulberea de amidon albă, fără gust și amorf este practic insolubilă în apă rece. Structura sa este distrusă când lichidul este încălzit, acesta se umflă și formează o masă lipicioasă.

mai multe movile de amidon alimentar langa cativa cartofi

Pulberea de amidon albă, fără gust și amorf este practic insolubilă în apă rece

Amidon alimentar: Beneficiile acestui ingredient

Amidonul este folosit pentru a îngroșa o varietate de alimente și feluri de mâncare, precum și sosuri. Și, spre deosebire de alte zaharuri, consumul de amidon nu provoacă o creștere bruscă a concentrației de zahăr din sânge și nu tensionează pancreasul. De asemenea, acesta reușește să normalizeze nivelul de glicemie din sânge atunci când treci printr-o perioadă de stres.

Pentru a oferi organismului o normă zilnică de amidon, trebuie să-l consumi într-o proporție de 330-450 de grame. Este suficient să consumi alimente precum pâine, paste, porumb și fulgi de porumb, produse din făină, mazăre, cartofi, mei, orez, hrișcă, ovăz, grâu și orz. Într-un cuvânt, toate cerealele, astfel vei obține o cantitatea necesară de amidon. În forma sa naturală, amidonul de obicei nu dăunează organismului și chiar îi este util.

un bol cu amidon alimentar langa mai multi cartofi

Pentru a oferi organismului o normă zilnică de amidon, trebuie să-l consumi într-o proporție de 330-450 de grame

Această substanță ajută la eliminarea excesului de apă din organism, îi permite să lupte mai eficient împotriva inflamației și să mențină imunitatea, îmbunătățește metabolismul și procesele digestive și reduce riscul de ulcer peptic. Alimentele care conțin amidon ne asigură până la 80% din aportul zilnic de carbohidrați și completează rapid energia cheltuită de sarcinile intensive. De asemenea, ingredientul reușește să normalizeze nivelul de tensiune.

Ce riști dacă abuzezi de acest aliment: Sfaturile nutriționiștilor

Dar dacă amidonul și produsele care îl conțin sunt abuzate, va exista un exces de energie și o transformare a țesutului adipos. Varianta modificată, pudră de amidon, poate fi grav dăunătoare sănătății tale dacă o adaugi în alimente în cantități mari. Aceasta crește nivelul de insulină și duce la modificări ale fondului hormonal al organismului, vedere slabă, probleme cu sistemul cardiovascular, poate provoca indigestie și probleme cu pancreasul, ca să nu mai vorbim de excesul de greutate.

Amidonul poate fi făcut și acasă, dar acesta este un proces destul de laborios, deci este mai ușor să achiziționezi un produs ambalat gata făcut într-un magazin. Nu poți greși alegând amidonul HAAS și alte amestecuri culinare indispensabile de la acest brand din magazin.

mai multi cartofi langa praf de amidon alimentar

Amidonul poate fi făcut și acasă, dar acesta este un proces destul de laborios

În fabrici, amidonul din cartofi este produs în etape. În primul rând, cartofii, cu un conținut de amidon de cel puțin 13-15%, sunt spălați bine într-o mașină de spălat cartofi, apoi sunt trimiși pentru măcinare. Aici trece prin două etape. În primul rând, se zdrobesc de două ori pe răzătoarea de cartofi de mare viteză, iar cartofii proaspeți sunt zdrobiți mult mai bine decât cei leneși. Prin zdrobirea tuberculilor în acest fel, se obține un amestec de amidon, celule, membrane celulare și suc de cartofi.

Pentru a îmbunătăți calitatea amidonului alimentar, pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor și pentru a da produsului culoarea albă, se adaugă dioxid de sulf sau acid sulfuros. În plus, pentru un aspect impecabil al produsului, sucul este separat de terci imediat după măcinare. Apoi, folosind hidrocicloni, nisipul amidon este separat de suspensie, care după această etapă se transformă într-o suspensie. Un astfel de amidon, desigur, poate fi și produsul final, dar se deteriorează rapid, așa că cel mai adesea este conservat.

o lingura de lemn si un cartof taiat langa un bol cu amidon alimentar

În fabrici, amidonul din cartofi este produs în etape


Tort de biscuiți din copilărie: Rețeta bunicii pentru un desert perfect

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *