Prima pagină » Radio » Actualitate » Ameţeşti când te ridici brusc? Ar trebui să mergi la medic deoarece poţi suferi de aceste boli
Ameţeşti când te ridici brusc? Ar trebui să mergi la medic deoarece poţi suferi de aceste boli

Ameţeşti când te ridici brusc? Ar trebui să mergi la medic deoarece poţi suferi de aceste boli

13 mai 2020, 14:54,
în Radio
a:3:{s:7:"site_id";i:17;s:6:"old_id";i:20531;s:8:"site_url";s:12:"radio.bzi.ro";}

Ameţeşti când te ridici brusc? Multe persoane se confruntă cu o senzație de amețeală, care durează câteva secunde, atunci când se ridică în picioare. Această stare de vertij este cauzată în general de hipotensiunea arterială ortostatică. De cele mai multe ori nu constituie un motiv de îngrijorare, însă în unele cazuri poate anunța anumite boli.

Cel mai adesea dimineața, unii oameni se confruntă cu o senzaţie de ameţeală atunci când se ridica în picioare, din pat. Această stare de vertij este asemănătoare cu senzaţia de „întunecare a vederii” şi durează câteva secunde. Acest fenomen se datorează tendinţei sângelui de a rămâne în vasele de la nivelul picioarelor datorită acţiunii forţei gravitaţionale. În acel moment intervin anumite mecanisme care compensează deplasarea sângelui spre membrele inferioare. Când însă nu se stabilizează presiunea sângelui apar stări de ameţeală urmate chiar de leşin.

Senzația de amețeală care apare la schimbarea poziţiei corpului provine, în general, de la hipotensiunea arterială ortostatică. Cel mai adesea, starea de vertij matinală este întâlnită la femei. În mod normal, aceasta nu ar trebui să ne îngrijoreze. Însă în unele cazuri ea este semnalul unei boli, care ar putea fi chiar gravă.

De ce boli suferi dacă ameţeşti când te ridici brusc

Cercetătorii Universităţii din Carolina de Sud a descoperit că hipotensiunea arterială ortostatică poate fi uneori asociata cu o insuficientă cardiacă. Iar evoluția și consecințele acesteia trebuie neapărat evaluate de un medic.

Printre principalele cauze ale hipotensiunii arteriale ortostatice sunt:

1. Sarcina. În primele 6 luni de sarcină, presiunea sistolică scade cu 10 mm Hg, iar cea diastolică cu 10-15 mm Hg.

2. Anumite medicamente. Printre acestea se numără unele diuretice, antihipertensive, antidepresivele, ba chiar și Viagra în asociere cu nitroglicerina. De asemenea, narcoticele şi alcoolul pot cauza hipotensiune arterială ortostatică.

3. Anumite boli cardiace. Insuficiența cardiacă, infarctul miocardic sau frecvenţa cardiacă scăzută pot cauza stării de vertij. Hipotensiunea ortostatică ar putea, totodată, anunța o viitoare aterosceroză. Aceasta va îngreuna funcţionarea inimii şi poate duce la stop cardiac.

4. Hipotiroidism sau hipertiroidism, hipoglicemia, uneori chiar diabetul, și boala pot da senzație de amețeală.

5. Deshidratare. Aceasta poate cauza slăbiciune, ameţeli şi oboseală. În unele cazuri, grave, apare şocul hipovolemic care cauzează scăderea bruscă a tensiunii arteriale. În lipsa unui tratament, şocul hipovolemic este fatal în câteva ore.

Atenție la hemoragii, infecții și reacții alergice

6. Hemoragia. Pierderea unei cantități mari de sânge duce la scăderea tensiunii arteriale și implicit la amețeală.

7. Septicemia. Deseori, infecţiile generalizate pot duce la o scădere foarte mare a tensiunii arteriale. Aceasta poartă numele de şoc septic.

8. Reacţie alergică. Fie că este cauzat de unele medicamente, alimente sau înțepături de insecte, șocul anafilactic duce la hipotensiune. În acest caz, pe lângă tulburările respiratorii, mâncărime și inflamarea limbii, apare și senzația de amețeală.

9. Deficiențe nutriţionale. O carență de vitamina B12 sau acid folic pot cauza anemie. În acest caz apare și hipotensiunea arterială.

Cum poţi preveni această stare

În primul rând, este indicat să te hidratezi corespunzător. Cei 2 litri de apă/zi te ajută să menţii o cantitate suficientă de lichide în corp pentru o corectă reglare a presiunii sângelui. De asemenea, nu te ridica repede din pat! Fă acest lucru în etape: mai întâi în poziţie şezând la marginea patului, apoi după 20-30 de secunde, în picioare. Așa vei fi sigur că a trecut orice senzaţie de ameţeală, mai ales dacă eşti în vârstă.

În cazul în care ameţeşti frecvent, asigură-te că ai de ce te sprijini după ridicare. Fii atent și la obiectele care te pot obstrucționa – aparate și fire electrice întinse pe jos. Uneori, anumite medicamente sunt cauza ameţelii. În acest caz, vorbeşte cu medicul care ți le-a prescris pentru a găsi un alt tratament.

Nu în ultimul rând, fă exerciţii fizice în mod regulat. Astfel se întărește tonusul muscular şi vascular iar reglarea presiunii fluxului sangvin la schimbarea poziţiei se va îmbunătăți. Oricum ar fi, dacă ți se întâmplă des să ameţeşti când te ridici brusc, nu ezita să mergi la medic pentru a descoperi cauza. Este mai bine să previi, decât să ajungi să tratezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`