Amețeli la mișcarea capului nu este reprezintă o boală în sine, ci un simptom care apare cu o serie de boli foarte diferite, determinând pacientul să se dezorienteze în spațiu. Acest simptom reprezintă un fals sentiment al mobilității obiectelor staționare față de el sau de persoana însăși în raport cu obiectele din jur. Simptomul este extrem de frecvent, mai ales în rândul pacienților în vârstă și al femeilor. Este a doua cea mai frecventă plângere medicală după cefaleea.
Diagnosticul de amețeală este dificil, deoarece senzația de instabilitate în spațiu este extrem de subiectivă și poate varia semnificativ la diferiți pacienți atât în ceea ce privește gradul de manifestare, cât și fenomenele senzoriale rezultate. Afecțiunea poate să apară brusc sau să fie episodică. Pacientul experimentează ceva ca o împingere, de parcă ar fi „condus” într-una dintre părți. În alte cazuri, poate exista o senzație de mișcare a obiectelor din jur în cerc sau o senzație de rotație a persoanei însuși, ca după o tură pe un carusel. Această stare poate persista mult timp, până la o oră. Dar, mai des, amețeala se exprimă într-un sentiment de instabilitate generală a obiectelor și a persoanei în sine, o încălcare a simțului echilibrului. Pacientul experimentează incertitudine la mers, i se pare că este pe cale să cadă sau să se împiedice, pământul pleacă de sub picioare.
Amețeli la mișcarea capului. Când ar trebui să consultați imediat un medic?
Amețelile care apar pentru prima dată, însoțite de greață, vărsături sau dureri de cap nu sunt extrem de periculoase, însă acestea pot semnala o afecțiune. Este bine să apelezi la un medic atunci când amețelile au dus la pierderea cunoștinței și la înțepături în cap.
De cele mai multe ori, amețelile provoacă slăbiciune, tremur la nivelul membrelor, tahicardie, transpirație, senzație de lipsă de aer, durere în spatele îmbinării sternului. De cele mai multe ori, starea durează mai mult de o oră.
Odată cu amețeli, poate exista o scădere bruscă a sensibilității sau slăbiciunii la o jumătate a corpului, a feței sau a membrelor. Aceste simptome indică o posibilă urgență și necesită îngrijiri medicale urgente.
Cum se efectuează diagnosticul. Terapia medicamentoasă pentru a opri manifestarea simptomului
Pentru a determina tipul de amețeală și posibilele sale cauze, este necesar să se efectueze diagnostice de laborator și instrumentale. Pentru identificarea afecțiunii trebuie efectuată o cardiogramă, analize de sânge generale, biochimice, coagulare și ecografia vaselor capului și gâtului. De asemenea, este important să faci un RMN sau CT al creierului care va indica terapia medicamentoasă necesară.
În cazul tulburărilor circulatorii, terapia medicamentoasă va include administrarea de vasodilatatoare și antihistaminice și medicamente care îmbunătățesc proprietățile reologice, fluiditatea sângelui. Amețeala neurogenă necesită administrarea de nootrope care îmbunătățesc circulația sângelui și conducerea nervoasă.
Vertijul cauzat de osteocondroză necesită utilizarea relaxantelor musculare pentru a ameliora spasmul muscular. La femei, tratamentul amețelilor cauzate de modificările menopauzei sau de tulburările ciclului se efectuează cu medicamente hormonale care permit revenirea la normal a fondului hormonal al organismului.
Pentru a scăpa de amețeli la mișcarea capului este important să ai un regim. Acesta se rezumă la respectarea rutinei zilnice, la alternarea corectă a stresului mental și fizic, a somnului și a stării de veghe. Pentru a scăpa de disconfort exclude utilizarea produselor care cresc tensiunea arterială și provoacă vasospasm, efect excitator asupra sistemului nervos. Printre alimentele care trebuie evitate se numără cafea, ceai tare, alcool, nicotină, mâncăruri foarte sărate sau picante.