Prima pagină » National » Americanii refuză să returneze medalia de bronz pentru Ana Bărbosu
Americanii refuză să returneze medalia de bronz pentru Ana Bărbosu

Americanii refuză să returneze medalia de bronz pentru Ana Bărbosu

13 aug. 2024, 18:00, 1 ,
în National

Federaţia Americană de Gimnastică a anunţat că refuză să returneze medalia de bronz primită de Jordan Chiles pentru exerciţiul de la sol la Jocurile Olimpice de la Paris, deşi Tribunalul de Arbitraj Sportiv a respins contestația americanilor. USA Gymnastics a transmis că vor continua eforturile pentru ca sportiva americană să păstreze medalia care ar trebui să-i revină Anei Bărbosu, potrivit TAS.

Scandalul legat de medalia de bronz de la sol la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 ia amploare.

România a propus acordarea a trei medalii de bronz

Federația de Gimnastică de la Bucureşti a clarificat luni seară că România a propus acordarea a trei medalii de bronz către celei trei sportive Jordan Chiles, Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea şi a cerut întreagii comunităţi de gimnastică, din țară cât și din afara țării, să oprească atacurile împotriva gimnastelor și în special a Nadiei Comăneci.

Federaţia de gimnastică a SUA confirmat luni refuzul TAS de a reveni asupra deciziei.

„USA Gymnastics a fost notificată luni de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv că regulile lor nu permit ca o hotărâre arbitrală să fie reconsiderată chiar şi atunci când sunt prezentate noi dovezi concludente”, a transmis într-un comunicat Federaţia Americană de Gimnastică.

„Suntem profund dezamăgiţi de notificare şi vom continua să urmăm toate căile posibile şi procesul de apel, inclusiv la Tribunalul Federal Elveţian, pentru a asigura punctajul corect, clasarea şi medalia pentru Jordan”, au mai precizat oficialii americani.

TAS a anulat contestaţia pentru exerciţul la sol depusă de antrenoarea lui Jordan Chiles, care i-a adus sportivei în concurs medalia de bronz, spunând că a venit cu 4 secunde mai târziu de limita de timp, de un minut, pentru un astfel de demers.

Federaţia Americană de Gimnastică a contestat decizia TAS, spunând duminică într-un comunicat că a prezentat dovezi video ce arată că antrenoarea americană Cecile Land a făcut primul apel cu 13 secunde înainte de termenul limită.

Ar putea urma o bătălie juridică de luni sau ani

Disputa cu privire la detalii atât de mărunte arată că ar putea urma o bătălie juridică de luni sau ani de zile legată de medalia de bronz, a comentat Associated Press. Americanii ar putea face apel la rândul lor la cea mai înaltă instanţă din Elveţia, Tribunalul Federal Elveţian sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) a declarat sâmbătă seara că va respecta decizia instanţei şi recunoaşte locul al treilea ocupat de Ana Bărbosu. Comitetul Internaţional Olimpic, la rândul său, a confirmat duminică hotărârea, anunţând că redistribuie medalia.

TAS a decis sâmbătă că cererea lui Landi de a adăuga 0,1 la scorul lui Chiles a ieşit din intervalul de un minut. Comitetul ad hoc al TAS a scris că solicitarea a venit la 1 minut şi 4 secunde după ce scorul iniţial al lui Chiles a fost afişat.

CIO a declarat că va lua legătura cu Comitelul Olimpic al SUA în ceea ce priveşte returnarea medaliei de bronz de către Chiles şi va lucra cu Comitetul Olimpic Român pentru a discuta despre o ceremonie de înmânare a medaliei pentru Bărbosu. Rebeca Andrade din Brazilia a câştigat aurul, iar Simone Biles din SUA a fost medaliată cu argint.

Comentarii
  • In acte conform deciziei actuale apare romanca, asa ca americanii pot sa faca ce vor ei, dar Romania este pe locul 3 si gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 august 2024
13 august 2024