Prima pagină » International » Americanii își vaccinează anti-Covid-19 animalele din grădinile zoologice
Americanii își vaccinează anti-Covid-19 animalele din grădinile zoologice

Americanii își vaccinează anti-Covid-19 animalele din grădinile zoologice

17 sept. 2021, 16:30,
Roxana Butuc în International

În această săptămână, Charlie, o femelă lemur de la grădina zoologică din orașul american Philadelphia, a devenit primul animal care a fost vaccinat anti-Covid-19.

Femela făcea parte dintr-un grup de mai multe animale posibil infectate cu Covid-19 și care au primit ulterior același vaccin.

Animalele de la zoo din America, vaccinate anti-Covid-19

Lemurul Charilie, a primit săptămâna aceasta vaccin anti-Covid-19 după ce a fost suspectă cu noul coronavirus. Aceasta făcea parte dintr-un grup de 10 animale, în care mai erau alți patru lemuri, patru gorile și un urangutan de Sumatra. Toți aceștia fiind vaccinați imediat după Charlie.

Conform directorului pentru sănătatea animalelor de la grădina zoologică, Keith Hinshaw, a declarat că la grădina zoologică din Philadelphia nu au fost încă confirmate cazuri, totuși reprezentanții au ales să administreze vaccinul după ce două gorile au prezentat posibile simptome chiar dacă ulterior la testare acestea au ieșit negative.

Mai multe animale vor fi imunizate anti-Covid-19

Pe teritoriul Americii, mai multe cazuri de animale au fost raportate la grădini zoologice, ce s-au îmbolnăvit de noul coronavirus. Cele mai frecvente au fost între gorile, leoparzi de zăpadă şi tigri de la San Diego Zoo şi Safari Park. Mai mult decât atât, săptămâna trecută, la Zoo Atlanta, mai multe gorile au fost testate pozitiv cu noul coronavirus.

În acest context, în următoarele săptămâni, aproximativ 113 animale de la grădina zoologică sunt programate pentru a primi fiecare câte un vaccin în două doze. Acestea vor veni dintr-un transport de 240 de doze ce va fi furnizat de Zoetis, care este o fostă filială a Pfizer și care are sediul în New Jersey, axându-se pe producerea de medicamente pentru animale.

Zoetis a anunţat la începutul acestui an, faptul că va oferi peste 11.000 doze de vaccin către grădini zoologice şi alte organizaţii. Deși furnizate, acestea nu vor fi obligate să spună public dacă și când își vor vaccina animalele împotriva COVID-19.

Cu toate acestea, au fost și câteva grădini zoologice care dorit să anunțe acest lucru, precum cele din Oakland, San Diego, Denver, Detroit şi Atlanta.

Câinii sunt capabili să detecteze Covid-19 prin transpirație

Un proiect științific  are în vedere instruirea câinilor de a detecta Covid-19 prin transpirația pacienților. Proiect amplu a fost implementat în orașul Sibiu în primăvara acestui an.

Câinii, în număr de 6 au fost instruiţi și au  dresaţi în aşa fel încât să poată depista persoanele care sunt infectate, doar mirosindu-i. Aceștia au fost folosiți în special la Aeroportul Sibiu.

Proiectul este unic în România şi a fost implementat de Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara dar şi Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu.
„Faza întâi a presupus selecția polițiștilor conducători de câini, a specialiștilor din cadrul Centrului Chinologic, care urmau să participe la acest proiect, selecția exemplarelor canine care urmau să își desfășoare activitatea în cadrul proiectului și amenajarea laboratorului de pregătire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate cu SARS CoV 2. A doua fază a fost dresajul propriu-zis. Faza următoare este de avizare, iar ultima este cea de operaționalizare a acestui proiect, care presupune desfășurarea de activități în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus și, ulterior, acreditarea acestor echipe canine”, a declarat Claudiu Leonard Bila, directorul Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu.
Ministrul Lucian Bode, a declarat într-o conferință susținută în luna august 2021, faptul că acest proiect va fi extins în toată România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024