Prima pagină » Razboi în Ucraina » Americanii au descifrat poziţia Chinei în contextul războiului din Ucraina. Este aliniată cu Rusia

Americanii au descifrat poziţia Chinei în contextul războiului din Ucraina. Este aliniată cu Rusia

15 mart. 2022, 11:09,
în Razboi în Ucraina

Americanii au descifrat poziţia Chinei în contextul războiului din Ucraina. După o întâlnire la nivel înalt la Roma care nu a făcut însă să scadă tensiunea, un înalt responsabil de la Casa Albă a precizat că Statele Unite consideră „profund îngrijorătoare” poziţia „de aliniere a Chinei cu Rusia” în faţa războiului din Ucraina.

Discuţia a durat şapte ore şi a fost condusă de consilierul american pentru securitate Jake Sullivan şi de Ysng Jiechi, cel mai înalt responsabil din diplomaţia Partidului Comunist Chinez, a subliniat ea, calificând-o drept „intensă” şi „foarte deschisă”.

colaj presedintele chinez Vladimir Putin, soldat, elicopter, cladire distrusa de bombardamente

Rusia a dezminţit zvonul, dat fiind că se pregăteşte să intre în imposibilitate de plată, în timp ce China a reproşat americanilor că răspândesc „informaţii false”

În contextul războiului din Ucraina, americanii au stabilit ca Rusia este aliniată cu China

Americanii au descifrat poziţia Chinei în contextul războiului din Ucraina. În acest sens, un comunicat publicat de Casă Albă evocă „o discuţie substanţială în legătură cu războiul Rusiei contra Ucrainei” şi a subliniat „importanţa de a menţine linii de comunicare deschise între Statele Unite şi China”.

Înaltul responsabil, care a cerut să rămână sub anonimat, nedorind să vorbească despre informaţii care au circulat în presa americană, potrivit cărora Moscova a cerut Beijingului să-i ofere ajutor, economic şi militar, pentru a conduce invazia din Ucraina, dar a asigurat că întâlnirea a fost pregătită după luna decembrie.

Rusia a dezminţit zvonul, dat fiind că se pregăteşte să intre în imposibilitate de plată, în timp ce China a reproşat americanilor că răspândesc „informaţii false”.

colaj dezastrul produs de bombardamentele rusilor asupra Ucrainei, cladiri daramate in urma exploziilor

Statele Unite nu au precizat ce acţiuni chineze ar putea atrage un răspuns american, nici ce formă ar avea acel răspuns

Beijingul dispune de „pârghii foarte importante” asupra Moscovei

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price a spus că Statele Unite privesc „foarte de aproape în ce măsură China sau orice altă ţară furnizează asistenţă Rusiei, fie că este materială, economică sau financiară”, subliniind că Beijingul dispune de „pârghii foarte importante” asupra Moscovei, care i-ar putea permite să „pună capăt acestei violenţe fără sens” din Ucraina.

„Am avertizat foarte clar Beijingul că nu vom asista paşnic. Nu vom permite niciunei ţări să compenseze pierderile suferite de Rusia” din cauza sancţiunilor occidentale, a precizat purtătorul de cuvânt Ned Price.

Totodată, Statele Unite nu au precizat ce acţiuni chineze ar putea atrage un răspuns american, nici ce formă ar avea acel răspuns, însă Washingtonul a reproşat Chinei că a contribuit la răspândirea de „minciuni” ale Rusiei despre pretinsele laboratoare americane de arme biologice şi chimice din Ucraina.

De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, regimul comunist chinez, care privilegiază relaţia cu Moscova şi care împărtăşeşte cu Rusia o ostilitate profundă contra SUA, s-a abţinut să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina. Dar „prietenia fără limită” a Beijingului este pusă la încercare de războiul din Ucraina, ceea ce face că regimul preşedintelui Xi Jinping pare să fie surprins de rezistenţa ucraineană la ofensivă rusă şi la amploarea sancţiunilor occidentale.

Într-o altă ordine de idei, amintim că americanii, prin vocea unui înalt responsabil de la Casa Albă au precizat că Statele Unite consideră „profund îngrijorătoare” poziţia „de aliniere a Chinei cu Rusia” în faţa războiului din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *