Amenzi de sute de milioane de lei vechi, date de polițiști, sunt anulate pe bandă rulantă în instanțele din Iași. În ultimele zile, judecătorii din Pașcani au anulat peste 30 de astfel de sancțiuni contravenționale. În timpul perioadei de urgență, oamenii legii au dat mii de amenzi în județul Iași, pentru încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare emise de Guvernul României
Amenzile primite de ieșeni în perioada stării de urgență sunt anulate pe bandă rulantă de judecători! Zeci de ieșeni au scăpat deja de birurile date de polițiști!
Astfel, în ultimele zile, magistrații din cadrul Judecătoriei Pașcani au început să anuleze pe capete sancțiunile contravenționale aplicate de oamenii legii în perioada stării de urgență. Deocamdată, sentințele nu sunt definitive, dar, cel mai probabil, polițiștii nu le vor contesta.
Timp, nervi și mulți bani irosiți – totul pe spinarea contribuabililor!
De-a lungul câtorva săptămâni, agenții ieșeni, fie ei din cadrul Poliției Locale, fie din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, au dat mii de amenzi. Totul a pornit de la nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare emise de Guvernul Ludovic Orban.
Una dintre persoanele sancționate contravențional este Pavel Cichi, un bărbat din localitatea Butea, județul Iași. Acesta a contestat în instanță, ca mulți alții, sancțiunea primită.
„Instanța admite plângerea contravențională formulată de petentul Pavel Cichi, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliție Județean Iași. Anulează procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției din 9 aprilie 2020. Exonerează petentul de sancțiunea aplicată”, au precizat magistrații din cadrul Judecătoriei Pașcani.
Amenzile, date pe baza Ordonanțelor Militare
În instanță, bărbatul a declarat că nu se face vinovat de sancțiunea de care a fost acuzat de polițiști. Mai exact, el a susținut că a fost amendat pentru încălcarea articolului 1 din Ordonanța Militară nr. 3/2020.
„Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței / gospodăriei, cu următoarele excepții: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință / gospodărie și locul / locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie / domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea / însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie, deplasările scurte, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor și pentru nevoile animalelor de companie, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru realizarea de activități agricole și deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare”, se arată în articolul 1 al Ordonanței Militare nr. 3/2020.
Ce au spus judecătorii cu privire la plângerea formulată de ieșean
Magistrații pășcăneni au constatat că, prin Decizia Curții Constituționale nr. 152 din 6 mai 2020, publicată în Monitorul Oficial al României pe 13 mai, s-a reținut că prevederile privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale.
„Instanța apreciază că, de la data publicării în Monitorul Oficial, Decizia Curții Constituționale va avea efectul unei legi de dezincriminare, aplicându-se retroactiv. Instanța apreciază că declararea neconstituționalității textului legal în baza căruia a fost constatată și sancționată fapta petentului duce la lipsa trăsăturii legalității contravenției. Or, nemaiexistând un temei legal pentru sancționarea faptei, ca urmare a Deciziei Curții Constituționale, instanța constată că se impune anularea procesului-verbal contestat”, au încheiat judecătorii pășcăneni.
Alt ieșean scutit de la plata amenzii, după ce a fost sancționat de polițiștii locali
În aceeași situație s-a regăsit și Adrian Mihai Barticel. Pe 22 aprilie 2020, bărbatul din localitatea Mogoșești Siret – Tudor Vladimirescu a fost sancționat, la rândul său, de polițiști. Acesta a cerut anularea procesului-verbal de contravenție, după ce a fost amendat din același motiv.
„Instanța admite plângerea contravențională formulată de petentul Adrian Mihai Barticel, în contradictoriu cu intimata Primăria municipiului Pașcani – Poliția Locală Pașcani. Anulează procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției din 22 aprilie 2020. Exonerează petentul de sancțiunea aplicată”, au menționat magistrații pășcăneni.
Ca și în primul caz, nici această sentință nu este definitivă, ea putând fi contestată. De remarcat este faptul că, într-o singură ședință de judecată, magistrații pășcăneni au anulat 30 astfel de sancțiuni, altele fiind pe rolul instanței. Cel mai probabil, în marea lor majoritate, și celelalte plângeri formulate de către ieșeni vor fi admise, iar sancțiunile date vor fi anulate.
Bătrână din Iași, amendată de un agent cu 10.000 de lei!
O bătrână în vârstă de 86 de ani, din Iași, a fost amendată cu 10.000 de lei deoarece nu ar fi respectat orarul prevăzut în Ordonanța Militară nr. 4 din 2020. Astfel, pe 7 aprilie, Maria Trofin a fost amendată de un polițist local pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât prevedea Ordonanța Militară. Femeia a încercat să explice faptul că se deplasează cu dificultate, motiv pentru care a ieșit un pic mai devreme din casă, pentru a avea timp să își facă toate cumpărăturile necesare.
Bătrâna din Iași putea primi doar un avertisment din partea agentului constatator, dată fiind vârsta ei înaintată și luând în calcul și dificultățile de deplasare. Însă agentul nu a ținut cont de vârsta și starea de sănătate ale femeii, preferând să îi dea bătrânei o amendă de 5 ori mai mare decât minimul legal, fără să aibă vreo altă justificare decât că ordonanța amintită îi permitea acest lucru. Ajutată de rude, femeia a contestat procesul-verbal la Judecătoria Iași. Urmează ca magistrații să ia o decizie în acest caz. Pe lângă Maria Trofin, la începutul lunii iunie a acestui an, sute de ieșeni s-au adresat Judecătoriei Iași.