Prima pagină » Business în România » Amenzi uriașe pentru supermarketurile care vor delista de la rafturi produse românești ieftine: 5% din cifra de afaceri

Amenzi uriașe pentru supermarketurile care vor delista de la rafturi produse românești ieftine: 5% din cifra de afaceri

30 mai 2024, 11:03,
în Business în România

Un proiect de lege prevede amenzi uriașe pentru supermarketurile care vor delista, de la raft produse românești ieftine și le vor înlocui cu produse de import mai scumpe. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anunțat că legea va fi dezbătută în Parlamentul României și va fi adoptată în cel mai scurt timp.

Asta în contextul în care este știut faptul că marile lanțuri de supermarketuri duc o politică care poate fi numită ostilă față de produsele autohtone. Între timp vă reamintim că marile lanțuri de supermarketuri din România au făcut profituri record.

Amenzi uriașe pentru supermarketurile care vor delista de la rafturi produsele românești ieftine

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat miercuri în cadrul discuțiilor din Comisia economică din Senat că un proiect de act normativ aflat în lucru prevede sancționarea cu 5% din cifra de afaceri a retailerilor care delistează produse românești la un preț mai mic decât cel achiziționat ulterior din import. Proiectul urmează să fie discutat cu procesatorii și retailerii pe 11 și 12 iunie, conform Agerpres.

Barbu a explicat că proiectul de lege, care va fi dezbătut în Parlamentul României, prevede că listarea se va face pentru toate produsele agroalimentare care îndeplinesc condițiile sanitar-veterinare și de calitate. Dacă se constată că un produs este delistat la un preț mai mic decât cel de achiziție, amenda va fi de 5% din cifra de afaceri. El a subliniat că actul normativ nu este finalizat, dar în maxim o săptămână și jumătate vor avea loc dezbateri la Ministerul Agriculturii cu procesatorii și retailerii, precum și în Parlament. Barbu a respins acuzațiile conform cărora ar interveni în piața liberă, comparându-se cu Chavez sau Ceaușescu.

Ministrul Agriculturii a mai adăugat că legea privind plafonarea adaosului comercial își face simțite efectele, indicând reduceri între 8 și 32% la raft, conform datelor furnizate lunar de Consiliul Concurenței Ministerului Agriculturii.

Reprezentanții Comisiei economice din Senat au discutat miercuri cu toți factorii decizionali despre abuzurile împotriva brandurilor românești de renume, precum magiunul de Topoloveni și brânza de Ibănești, care sunt eliminate de pe rafturi.

Profituri uriașe pentru marile lanțuri de supermarketuri din România

Anul 2023 a fost un an extrem de bun pentru marile lanțuri de supermarketuri din România. LIDL Discount S.R.L., compania prin care retailerul german administrează rețeaua sa de peste 350 de magazine Lidl, a raportat o cifră de afaceri netă de 21,7 miliarde de lei pentru anul trecut, înregistrând o creștere de 17,6% comparativ cu anul anterior, conform datelor furnizate de Ministerul de Finanțe și citate de Economica. Această performanță consolidează poziția Lidl ca lider pe piața de retail alimentar din România, poziție obținută în 2020, când a depășit Kaufland, după o creștere de 31,7% față de 2019.

În ceea ce privește Kaufland, parte a aceluiași grup german Lidl&Schwarz, rețeaua sa de hypermarketuri a raportat anul trecut vânzări de 18,3 miliarde de lei, marcând o creștere de 14,5% comparativ cu 2022.

Astfel, diferența dintre cei doi retaileri s-a mărit la 3,4 miliarde de lei, față de 2020, când diferența era de doar 27,1 milioane de lei. Așadar, dacă proiectul de lege va trece, supermarketurile vor primi amenzi uriașe dacă vor delista de la rafturi produse românești ieftine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`