Prima pagină » Economic Local » Amenzi pentru poluare, în Iași. Garda de Mediu a aplicat sancțiuni în valoare de 200.000 de lei pentru depozitarea ilegală a gunoaielor și nerespectarea unor măsuri
Amenzi pentru poluare, în Iași. Garda de Mediu a aplicat sancțiuni în valoare de 200.000 de lei pentru depozitarea ilegală a gunoaielor și nerespectarea unor măsuri

Amenzi pentru poluare, în Iași. Garda de Mediu a aplicat sancțiuni în valoare de 200.000 de lei pentru depozitarea ilegală a gunoaielor și nerespectarea unor măsuri

24 apr. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Mai multe amenzi pentru poluare au fost aplicate de Garda de Mediu Iași. Printre neconformitățile constatate de comisarii de mediu au fost depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor și nerespectarea unor măsuri. În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare de 200.000 de lei

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași au verificat firmele care au activități în domeniul mediului și au aplicat amenzi în valoare de 200.000 de lei. Ca urmare a acestor controale s-au constatat neconformități ce constă în lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea prevederilor privind protecția aerului înconjurător, neîntocmirea evidenței privind gestiunea deșeurilor, nedepunerea declarației privind obligațiile la Fondul pentru Mediu, lipsa formularelor privind transportul deșeurilor, continuarea activității după încetarea acesteia. Pentru acestea s-au aplicat 8 sancțiuni contravenționale. O sancțiune contravențională complementară a fost de desființare a lucrărilor și s-a formulat o sesizare penală care a fost transmisă organelor de cercetare penală.

Amenzi pentru poluare, aplicate de Garda de Mediu Iași

Problemele privind depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor au fost sesizate și de ieșeni, mai ales de cei din zona metropolitană. Aceștia au depus zeci de reclamații la Garda de Mediu, în anul 2023, cu privire la gunoaiele din zona metropolitană și poluarea din oraș.

Specialiștii de mediu le-au verificat, iar o parte dintre acestea s-au confirmat. Potrivit specialiștilor, a crescut cuantumul amenzilor pentru incendierea sau îngroparea gunoaielor care constituie infracțiuni și pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice). Firmele din Iași au mai fost amendate pentru poluare.

Verificări la primăriile din Iași

Comisarii de mediu au demarat controalele la primăriile din Iași. În ultimii ani au aplicat sancțiuni drastice pentru depozitarea ilegală de deșeuri și au dispus o serie de măsuri. Primăriile din Iași au fost amendate pentru că încalcă legislația privind protecția mediului. Numai anul trecut, din cele 58 de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Iași, 40 de primării au fost sancționate cu 56 de amenzi, în valoare de valoare de 603.000 de lei.

Controalele desfășurate s-au referit la verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă, localităților și căilor de comunicație, verificarea măsurilor stabilite anterior, verificarea măsurilor privind combaterea buruienii ambrozia, verificarea sesizărilor, verificarea măsurilor stabilite în Planul de calitate a aerului și în Planul de menținere a calității aerului, precum și verificarea modului de implementare a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor din județul Iași. Amenzile aplicate de comisarii de mediu sunt cuprinse între 5.000 și 40.000 de lei, cele mai multe nereguli fiind descoperite la primăriile care nu au atins target-ul de colectare selectivă și care nu au colectat deșeurile abandonate pe câmpuri.

Amenzile pentru poluare în Iași sunt cuprinse între 500 de lei pentru persoanele fizice și maximum 50.000 de lei pentru cele juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 septembrie 2024
26 septembrie 2024