Prima pagină » Economic Local » Amenzi în valoare de 200.000 de lei, aplicate de Garda de Mediu Iași pentru poluare. Probleme cu depozitarea gunoaielor în zona metropolitană
Amenzi în valoare de 200.000 de lei, aplicate de Garda de Mediu Iași pentru poluare. Probleme cu depozitarea gunoaielor în zona metropolitană

Amenzi în valoare de 200.000 de lei, aplicate de Garda de Mediu Iași pentru poluare. Probleme cu depozitarea gunoaielor în zona metropolitană

29 nov. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi pentru poluare în ultimele 3 luni. Valoarea sancțiunilor este de 200.000 de lei și, în continuare, cele mai multe probleme au fost în mediul rural, unde comisarii de mediu au găsit gunoaie aruncate pe câmp sau îngropate în diferite zone

Noi amenzi aplicate de Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Iași. Comisarii de mediu au verificat mai multe reclamații depuse de ieșenii care locuiesc în zona metropolitană, respectiv în comunele Ciurea, Miroslava, Holboca sau Valea Lupului. În urma verificărilor efectuate o parte dintre aceste reclamații s-au confirmat, astfel că au fost aplicate sancțiuni persoanelor juridice.

Controalele desfășurate s-au referit la verificarea documentelor, a măsurilor stabilite anterior, privind combaterea buruienii ambrozia, sesizări, verificarea măsurilor stabilite în Planul de calitate a aerului și în Planul de menținere a calității aerului, precum și verificarea modului de implementare a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor din județul Iași. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 200.000 de lei.

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi pentru poluare

Cele mai multe probleme sunt la depozitarea necontrolată a deșeurilor, potrivit comisarilor de mediu. În zona rurală sunt aruncate gunoaiele în locuri nepermise sau sunt îngropate ori incendiate. Aceștia atrag atenția că cei prinși că încalcă legislația de mediu vor fi drastic sancționați.

„Oamenii nu vor să înțeleagă că tot ei au de suferit dacă aruncă gunoaiele, le incendiază, le îngroapă, le duc cu mașina pe câmp și le aruncă. Tocmai de aceea acum sunt constituite infracțiuni și se fac dosare penale”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași.

 A crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă deșeurile sau le elimină în spații neautorizate, fapte care se constituie ca infracțiuni. Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani.

În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice – amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice. Comisarii de mediu verifică și primăriile din județul Iași. Anul trecut au fost amendate pentru că încalcă legislația privind protecția mediului.

Comisarii de mediu au amendat dezvoltatorii imobiliari

Garda de Mediu Iași a verificat mai multe șantiere din municipiu, dar și din zona metropolitană, unde se construiesc blocuri sau se desfășoară alte activități din domeniul construcțiilor.

De la începutul anului și până în prezent au fost efectuate 46 de controale la amplasamente unde s-au înregistrat incendii sau petiții, la șantierele de construcții, pentru identificarea surselor care determină depășiri ale valorilor-limită înregistrate de stațiile Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului sau la cele cu spații verzi, pentru verificarea măsurilor privind conservarea, ameliorarea și extinderea acestora. În urma verificărilor, comisarii de mediu au constatat că o parte din dezvoltatorii imobiliari care construiesc în diverse zone ale Iașului nu respectă legislația de mediu.

Comisarii de la Garda de Mediu Iași au aplicat amenzi pentru poluare, în valoare de 131.500 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *