Specialiștii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași au efectuat în acest an mai multe controale la angajatori. În urma verificărilor au fost descoperite nereguli la trei angajatori. Aceștia au angajat fără aviz de angajare 6 străini, fiind aplicate amenzi în valoare de 60.000 de lei.
De asemenea, în acest an, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași a desfășurat acțiuni de informare și conștientizare, atât pentru studenții străini aflați la studii în România, cât și pentru angajatorii interesați de utilizarea forței de muncă din străinătate. În cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă au controlat 29 de angajatori din județul Iași care au angajat străini, respectiv persoane care nu au cetățenia română, cetățenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European ori cetățenia Confederației Elvețiene. Nu a fost identificată munca nedeclarată și nu s-au constatat neconformități referitoare la regimul de muncă al străinilor. Campania Națională privind verificarea modului în care angajatorii români respectă prevederile legale referitoare la legislația muncii și la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României s-a desfășurat în perioada 14-22 noiembrie.
Campania a avut ca obiective identificarea eventualelor situații de muncă nedeclarată în care sunt implicați străinii, precum și respectarea reglementărilor privind angajarea, salarizarea și timpul de muncă pentru această categorie de salariați. De asemenea, prin controalele desfășurate, s-a urmărit creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor.
Reguli pentru angajatori
Angajatorii au fost informați și îndrumați cu privire la normele legale speciale care se aplică muncii străinilor în România, precum și referitor la condițiile de muncă, drepturile și obligațiile generale din cadrul raporturilor de muncă, care se aplică fără discriminare și salariaților străini. Printre obligațiile speciale ale angajatorului sau beneficiarului în raport cu munca străinilor se află și obligativitatea obținerii avizului de angajare anterior încheierii contractului individual de muncă și primirii la muncă a salariatului străin.
De asemenea, obligativitatea obținerii avizului de detașare anterior detașării salariatului străin și comunicarea către ITM a acestei situații se face în cel mult 5 zile de la data începerii activității acestuia pe teritoriul României. Specialiștii atenționează angajatorii că este necesară păstrarea avizului de angajare/detașare și a unei copii a permisului de ședere sau a documentului de călătorie din care să rezulte legalitatea șederii străinului pe teritoriul României.