Prima pagină » Economic Local » Amenzi aplicate de Garda de Mediu firmelor din Iași. Cele mai multe nereguli au fost la documentele prezentate de patroni
Amenzi aplicate de Garda de Mediu firmelor din Iași. Cele mai multe nereguli au fost la documentele prezentate de patroni

Amenzi aplicate de Garda de Mediu firmelor din Iași. Cele mai multe nereguli au fost la documentele prezentate de patroni

12 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 130.000 de lei firmelor care au încălcat legislația de mediu. Cele mai multe probleme au fost descoperite la documentele prezentate de patronii ieșeni

Garda de Mediu Iași a verificat mai multe companii din Iași care au fost reclamate sau au fost incluse în planul de control al instituției. În urma verificărilor la 48 de societăți, comisarii au descoperit mai multe nereguli, inclusiv faptul că documentele prezentate de patronii din Iași nu respectau legislația de mediu. Valoarea amenzilor aplicate este de 130.000 de lei.

Neconformitățile constatate cu ocazia acestor controale s-au referit și la lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, neîndeplinirea obligațiilor din actele de reglementare, depozitarea necorespunzătoare a îngrășămintelor chimice sau  nerespectarea prevederilor privind protecția aerului înconjurător și a obligației legale de colectare separată a deșeurilor. În unele situații patronii din Iași nu aveau întocmită evidența privind gestiunea deșeurilor și nici nu au pus la dispoziția comisarilor, în momentul controlului, documentele solicitate. De asemenea, au fost aplicate amenzi și pentru neluarea măsurilor de salubrizare.

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 130.000 de lei

Comisarii de mediu au impus și măsuri corective, iar în cazul în care, la următorul control, acestea nu vor fi respectate, operatorii economici riscă amenzi mai mari sau chiar suspendarea activității. Potrivit specialiștilor de mediu, a crescut valoarea amenzilor pentru cei care încalcă legislația de mediu privind depozitarea, arderea sau îngroparea deșeurilor. Numai în anul 2022 au fost aplicate amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei, cele mai multe fiind pentru poluarea mediului din cauza deșeurilor.

Primăriile din Iași au fost amendate pentru aceste nereguli. Din cele 58 de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Iași, 40 de primării au fost sancționate cu 56 de amenzi, în valoare de valoare de 603.000 de lei. Amenzile aplicate de comisarii de mediu sunt cuprinse între 5.000 și 40.000 de lei, cele mai multe nereguli fiind descoperite la primăriile care nu au atins target-ul de colectare selectivă și care nu au colectat deșeurile abandonate pe câmpuri.

Ieșenii au depus reclamații la Garda de Mediu

Specialiștii au înregistrat aproape zilnic sesizările ieșenilor ce au fost nemulțumiți de mormanele de gunoaie pe care le găsesc, mai ales în mediul rural, de faptul că se construiesc blocuri sau alte clădiri, în oraș și în zona metropolitană, ce nu respectă condițiile de mediu, însă și de zgomotele și praful produse de lucrări. A crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă deșeurile sau le elimină în spații neautorizate, fapte care se constituie ca infracțiuni.

Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice – amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice. Un nor de praf alb a acoperit Iașul în săptămânile precedente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *