Ce este amenoreea?
Amenoreea – absenta menstruatiei – poate sa apara in timpul pubertatii sau la femeia adulta. Amenoreea este o dereglare a procesului menstruatiei care se caracterizeaza prin absenta sangerarii.
Absenta menstruatiei este normala in cazul femeilor insarcinate sau a celor care sunt la menopauza. In cazul celorlalte femei, lipsa menstruatiei este un motiv de ingrijorare, deoarece indica faptul ca organismul are probleme de sanatate.
Majoritatea femeilor au menstruatie o data la 28 de zile. Bineinteles ca pot aparea si fluctuatii mai ales in cazul adolescentelor. De exemplu, exista femei care au menstruatie o data la 35 de zile. Menstrautia apare deoarece corpul elibereaza o serie de hormoni, printre care se numara estrogenul si prosterogenul.
Pentru a produce menstruatia corpul tau trebuie sa fie stimulat de un anume nivel de hormoni. Cateodata, femeile nu au un numar suficient de hormoni pentru a se produce menstruatia si de aceea apare amenoreea.
Intre 2 si 5% din populatia feminina sufera de amenoree. Aceasta poate fi un semn al unor boli diferite. Absenta menstruatie poate fi normala atunci cand femeia este insarcinata, alapteaza sau este la varsta menopauzei. Dar, amenoreea poate fi si un semn al unei tulburari, precum un dezechilibru alimentar sau hormonal.
Care sunt tipurile de amenoree?
Amenoreea primara reprezinta absenta ciclului menstrual si a caracterelor sexuale secundare la 14 ani sau absenta ciclului menstrual in conditiile aparitiei caracterelor sexuale secundare la 16 ani.
Amenoreea secundara descrie cazurile in care fluxul menstrual este absent cel putin 3 luni, in lipsa unei sarcini sau a alaptarii, la femeile care au avut in trecut menstruatie.
Amenoreea este un simptom, nu o boala, si indica deseori o afectiune grava. Incetarea menstruatiei este un motiv de ingrijorare atunci cand nu se cunosc cauzele producerii acestui fenomen. Pe baza antecedentelor medicale si a descrierii exacte a simptomelor, medicul poate descoperi cauzele amenoreei. Absenta menstruatiei se poate datora mai multor cauze, printre care sarcina. Tratamentul bolii primare duce la reaparitia menstruatiei.
Care sunt cauzele?
Amenoreea primara
Se considera ca amenoreea primara afecteaza cel putin una din 1.000 de tinere fete. Cele mai frecvente cauze ale acesteia sunt urmatoarele:
– anomalii cromozomiale – anomaliile structurale sau de numar ale cromozomilor implicati in dezvoltarea sexuala si reproducere pot duce la o pierdere prematura a ovulelor si foliculilor implicati in ovulatie si menstruatie
– tulburari ale secretiei hormonale ale hipotalamusului – in cazul amenoreei de origine hipotalamica ne confruntam cu o tulburare de secretie a hormonilor endocrini ai hipotalamusului, glanda endocrina situata la baza creierului in structura osoasa a osului sfenoid numita saua turceasca, cu rol in reglarea intregului sistem endocrin, a unor functii importante a organismului si cu posibile implicatii si in reglarea ciclului menstrual. Efortul fizic intens, tulburari ale alimentatiei precum anorexia, stresul emotional si psihologic excesiv, toate acestea pot contribui la dereglarea functiilor normale ale hipotalamusului. Tumorile hipotalamice, intr-o mai mica masura, pot determina dereglarea ciclurilor menstruale.
– afectiuni ale glandei pituitare – glanda pituitara este glanda endocrina situata la baza creierului, numita si hipofiza, ce poate afecta prin tulburarea functiei proprii ciclurile menstruale.
– lipsa sau incompleta dezvoltare a unor organe ale aparatului reproducator feminin – anumite probleme pot aparea in perioada fetala si in dezvoltarea embriologica a organelor sexuale, situatii in care anumite parti sau organe intregi pot lipsi: de exemplu uterul, colul uterin sau vaginul. In oricare dintre aceste variante, datorita dezvoltarii incomplete nu se vor putea produce ciclurile menstruale.
– anomalii structurale ale vaginului – obstructiile vaginale pot impiedica existenta unor cicluri menstruale normale. Prezenta unor structuri membranare dezvoltate din peretele vaginal si care obtureaza tractul vaginal, poate bloca fluxul sanguin endometrial din perioadele menstruale.
Amenoreea secundara
Aceasta este mult mai frecvent intalnita decat cea primara. Exista mult mai multe cauze pentru amenoreea secundara :
– contraceptivele – unele femei care utilizeaza pentru contraceptie pilulele orale pot avea unele tulburari ale ciclurilor menstruale. La oprirea contraceptivelor orale pot trece intre trei si sase luni pana la restabilirea ciclurilor menstruale regulate si ovulatia normala
– alaptatul – mamele care alapteaza pot avea adesea amenoree. Chiar in cazurile in care ovulatia se produce, menstruatia poate lipsi. In aceste cazuri se va putea constata mai dificil o eventuala sarcina, ea neputand fi evidentiata prin amenoree
– stresul – stresul mintal poate altera temporar functionalitatea normala a hipotalamusului – structura neurologica cu rol in reglarea si controlul intregului sistem endocrin, a secretiilor de hormoni ai glandelor si implicit a ciclului menstrual. In consecinta ovulatia si menstruatia se pot opri ca urmare a unui stres mental si/sau emotional puternic, reluarea ciclurilor normale urmand a se face dupa trecerea perioadei respective
– medicamentele – cu certitudine o serie de medicamente pot altera ciclul menstrual. Dintre acestea putem enumera: antidepresivele, antipsihoticele, chimioterapicele anticanceroase, corticoizii, etc.
– bolile cronice – este cunoscuta o instalare a amenoreei in bolile cronice grave. In anumite cazuri acest simptom poate fi la debutul bolii. Ciclurile menstruale se vor reinstala dupa tratamentul si recuperarea corespunzatoare
– balanta hormonala – o cauza comuna a ciclurilor menstruale neregulate este sindromul de ovar polichistic. In cadrul acestui sindrom se inregistreaza nivele relativ ridicate si sustinute de hormoni sexuali (estrogeni dar si androgeni) fiind mai greu realizabila fluctuatia hormonala normala a ciclului menstrual. De multe ori ovarul polichistic este asociat obezitatii, sangerarilor uterine abundente la ciclu (meno/metroragii), acneea, exces de pilozitate faciala, in afara tulburarilor de ciclu menstrual clasice
– greutatea scazuta a corpului – greutatea corporala prea mica poate fi urmata de intreruperea sintezei normale a mai multor hormoni si ca urmare afectarea ovulatiei si menstruatiei. Femeile care au grave tulburari in alimentatie, intalnite in sindroame precum anorexia sau bulimia, pot avea schimbari anormale in cadrul sistemului endocrin cu tulburarea ciclurilor menstruale.
– efortul fizic excesiv – intreruperea ciclurilor menstruale cu amenoreea secundara, pot fi intalnite si la sportivele de performanta si mai ales in perioadele de antrenament intens (cantonamente si competitii). Sporturile respective in care sunt frecvent intalnite astfel de probleme sunt: atletismul (in special alergatul pe distante mari – maraton), gimnastica dar si baletul, etc. Dar trebuie specificat ca mai multi factori in cazul unei sportive de performanta intervin in tulburarea ciclurilor menstruale, si anume: cantitatea redusa de tesut adipos a organismului, stresul, consumul mare de energie, etc.
– tulburari in functionalitatea normala a tiroidei – afectiuni ale glandei tiroide sunt frecvent implicate in afectarea ciclurilor menstruale. Afectarea tiroidei va genera o scadere si a prolactinei – hormon secretat de glanda pituitara (hipofiza anterioara) cu rol in reglarea secretiei lactate si a dezvoltarii glandelor mamare – efect ce va avea la randul sau consecinte asupra functiei hipotalamusului cu afectarea ciclurilor menstruale
– tumorile glandei pituitare – tumorile benigne ale acestei glande endocrine precum adenoamele, prolactinoamele pot cauza secretii exagerate de prolactina care pot interactiona cu secretia regulata de hormoni implicati in reglarea ciclului menstrual. O parte din aceste tumori pot fi tratate prin administrarea unor medicamente, intr-o alta categorie fiind necesara interventia chirurgicala
– leziunile uterine – conditiile in care la nivelul uterului pot exista structuri ce impiedica eliminarea sangelui menstrual la ciclu, pot fi cauzatoare de amenoree. Dintre afectiunile sau interventiile ce pot cauza astfel de leziuni enumeram: fibroamele uterine (mai ales cele dezvoltate predominant submucos), chiuretajele, cezarienele, etc. Ca urmare a acestor piedici in evacuarea normala a continutului uterin la ciclurile menstruale, acestea vor avea ori un aspect anormal, atunci cand sangele se va evacua dupa o perioada de stagnare in cavitatea uterina, ori se va instala amenoreea in situatia unei obstructii complete
– menopauza prematura – menopauza in general se instaleaza la o varsta medie de 51 de ani. Daca aceasta se instaleaza inaintea varstei de 40 de ani, o numim menopauza prematura. Lipsa functiei de sinteza hormonala a ovarelor se va asocia cu scaderea in circulatie a hormonilor estrogeni si ca urmare a ciclurilor de ingrosare si apoi descuamare a endometrului (mucoasei uterine) cu implicatie directa asupra menstrelor. Menstruatia prematura poate fi rezultatul unor factori genetici, a unor boli autoimune, dar si de cauza necunoscuta.
Care sunt manifestarile clinice?
Amenoreea se manifesta prin absenta menstruatiei. In functie de cauzele ei, amenoreea poate fi insotita de alte semne si simptome, printre care se numara secretii mamare, dureri de cap, tulburari ale vederii, sau cresterea excesiva a parului pe fata si pe piept (hirsutism).
Amenoreea este un simptom al unei tulburari subiacente. Alte simptome pot fi prezente in functie de afectiunea asociata:
» galactoreea (secretii lactate la femeile care nu sunt insarcinate sau care nu alapteaza)
» cefaleea (dureri de cap) si afectarea vederii periferice – pot fi un semn al unei tumori intracraniene
» cresterea excesiva a parului (hirsutism) poate fi cauzata de un exces de androgeni (hormoni masculini care determina dezvoltarea caracterelor masculine)
» uscaciunea vaginala, bufeurile de caldura, transpiratii nocturne, Tulburari ale somnului pot fi un semn al insuficientei ovariene premature
» crestere ponderala accentuata, sau dimpotriva, pierdere insemnata in greutate
» anxietatea poate fi prezenta la femeile cu tulburari psihice
Care sunt complicatiile?
Amenoreea este uneori asociata cu infertilitatea. Femeile care au suferit de amenoree raman mai greu insarcinate. Amenoreea poate fi un semnal de alarma pentru urmatoarele afectiuni:
– chisturi minore pe ovare
– fibromul uterin
– hirsutism (se manifesta atunci glanda pituara produce prea multi hormoni).
Diagnostic
Desi amenoreea rar poate reprezenta o problema grava de sanatate, ea uneori poate reprezinta un semn de alarma pentru o serie de tulburari hormonale. Descoperirea acestora poate lua mult timp si pot fi necesare mai multe tipuri de teste de laborator.
Primul astfel de test pe care il va recomanda medicul (daca nu cumva il veti face acasa inainte de a ajunge la medic) este testul de sarcina. Medicul specialist va efectua de asemenea un examen ginecologic prin care va evalua pe langa o eventuala sarcina si starea organelor genitale feminine cu eventualele elemente patologice ce ar putea sta la baza amenoreei.
Urmatorul pas este reprezentat de testele sanguine prin care se va determina nivelul mai multor hormoni. Se va face o evaluare si a glandei tiroide prin nivelul circulant al hormonilor acesteia (tiroxina si triiodotironina), a prolactinei, etc. Se va mai practica un test de provocare la progesteron.
In functie de semnele si simptomele asociate cu rezultatele testelor de laborator se va stabili daca in cadrul investigarii cauzelor amenoreei mai sunt necesare si alte investigatii sau teste diagnostice. Imagistica precum tomografia computerizata, ecografia, rezonanta magnetica nucleara pot pune in evidenta eventuale tumori ale glandei hipofize, anomalii ale aparatului genital feminin, etc.
Ca ultima solutie se poate recurge la histeroscopie sau chiar laparoscopie mini-invaziva, tehnici invazive de examinare a organelor sexuale ce permit medicului o explorare directa.
Tratament
Tratamentul amenoreei depinde de cauza sa. Odata ce originea este identificata, tratamentul se axeaza pe corectarea bolii subiacente, lucru care ar trebui sa duca la reintoarcerea menstruatiei. In cazul unor anomalii anatomice ale tractului genital, se efectueaza o interventie chirugicala.
Examenul fizic efectuat de medic precum si diversele teste (testul de sarcina, dozajul hormonal) permit decelarea originii amenoreei. Adoptarea unor masuri preventive contribuie la reintoarcerea fluxului menstrual la unele femei:
» alimentatie sanatoasa
» mentinerea unei greutati sanatoase
» managementul stresului
» moderatia in practicarea de exercitii fizice
Dupa identificarea cauzei amenoreei, este important ca boala subiacenta sa fie tratata.
Tratamentul hormonal
In cazul unei insuficiente ovariene la femeia tanara, va fi indicat un tratament hormonal pentru a determina dezvoltarea caracterelor sexuale si restaura fertilitatea, precum si pentru a preveni osteoporoza pe termen lung.
Aparitia amenoreei la menopauza poate fi intarziata cu ajutorul unei terapii de substitutie hormonala (TSH) combinata (estrogen si progesteron), ce determina reintoarcerea sau mentinerea menstruatiei intr-un mod artificial, fara restaurarea ovulatiei. Terapia de substitutie hormonala este indicata in cazul femeilor cu deficienta de estrogeni, din cauza intreruperii functiei ovariene. Este de asemenea indicata pentru mentinerea densitatii osoase la femeile a caror boala subiacenta nu poate fi tratata.
Totusi, dupa publicarea unor studii recente ce analizeaza riscurile acestui tip de terapie la menopauza, tendinta actuala este aceea de a recurge la TSH doar in anumite conditii (daca simptomele menopauzei sunt foarte suparatoare, de exemplu), pentru o durata de cel mult 5 ani. Astfel, femeile care prezinta simptome usoare sau cele cu risc de cancer vor fi incurajate sa incerce alte metode.
In cazul femeilor care au suferit o ablatie chirugicala a uterului si ovarelor, se institutie o hormonoterapie doar cu estrogeni pentru prevenirea osteoporozei si a altor complicatii asociate cu scaderea nivelului de estrogen.
Tratamentul non hormonal
Agonistii de dopamina, precum bromocriptina, sunt eficienti in tratamentul hiperprolactinemiei. In majoritatea cazurilor, administrarea agonistilor de dopamina duce la restaurarea functiei endocrine a ovarelor si la restabilirea ovulatiei.
Tratamentul ambulator
– La unele femei, amenoreea poate fi pusa pe seama unor deficiente nutritionale cauzate de diferite regimuri de slabire. Solutia in acest caz este adoptarea unei diete echilibrate.
– Pe de alta parte, excesul ponderal poate duce la incetarea menstruatiei. Solutia este reducerea cantitatii de grasimi consumate si practicarea de exercitii moderate pentru a mentine o greutate cat mai apropiata de greutatea ideala.
– Mai mult de 8 ore de exercitii intense pe zi pot duce la instalarea amenoreei. Un program de exercitii moderat va restaura menstruatia normala.
– Daca amenoreea are drept cauza stresul, solutia este gasirea unor metode de a controla conflictele si stresul din viata.
– Mentinerea unui stil de viata sanatos prin evitarea consumului de alcool si a tabagismului.
Tratamentul chirugical
– Unele tumori hipofizare sau hipotalamice pot necesita o interventie chirugicala sau radioterapie
– Procedurile chirugicale necesare in cazul altor anomalii ale tractului genital depind de situatia clinica specifica.