Prima pagină » International » Amenințări cu bombă în peste 250 de școli! Teroriștii spun că au amplasat mine terestre
Amenințări cu bombă în peste 250 de școli! Teroriștii spun că au amplasat mine terestre

Amenințări cu bombă în peste 250 de școli! Teroriștii spun că au amplasat mine terestre

04 sept. 2024, 17:00,
Simona Ciobanu în International

Mai multe școli din Slovacia au primit miercuri dimineață, 4 septembrie, e-mailuri de amenințare, în care se menționa că în incintele lor au fost plasate mine terestre, potrivit agenției slovace TASR, citată de Agerpres.

Cu o zi înainte, ministrul de interne, Matus Sutaj Estok, anunțase că aproape 270 de școli primiseră amenințări cu bombă în cursul dimineții. Deși poliția nu a găsit niciun exploziv, Ministerul Educației a recomandat școlilor vizate să își suspende activitatea până la ora 11:00.

Amenințări cu bombă în Slovacia

Miercuri, în urma noilor amenințări, poliția a anunțat pe Facebook că ia toate măsurile necesare în colaborare cu școlile și că este în strânsă legătură cu alte forțe de securitate, inclusiv cu poliția cehă.

Poliția a asigurat părinții și personalul școlar că urmează procedurile operaționale standard pentru astfel de situații, proceduri pe care fiecare școală le aplică în mod corespunzător.

„Prioritatea noastră comună este, înainte de toate, siguranța copiilor în școli și minimizarea perturbărilor cursurilor. De aceea, abordăm măsurile de securitate în mod individual, pentru fiecare școală în parte”, a declarat poliția.

Cazul, aflat în atenția unității de combatere a crimei organizate, este investigat ca un posibil atac terorist.

Tot miercuri, mai multe amenințări cu bombă au fost trimise și către tribunale din Slovacia, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliției regionale din Nitra, Jana Sinkova, pentru TASR.

Trei angajați au fost uciși de colegul lor

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum trei angajați ai unei școli secundare din Sanski Most, situată în nord-vestul Bosniei-Herțegovina, au fost uciși miercuri, 21 august, de către un coleg, care a deschis focul înainte de a se sinucide, a informat poliția, conform agenției Reuters. Victimele au fost directorul școlii, secretara și o profesoară de engleză recent pensionată, care venise să își ajute succesorul. Nici un elev nu a fost rănit în incident.

Atacul a avut loc în timpul vacanței de vară, însă unii elevi se aflau la școală pentru simulări de examene, a explicat șeful poliției cantonale, Amel Kozlica.

Atacatorul, care era angajat ca muncitor la întreținere în școală, a fost împușcat în piept. Deși era conștient, el a fost transportat la spital în așteptarea unei operații, au declarat medicii de la spitalul Banja Luka pentru postul de televiziune N1.

„Încercăm să înțelegem ce a condus la această tragedie”, a spus primarul Faris Hasanbegovic în cadrul unei conferințe de presă. „Nu există cuvinte sau justificări pentru ceea ce s-a întâmplat”.

Unii dintre colegii de la școală au declarat pentru N1 că atacatorul era nemulțumit de locul său de muncă și suferise de stres post-traumatic în urma războiului din Bosnia din anii 1990.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`