Un anunţ de ameninţare din partea Moscovei a fost transmis de către ministerul de Externe al Rusiei pentru ţările care oferă suport militar cu arme letale Ucrainei.
Se pare că ministerul de Externe al Rusiei a declarat că țările care vor sprijini Ucraina cu arme letale ar avea responsabilitatea dacă acestea sunt folosite în timpul ofensivei de la Moscova.
Ameninţare din partea Moscovei
Anunțul ministerului de Externe vine după ce mai multe state, printre care şi România au anunţat că vor sprijini Forţele Armate ale Ucrainei cu arme letale, carburanți și lubrifianți.
Duminică dimineaţa, 27 februarie, România a luat decizia de a sprijini Ucraina şi va trimite o nouă transa de ajutoare, cu o valoare de 3 milioane de euro.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut anunţul în timpul şedinţei grupului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.
Deşi prima tranșă de ajutoare trimisă de țara noastră a ajuns deja în statul vecin, autoritățile române au anunțat că vor mai trimite combustibili, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apă și medicamente.
Sprijin pentru Ucraina din partea autorităţilor române
Totodată, România și-a anunțat disponibilitatea de a prelua răniți ucrainieni în unități medicale din rețeaua militară și civilă. Societătea civilă românească, cât şi agenții economici, plus alte categorii de voluntari români au oferit sprijin pe platforma special lansată. Astfel au fost strânse aproximativ 1.270 de oferte, constând în alimente, apă, medicamente, cazare, transport și alte forme de sprijin.
De asemenea, luni seara, 28 februarie, a plecat spre Ucraina un prim transport de materiale și echipamente donate de societatea civilă prin intermediul platformei puse la dispoziție de Guvern.
Uniunea Europeană adaugă mai multe personalități pe lista neagră
Uniunea Europeană a mai adăugat pe lista neagră a personalităților sancționate cu înghețarea activelor și interdicții de călătorie, din cauza sprijinului lor pentru războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, încă șase oligarhi, mai multe personalităţi apropiate preşedintelui rus, inclusiv purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, şi o duzină de jurnalişti se află pe lista cu 26 de nume aprobată de statele membre şi publicată luni în Jurnalul Oficial al UE. Vladimir Putin şi ministrul său de externe, Serghei Lavrov, au fost incluşi pe listă încă de vinerea trecută.
Pe listă figurează oligarhi şi oameni de afaceri activi în sectorul petrolier, bancar şi financiar, precum şi membri ai guvernului, militari de rang înalt şi „propagandişti care au contribuit la răspândirea propagandei antiucrainene”, a precizat UE a precizat într-un comunicat.
Capitala Ucrainei a rezistat la a cincea zi de asediu
Serviciul de stat pentru comunicații speciale și protecția informațiilor a transmis luni dimineațo, 28 februarie, că au fost auzite explozii în capitala ucraineană Kiev, dar și în Harkov. Asta după ce în Kiev, pe timpul nopții a fost linişte timp de câteva ore înaintea acestor explozii.
De asemenea, orașul Cernihiv este în alertă de raid aerian. Potrivit oficialilor ucraineni, un bloc de locuinte a fost lovit de o rachetă și două etaje inferioare au fost incendiate, dar în prezent, nu există informaţii despre victime.
Totodată, Oleksi Arestovici, consilierul șefului administrației prezidențiale a declarat că armata ucraineană continuă să respingă atacurile terestre şi aeriene ale rușilor.
Reamintim, a fost făcut un anunţ de ameninţare din partea Moscovei către ţările care vor oferi suport militar cu arme letale Ucrainei.