La firma de curierat cu punct de lucru în Iași au fost găsiți 9 curieri care munceau la negru. ITM a aplicat amenzi în valoare de 180.000 de lei în urma controlului la fața locului, iar patronul trebuie să plătească amenda și să încheie formele legale de muncă pentru aceste persoane. Iașul este printre județele fruntașe în ceea ce privește amenzile aplicate pentru munca la negru, fiind vorba de sancțiuni în valoare de jumătate de milion de lei
Pandora’s Courier a fost verificată de inspectorii de muncă în cadrul unui control demarat la firmele de curierat din Iași. Când s-au deplasat la punctul de lucru din Iași, aceștia au găsit 9 persoane care livrau coletele în străinătate, însă nu erau angajați cu contracte de muncă. ITM Iași a aplicat o amendă contravențională în valoare de 180.000 de lei pentru munca la negru, cea mai mare aplicată unei companii în anul 2021.
Specialiștii susțin că aceste practici ilegale s-au intensificat în anul precedent, în plină pandemie de COVID-19, iar neregulile privind munca la negru au fost descoperite și la alte companii din domeniul construcțiilor și comerț. În anul 2021, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial (ITM) Iași au aplicat amenzi în valoare de 360.500 de lei pentru neregulile constatate în momentul efectuării controalelor la fața locului. Cele mai grave si cele mai frecvente aspecte neconforme se referă la munca nedeclarată, fiind găsiți 7 angajatori din construcții și comerț, cu 15 persoane care munceau la negru, care au fost amendați cu 300.000 de lei.
„Noi încercăm să prevenim aceste practici ilegale. Am observat că cele mai multe nereguli privind munca la negru sunt în domeniul construcțiilor, dar și în transporturi am găsit angajați fără contracte. La firma de curierat amendată au fost găsite 9 persoane fără forme legale”, susțin reprezentanții ITM Iași.
Inspectorii ITM Iași au găsit la sediul Pandora’s Courier, din Iași, 9 persoane care munceau fără forme legale
Pandora’s Courier are sediul în Botoșani, iar în anul 2019 figura cu 25 de angajați. Cifra de afaceri înregistrată în 2019 este de 4 milioane de lei, cu un profit net de 558.000 de lei și datorii de aproape 2 milioane de lei. Pe pagina de facebook a companiei figurează următoarea descriere: „Pandora’s Courier s-a născut din dorința de a oferi comunității românești din Marea Britanie (și nu numai) o serie de servicii”. Reporterii BZI au sunat la numerele de telefon postate pe site-ul companiei, iar la unul dintre acestea a răspuns un dispecer care a susținut că transmite mai departe atât solicitarea telefonică, cât și cea postată la rubrica mesaje, pe pagina de facebook a companiei. Reprezentanții Pandora’s Courier au transmis că nu au informații despre amenda primită.
„Noi nu avem cunoștință de nicio amendă de la ITM. Dacă aveți detalii pe care noi nu le cunoaștem, vă rugăm să ne spuneți și nouă. În acest sens vă rugăm să nu ne mai contactați pe pagina de facebook, pentru că aici se preiau doar comenzi pentru colete România – Anglia și retur, iar dispecerii care au acces la pagină nu vor putea da informații în ceea ce privește societatea”, susțin reprezentanții companiei.
Ca administratori ai companiei figurează Ionuț (fost polițist- n.r.) și Ramona Babiuc. Aceștia nu au putut fi contactați telefonic de reporterii BZI pentru a oferi un punct de vedere în legătură cu amenda primită de la ITM Iași.
ITM Iași a aplicat amenzi de peste 1 milion de lei în anul 2020, pentru încălcarea legislației muncii
În ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă (SSM), au fost verificați 13 angajatori în acest an, de către inspectorii ITM Iași. În ceea ce privește controalele din anul 2020, inspectorii în muncă au verificat 357 de angajatori în domeniul SSM. Dintre aceștia, 11 au fost amendați cu 46.000 de lei pentru că nu au realizat revizuirea sau completarea planului pentru protecție privind starea de alertă, pentru nepurtarea corespunzătoare a echipamentelor de protecție, dar și pentru neasigurarea controlului medical. De asemenea, au fost făcute și informări privind respectarea Legii 55/2020. Alți 300 de lucrători din Iași au fost intervievați de inspectorii ITM Iași.
În urma verificărilor, 11 angajatori au fost sancționați cu 517.000 de lei pentru munca la negru. Astfel, 8 angajatori au avut 16 persoane care prestau munca la negru, iar 3 angajatori erau cu 8 salariați cu contracte individuale de muncă suspendate pe motiv de șomaj tehnic, dar acești angajați munceau ilegal. Alte nereguli găsite de inspectorii ITM Iași sunt nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecție din dotare (cască de protecție, încălțăminte de protecție, îmbrăcăminte de protecție, centuri de siguranță). La unii patroni, inspectorii au observat că nu a fost efectuat examenul medical la angajare a tuturor lucrătorilor sau nu s-a respectat termenul de efectuare a controlului medical periodic.