Prima pagină » Actualitate » Amendă pentru șoferii care fac acest gest în trafic. Mulți conducători auto nu se pot abține
Amendă pentru șoferii care fac acest gest în trafic. Mulți conducători auto nu se pot abține

Amendă pentru șoferii care fac acest gest în trafic. Mulți conducători auto nu se pot abține

16 aug. 2024, 10:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se dă amendă pentru șoferii care fac acest gest în trafic. Este vorba despre claxoane, înjurături și gesturi violente în trafic. Mulți conducători auto nu se pot abține, însă riscă o sancțiune de 3.300 de lei.

Amendă pentru șoferii care fac acest gest în trafic

Unii șoferi au un comportament agresiv în trafic și îi deranjează pe ceilalți participanți. Gesturile violente ale celor care nu își țin nervii în frâu la volan se sancționează cu amenzi drastice, conform Codului Rutier.

,,Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic.”

Cea mai mare amendă care se poate aplica celui care înjură, jignește sau arată gesturi obscene, se ridică la 3.300 ce lei.

Ce amenzi pot primi conducătorii auto agresivi în trafic

Punctul amendă, în 2024 este 165 de lei. Conform Codului Rutier, clasele de sancţiuni sunt următoarele:

  1. a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
  2. b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
  3. c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
  4. d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
  5. e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă. Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.

O altă lege din Codul Rutier vizează acordarea amenzilor pe baza filmărilor înregistrate cu un radar mobil sau de o cameră omologată de monitorizare a traficului. Conform reprezentanților Inspectoratului General de Poliție, în baza acestor imagini pot fi constatate doar 6 abateri. Mai exact, șoferii vor fi sancționați dacă: au depășit viteza maximă legală, au depășit coloana de vehicule oprite la semafor sau la trecerea cu calea ferată, nu au respectat regulile privind circulația pe benzi, nu au respectat culoarea semaforului, nu au respectat regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată, au avut un comportament agresiv în trafic.

De asemenea, șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă să fie sancționați. Se dă amendă de 3300 de lei pentru cei care nu respectă regula și nu curăță mașina înainte de a pleca la drum.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.

Se dau amenzi șoferilor și dacă nu au un kit de siguranță în mașină. Conducătorii auto sunt încurajați să verifice periodic conținutul kit-ului lor de siguranță pentru a se asigura că acesta este complet, funcțional și că nu este expirat. Kitul de siguranță care nu trebuie să lipsească din mașină conține o trusă medicală auto, vestă reflectorizantă, triunghi reflectorizante și stingător auto. Dacă acest kit de siguranță nu se află în mașina personală, șoferii riscă amenzi mari. Oricare conducător auto oprit în trafic fără acest kit de siguranță riscă să primească 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce se traduce printr-o sancțiune cuprinsă între 660 și 825 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *