Prima pagină » Actualitate » Amendă pentru parcarea mașinii în fața casei sau a blocului. Puțini șoferi cunosc această lege
Amendă pentru parcarea mașinii în fața casei sau a blocului. Puțini șoferi cunosc această lege

Amendă pentru parcarea mașinii în fața casei sau a blocului. Puțini șoferi cunosc această lege

13 aug. 2024, 07:30, 2 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se poate da amendă pentru parcarea mașinii în fața casei sau a blocului, dar în anumite situații. Unii proprietari de case care au curte instalează semne de interdicție pe gardurile lor pentru a preveni parcarea vehiculelor pe trotuarul din fața locuinței. Conform legislației, trotuarul din fața unei locuințe este considerat domeniu public, nu proprietate privată. Pentru ca un astfel de spațiu să fie considerat privat, ar fi necesar ca proprietarul să achite impozit la primărie. Puțini șoferi cunosc această lege.

Amendă pentru parcarea mașinii în fața casei sau a blocului

Codul Rutier prevede reglementări care stabilesc unde și cum pot fi parcate vehiculele, iar încălcarea acestor norme poate atrage sancțiuni drastice. Un motiv de conflict între șoferi este locul de parcare. Sunt șoferi care își parchează mașina pe stradă, în fața curții sau în fața blocului, blocând o anumită suprafață și instalând semne de interdicție pentru parcarea altor mașini.

Cu toate acestea, legea spune că trotuarul din fața unei locuințe este considerat domeniu public, nu proprietate privată. Persoana care plătește impozit la primărie pentru un loc de parcare are dreptul să utilizeze spațiul respectiv, dar și atunci numai pe o zonă special delimitată.

„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană.”, se precizează în lege.

Locuri interzise pentru parcare

Regulile de parcare sunt stabilite de consiliile locale și pot varia de la o zonă la alta a țării. Codul Rutier prevede că amenda minimă pentru parcarea neregulamentară este de 330 de lei, echivalentul a 2 puncte de amendă, în timp ce amenda maximă poate ajunge la 495 de lei. În plus, șoferul poate fi penalizat cu 2 sau 3 puncte de penalizare. Pe de altă parte, staționarea neregulamentară, adică oprirea pe timp îndelungat în locuri neautorizate, atrage sancțiuni și mai severe. Conform legislației, amenda pentru astfel de încălcări variază între 660 și 825 de lei.

Codul Rutier precizează situațiile în care staționarea unui vehicul este strict interzisă. Printre aceste situații se numără zonele unde oprirea este restricționată prin indicatoare specifice, precum și pe drumuri publice cu lățime mai mică de 6 metri sau în fața căilor de acces către proprietăți, pentru a nu bloca circulația sau accesul. De asemenea, este important ca șoferii să evite staționarea pe pante sau rampe.

Pe lângă amenzile pentru parcarea neregulamentară, șoferii mai pot fi sancționați dacă circulă pe drumurile publice cu mașina murdară. Codul Rutier interzice conducerea vehiculului cu numerele de înmatriculare murdare. În cazul în care numărul de înmatriculare nu este vizibil, șoferul riscă o sancțiune de până la 495 de lei, echivalentă cu 2-3 puncte de amendă. De asemenea, șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă o amendă de până la 3.300 de lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.

Dacă geamurile sau parbrizul sunt acoperite cu noroi, chiar și parțial, șoferul se expune riscului de a primi o amendă între 6 și 8 puncte, echivalentă cu o sancțiune de până la 1.320 de lei.

Comentarii
  • soc si groaza!!!
    panica!!!
    pericol!!
    🙂

  • Daca poarta de acces in curte ori garaj da spre trotuar, acolo nu se poate parca. Iar „autoritatile” locale pot ridica orice masina parcata care blocheaza calea de acces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *