Prima pagină » National » Amendă pentru cei care stau la țară și vor să își curețe curtea. Iată situațiile în care sătenii au nevoie de aviz
Amendă pentru cei care stau la țară și vor să își curețe curtea. Iată situațiile în care sătenii au nevoie de aviz

Amendă pentru cei care stau la țară și vor să își curețe curtea. Iată situațiile în care sătenii au nevoie de aviz

02 iul. 2024, 14:45,
BZI.ro, în National

Se dă amendă pentru cei care stau la țară și vor să își curețe curtea. Deși pare greu de crezut, legea este clară pentru pentru toți locuitorii de la casă, care au curte și animale. Iată situațiile în care sătenii au nevoie de aviz.

Amendă pentru cei care stau la țară și vor să își curețe curtea

Cei care stau la țară trebuie să țină cont de câteva legi clare. Sătenii trebuie să obțină avize pentru tot ceea ce construiesc. Orice construcție, indiferent de tipul acesteia, trebuie să aibă o autorizație de construcție pentru a putea fi realizată. Pentru a obține această autorizație, este necesar ca persoana să depună o cerere la primăria de care aparține și să îndeplineească toate condițiile impuse de autorități.

De asemenea, sătenii au nevoie de aprobări pentru ceea ce demolează. Mai mult, au nevoie de avize și dacă defrișează ori dacă vor să îți curețe curtea sau ograda și există riscul de a polua sau de a împrăștia gunoaie pe spațiul public. Mai mult, este nevoie de aviz și dacă se taie un copac foarte mare, mai ales nuc, acesta fiind protejat de lege. Expertiza tehnică necesară pentru tăierea unui copac este realizată doar de un expert tehnic în construcții, autorizat de Ministerul Dezvoltării. Cel care plătește expertiza este proprietarul sau cel care vrea să facă lucrarea. Amenda pentru tăierea unui nuc fără aviz poate ajunge până la 1500 – 2500 lei.

Pentru a obține autorizația de tăiere a unui nuc, trebuie îndeplinite anumite condiții specifice. De obicei, este necesar ca persoana să demonstreze că arborele prezintă un pericol sau că este afectat de boli. Autorizația evaluarea specialistă a arborelui și completarea documentației oficiale. În cazul în care decizi să tai un nuc fără autorizație, poți fi sancționat cu amenzi considerabile. Suma amenzilor pentru tăierea ilegală a nucilor variază între 5.000 și 10.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei și de numărul de arbori afectați.

Legi mai stricte pentru săteni

O nouă lege îi vizează pe cei care stau la sat și ies în fața porții. ,,Practica” este mai ales în zilele de sărbătoare, când oamenii de la sate se adună pentru a discuta. De multe ori, oamenii legi se plâng de faptul cetățenii fac mizerie pe spațiul public, lăsând tot felul de ambalaje, sticle sau coji de semințe.

Autoritățile locale din mai multe orașe au luat atitudine și polițiștii îi pot amenda cu sute de lei pe cei care stau la casă și fac mizerie pe domeniul public, adică în fața porții sau pe terenul de lângă gard. Potrivit legislației în vigoare, este obligatorie aruncarea oricăror obiecte, ambalaje (doze, pahare de unică folosinţă, ziare, pachete goale de ţigări, mucuri de ţigări, sticle, PET-uri) doar în pubelele special amenajate în acest sens. Cei care încalcă legea pot primi amendă între 1500 și 2000 de lei.

Proprietarii care locuiesc la casă și au curte și grădină trebuie să respecte câteva reguli pentru a nu-i deranja pe vecini. Este vorba despre distanța care trebuie respectată atunci când se construiește un gard, o locuință sau un balcon cu vedere în curtea vecinilor.

„Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic”, se menţionează în articolul nr. 612, din Codul Civil. Referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menţionează următoarele: „Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.”, arată articolul 614 din Codul Civil.

Comentarii
  • Iaca fas… satenii v-au ramas in gat, marii dezvoltatori imobiliari respecta toata legislatia…

  • In curand tampitii astia o sa legifereze si trasul basinilor. Unde si de cate ori ai voie sa besi, taria maxima a duhorii si sunetului, concentratia maxima la metan si hidrogen sulfurat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *