Prima pagină » National » Amendă pentru cei care stau la casă și fac asta! Regula care nu trebuie încălcată
Amendă pentru cei care stau la casă și fac asta! Regula care nu trebuie încălcată

Amendă pentru cei care stau la casă și fac asta! Regula care nu trebuie încălcată

01 iul. 2024, 13:00,
BZI.ro, în National

Se dă amendă pentru cei care stau la casă și fac asta! Este vorba despre spațiul din fața porții, dar și despre terenul de lângă gard. Iată regula care nu trebuie încălcată.

Amendă pentru cei care stau la casă și fac asta!

Autoritățile locale din mai multe orașe au luat atitudine și polițiștii îi pot amenda cu sute de lei pe cei care stau la casă și fac mizerie pe domeniul public, adică în fața porții sau pe terenul de lângă gard.

Legea îi vizează pe cei care stau la sat și ies în fața porții. ,,Practica” este mai ales în zilele de sărbătoare, când oamenii de la sate se adună pentru a discuta. De multe ori, oamenii legi se plâng de faptul cetățenii fac mizerie pe spațiul public, lăsând tot felul de ambalaje, sticle sau coji de semințe.

Potrivit legislației în vigoare, este obligatorie aruncarea oricăror obiecte, ambalaje (doze, pahare de unică folosinţă, ziare, pachete goale de ţigări, mucuri de ţigări, sticle, PET-uri) doar în pubelele special amenajate în acest sens. Cei care încalcă legea pot primi amendă între 1500 și 2000 de lei.

Ce reguli trebuie să respecte proprietarii care au curte

Proprietarii care locuiesc la casă și au curte și grădină trebuie să respecte câteva reguli pentru a nu-i deranja pe vecini. Este vorba despre distanța care trebuie respectată atunci când se construiește un gard, o locuință sau un balcon cu vedere în curtea vecinilor.

„Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic”, se menţionează în articolul nr. 612, din Codul Civil. Referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menţionează următoarele: „Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.”, arată articolul 614 din Codul Civil.

Copacii plantați lângă garduri pot deveni sursă de conflicte între vecinii care stau la curte. Aceasta se poate întâmpla atunci când nu sunt îngrijiți corespunzător sau când ramurile lor se extind peste garduri, creând disconfort. De asemenea, pot deveni o problemă dacă ei cauzează daune sau alte neplăceri. Conform Codului Civil și Legii Servituții, care reglementează astfel de situații, există următoarele prevederi:

„Art. 608. – Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată. Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.”, se specifică în lege.

Un alt motiv de conflict între vecinii care stau la casă este gardul. În cazul în care gardul dintre doi vecini se deteriorează, situația poate escalada într-un conflict deoarece ambele părți se acuză reciproc și își impun reciproc responsabilitatea pentru repararea acestuia. Presupunând că gardul a fost construit de comun acord și în conformitate cu prevederile legale, dacă acesta se deteriorează din vina vecinului, atunci responsabilitatea reparării va reveni acestuia, mai ales în cazul în care se depune o plângere pentru distrugere. Dacă vina este personală, atunci este clar că tu vei fi responsabil pentru reparații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *