Prima pagină » National » Amendă de 9.000 de lei pentru cei care stau la bloc și fac această lucrare! Puțini locatari știu asta
Amendă de 9.000 de lei pentru cei care stau la bloc și fac această lucrare! Puțini locatari știu asta

Amendă de 9.000 de lei pentru cei care stau la bloc și fac această lucrare! Puțini locatari știu asta

17 sept. 2024, 11:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Se dă amendă de 9.000 de lei pentru cei care stau la bloc și fac această lucrare! Este vorba despre persoanele care fac lucrări de îmbunătățire a blocului sau vor să amenajeze terasa blocului. Chiar dacă vor să facă un bine, cei care stau la bloc riscă să fie sancționați. Puțini locatari știu asta.

Amendă de 9.000 de lei pentru cei care stau la bloc și fac această lucrare!

Locatarii care fac lucrări de îmbunătățire a blocului pot fi amendați, potrivit legii. Cei care vor să dea cu var în scara blocului, să îmbunătățească fațada blocului sau să amenajeze terasa blocului riscă să primească o amendă de 9.000 de lei.

Una dintre lucrările pe care locatarii de la bloc le fac este să repare terasa și să o amenajeze după bunul plac. Pentru a face această lucrare, trebuie să fie respectați anumiți pași legali. În caz contrar, persoana care face lucrarea va fi amendată.

Mai întâi, trebuie aflat cine este proprietarul terasei. Pot fi proprietari cei ce dețin apartamentul de la ultimul etaj sau proprietar poate fi dezvoltatorul. După aceea trebuie de luat legătura cu un arhitect și cu Asociația de Proprietari. Lucrările de amenajare sau de reparare pot începe în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu și după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare. Cei care nu respectă pașii legali vor primi amendă între 4.000 și 9.000 de lei.

Sancțiuni pentru locatarii care amenajează spațiul verde din fața blocului

Cei care locuiesc la bloc și doresc să planteze flori sau să amenajeze gazon în jurul clădirii trebuie să obțină o autorizație de la Primărie înainte de a începe lucrările. Pentru a menține spațiul verde din fața blocului, orice locatar poate contribui, dar numai cu acordul tuturor proprietarilor, conform unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari. Spațiile verzi din jurul blocurilor pot fi proprietate publică sau privată. În majoritatea cazurilor, acestea sunt proprietate publică și sunt administrate de autoritățile locale. Mulți locatari ai blocurilor sunt de părere că spațiul verde le-ar aparține. Mai mult, aceștia plantează în perimetrul respectiv copaci, flori, gard viu sau chiar legume.

Aceste spații nu sunt deținute de către proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice. De asemenea, toate modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni. Concret, primăriile de sector sau din localități au obligația de a administra perimetrul din jurul blocurilor. Asociațiile de Proprietari nu sunt responsabile pentru întreținerea spațiului verde. În cazul în care administrația locală nu respectă această îndatorire, asociațiile de proprietari pot face o sesizare către primărie.Legea 196/2018 stabileşte sancțiuni pentru nerespectarea regulamentului de bloc. Astfel, amenzile pot varia între 500 şi 10.000 de lei pentru cei care nu respectă regulile privind spațiul verde din fața blocului.

Pe de altă parte, în zonele rezidențiale private, situația este cu totul alta, aici întreg terenul pe care este situat complexul, inclusiv cel de spații verzi aparținând antreprenorului sau firmei de imobiliare și există firme angajate de a face curățenie și de a întreține spațiile verzi aferente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *