Prima pagină » Actualitate » Amendă de 800 de lei pentru cei care stau la casă și au grădină! Iată fapta interzisă prin lege
Amendă de 800 de lei pentru cei care stau la casă și au grădină! Iată fapta interzisă prin lege

Amendă de 800 de lei pentru cei care stau la casă și au grădină! Iată fapta interzisă prin lege

06 aug. 2024, 07:30, 1 ,
în Actualitate

Se dă amendă de 800 de lei pentru cei care stau la casă și au grădină! Este vorba despre un gest făcut de mulți atât primăvara, dar mai ales toamna. Puțini știau că un gest aparent banal se sancționează drastic în cazul celor care au curte. Iată fapta interzisă prin lege pentru proprietari.

Amendă de 800 de lei pentru cei care stau la casă și au grădină!

Românii care locuiesc la casă și au pomi în curte trebuie să fie atenți la noile reguli privind curățarea grădinii și îndepărtarea frunzelor căzute. Arderea frunzelor uscate este strict interzisă și poate atrage amenzi de până la 800 de lei.

Deși mulți români sunt obișnuiți să își curățe curțile prin arderea frunzelor și resturilor vegetale, această practică este ilegală. Frunzele și alte resturi vegetale trebuie colectate separat și depozitate corespunzător. Arderea acestora este interzisă pentru a preveni poluarea aerului și riscurile de incendiu.

Amenzile variază în funcție de natura contravenției:

– Persoanele fizice pot fi amendate cu sume cuprinse între 400 și 800 de lei.

– Persoanele juridice se confruntă cu sancțiuni mult mai mari, între 10.000 și 20.000 lei.

– Autoritățile publice care nu respectă normele de gestionare a deșeurilor pot primi amenzi de la 5.000 la 15.000 lei.

– În cazurile de încălcare gravă a normelor tehnice, amenzile pot urca până la 30.000 lei.

Reguli stricte pentru cei care stau la curte

Proprietarii care stau la casă și au curte sunt sfătuiți să se conformeze normelor de colectare selectivă a deșeurilor și să evite arderea frunzelor și altor resturi vegetale. O altă lege îi vizează pe cei care stau la casă. Proprietarii care locuiesc la casă și au curte și grădină trebuie să respecte câteva reguli pentru a nu-i deranja pe vecini. Este vorba despre distanța care trebuie respectată atunci când se construiește un gard, o locuință sau un balcon cu vedere în curtea vecinilor.

„Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.”, se menţionează în articolul nr. 612, din Codul Civil.

Referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menţionează următoarele:

„Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.”, arată articolul 614 din Codul Civil.

Un alt motiv de conflict între vecinii care stau la casă este gardul. În cazul în care gardul dintre doi vecini se deteriorează, situația poate escalada într-un conflict deoarece ambele părți se acuză reciproc și își impun reciproc responsabilitatea pentru repararea acestuia. Presupunând că gardul a fost construit de comun acord și în conformitate cu prevederile legale, dacă acesta se deteriorează din vina vecinului, atunci responsabilitatea reparării va reveni acestuia, mai ales în cazul în care se depune o plângere pentru distrugere. Dacă vina este personală, atunci este clar că tu vei fi responsabil pentru reparații.

Comentarii
  • Sa vina cei de la mediu ca si asa stau degeba, prin Horpaz sa vada cum dau foc la gunoi in plina vara cind afara sunt 30 de grade,sa nu mai stee la birou putorile sa iasa pe teren!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *