Prima pagină » National » Amendă de 10.000 de lei pentru cei care stau la bloc și fac asta. Iată legea care îi vizează pe toți locatarii
Amendă de 10.000 de lei pentru cei care stau la bloc și fac asta. Iată legea care îi vizează pe toți locatarii

Amendă de 10.000 de lei pentru cei care stau la bloc și fac asta. Iată legea care îi vizează pe toți locatarii

10 iun. 2024, 08:40,
BZI.ro, în National

Se dă amendă de 10.000 de lei pentru cei care stau la bloc și fac asta. Este vorba despre cei care îți usucă hainele în alte spații decât uscătoria sau cei care vor să închidă uscătoria fără aprobarea asociației de proprietari. Iată legea care îi vizează pe toți locatarii.

Amendă de 10.000 de lei pentru cei care stau la bloc și fac asta

Uscătoria, ca și alte spații comune, este destinată utilizării comune a tuturor locatarilor. Închiderea acestui spațiu de către un singur proprietar implică mai multe aspecte legale și administrative care trebuie luate în considerare.

Conform legislației în vigoare, uscătoria face parte din proprietatea comună a blocului. Aceasta înseamnă că orice modificare adusă acesteia necesită acordul tuturor proprietarilor sau al majorității prevăzute de lege.

Închiderea uscătoriei de către un singur proprietar nu poate fi realizată fără aprobarea asociației de proprietari. Acest lucru necesită convocarea unei adunări generale și obținerea unui vot favorabil din partea majorității proprietarilor. Dacă asociația de proprietari este de acord cu închiderea uscătoriei, trebuie respectate toate procedurile legale pentru modificarea spațiului.

Schimbarea destinației proprietății comune este perimisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

  1. a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
  2. b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;
  3. c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
  4. d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens.

Conform legii, dacă unul sau mai mulți proprietari nu respectă aceste prevederi riscă amenzi care pot ajunge la 10.000 de lei.

Legi mai dure pentru proprietarii de apartamente

Cei care stau la bloc nu au voie să facă asta! Este vorba despre legea mirosurilor. Legea poate fi invocată în situații în care locatarii gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare. Sancțiunile sunt uriașe pentru cei care își deranjează vecinii.

Legea a introdus sancțiuni pentru firme cum sunt cele care dețin rampe sau platforme de gunoi, incineratoare de deșeuri, crescătorii de animale sau unele întreprinderi individuale (crescători de animale) care poluează olfactiv prin activitatea lor. Recent s-a propus ca legea să poată fi aplicată și în cazul persoanelor fizice. Sunt vizați acei locatari care gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare.

OUG 195/2005, completată cu Legea mirosurilor prevede sancțiuni cu amendă de:

– până la 30.000 de lei pentru persoane fizice;

– până la 80.000 de lei pentru firme, pentru nerespectarea prevederilor privind protecția mediului.

Rămâne de văzut cum ar putea fi aplicată, în cazul locatarilor de la bloc.

Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Potrivit unei propuneri legislative adoptate în Senat, amenzile pentru cei care tulbură liniștea vecinilor lor ar urma să fie dublate. Cei care folosesc bormașina în afara orelor permise vor fi obligați să plătească cel puțin 1.000 de lei, față de 500 cât este în prezent.

Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. Orarul convențional pentru orele de liniște este între 22:00 și 6:00, precum și în intervalul orar 15:00 – 17:00. Cei care folosesc mașina de spălat în aceste intervale riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Muzica la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. De acum, acest lucru va fi valabil nu doar în zonele urbane, așa cum este specificat în legislația actuală, ci și în zonele rurale.

Comentarii
  • si pentru zisele gospodine care scutura de la gemuri si de la balcon de se duce in gura vecinilor praful si mizeria ce lege dati?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *