Ambulatoriul Institutului Regional de Oncologie Iași este din nou neîncăpător, deși abia s-a finalizat reabilitarea și modernizarea acestuia, iar pacienții au acum la dispoziție mai multe săli de așteptare.
Ambulatoriul Institutului Regional de Oncologie Iași este supraaglomerat! Care este explicația
Reporterii BZI s-au prezentat miercuri, 15 ianuarie 2025, în Ambulatoriul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași. Acesta era supraaglomerat, fiind prezenți aproximativ 100 de pacienți. Sălile de așteptare fiind pline, dar și holurile, mulți pacienți așteptând în picioare în fața cabinetelor pentru a beneficia de consultație.
„Aștept de două ore să-mi vină rândul. Am văzut că iese asistenta și ne strigă. Este foarte aglomerat, dar nu avem ce face, trebuie să suportăm”, a declarat o pacientă.
Ec. Mirela Grosu, manager IRO Iași, a explicat că fluxul mare de pacienți este rezultatul zilelor libere prilejuite de sărbătorile de iarnă.
„Este aglomerat, pentru că toți pacienții din cele trei săptămâni libere trebuie să-și facă chimioterapiile. Săptămâna trecută și săptămâna asta au venit după concedii medicale, după rețete, să beneficieze de consulturile care trebuie făcute, plus pacienții noi. Va fi o perioadă aglomerată. Săptămâna trecută, săptămâna asta și probabil săptămâna viitoare așa va fi, iar apoi o să înceapă să se reducă adresabilitatea. De pe 24, când a fost prima zi liberă, și în atâtea zile libere s-au adunat câte 70-80 de pacienți care, în fiecare zi, fac chimioterapie, iar o parte au preferat ca în a doua zi, a treia zi de Crăciun sau pe 30 decembrie să nu vină la spital. Cei care s-au putut temporiza o zi / două nu au venit la tratamente și au venit acum, de aceea este mai aglomerat ca de obicei. Oricum, Institutul este aglomerat. Noi nu vrem să refuzăm un pacient sub nicio formă, noi încercăm să le creăm condiții, să aștepte cât mai puțin, să aibă un scaun unde să aștepte, dar să fie văzuți cu toții”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.
Ambulatoriul IRO Iași a fost reabilitat și modernizat
În decembrie 2024 a fost finalizat proiectul „ONCO-SERV – Servicii de calitate în regim ambulatoriu pentru pacienții oncologici”, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 12 – Sănătate. Investiția: 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești. Investiția specifică: I1.3 Unități de Asistență Medicală Ambulatorie.
Investiția, realizată cu sprijinul finanțării nerambursabile, în valoare de 9.931.628,08 lei, plus TVA, a constat atât în reabilitarea și modernizarea spațiilor din Ambulatoriul Integrat al IRO, cât și în dotarea cu aparatură medicală și non-medicală nouă, ce include tehnologii de ultimă generație. Necesitatea acestui proiect, care a demarat în martie 2023, a apărut ca urmare a creșterii adresabilității, a numărului tot mai mare de pacienți și personal care utilizează spațiile din Ambulatoriul Integrat.
Practic, s-au relocat unele circuite, s-au amenajat 3 săli de așteptare pentru pacienții oncologici, s-au schimbat toate instalațiile electrice, sanitare și cele de ventilație; tavanele din rigips au fost înlocuite cu unele metalice, antibacteriene; a fost înlocuită toată tâmplăria interioară, iar pavimentele au fost schimbate. De asemenea, s-a achiziționat mobiler medical și non-medical, dar și dispozitive medicale și aparatură, printre care: 2 aparate CT (echipament Tomografie Computerizată) – unul pentru diagnostic și unul pentru simulare; 20 de infuzomate; 20 de lămpi medicale; 4 aparate EKG; 20 de sisteme troliu pentru instrumentar; 12 barbotoare; 12 regulatoare vacuum; 12 debitmetre oxigen; 3 monitoare pacient; 5 stative mobile pentru perfuzii și 2 cărucioare echipate pentru urgențe.