Prima pagină » Local » Ambulatoriul Institutului Regional de Oncologie Iași este supraaglomerat, deși s-au făcut investiții majore în reabilitare și modernizare: „Va fi o perioadă aglomerată”

Ambulatoriul Institutului Regional de Oncologie Iași este supraaglomerat, deși s-au făcut investiții majore în reabilitare și modernizare: „Va fi o perioadă aglomerată”

16 ian. 2025, 02:00, 5 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Ambulatoriul Institutului Regional de Oncologie Iași este din nou neîncăpător, deși abia s-a finalizat reabilitarea și modernizarea acestuia, iar pacienții au acum la dispoziție mai multe săli de așteptare.

Ambulatoriul Institutului Regional de Oncologie Iași este supraaglomerat! Care este explicația

Reporterii BZI s-au prezentat miercuri, 15 ianuarie 2025, în Ambulatoriul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași. Acesta era supraaglomerat, fiind prezenți aproximativ 100 de pacienți. Sălile de așteptare fiind pline, dar și holurile, mulți pacienți așteptând în picioare în fața cabinetelor pentru a beneficia de consultație.

„Aștept de două ore să-mi vină rândul. Am văzut că iese asistenta și ne strigă. Este foarte aglomerat, dar nu avem ce face, trebuie să suportăm”, a declarat o pacientă.

Ec. Mirela Grosu, manager IRO Iași, a explicat că fluxul mare de pacienți este rezultatul zilelor libere prilejuite de sărbătorile de iarnă.

„Este aglomerat, pentru că toți pacienții din cele trei săptămâni libere trebuie să-și facă chimioterapiile. Săptămâna trecută și săptămâna asta au venit după concedii medicale, după rețete, să beneficieze de consulturile care trebuie făcute, plus pacienții noi. Va fi o perioadă aglomerată. Săptămâna trecută, săptămâna asta și probabil săptămâna viitoare așa va fi, iar apoi o să înceapă să se reducă adresabilitatea. De pe 24, când a fost prima zi liberă, și în atâtea zile libere s-au adunat câte 70-80 de pacienți care, în fiecare zi, fac chimioterapie, iar o parte au preferat ca în a doua zi, a treia zi de Crăciun sau pe 30 decembrie să nu vină la spital. Cei care s-au putut temporiza o zi / două nu au venit la tratamente și au venit acum, de aceea este mai aglomerat ca de obicei. Oricum, Institutul este aglomerat. Noi nu vrem să refuzăm un pacient sub nicio formă, noi încercăm să le creăm condiții, să aștepte cât mai puțin, să aibă un scaun unde să aștepte, dar să fie văzuți cu toții”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.

Ambulatoriul IRO Iași a fost reabilitat și modernizat

În decembrie 2024 a fost finalizat proiectul „ONCO-SERV – Servicii de calitate în regim ambulatoriu pentru pacienții oncologici”, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 12 – Sănătate. Investiția: 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești. Investiția specifică: I1.3 Unități de Asistență Medicală Ambulatorie. 

Investiția, realizată cu sprijinul finanțării nerambursabile, în valoare de 9.931.628,08 lei, plus TVA, a constat atât în reabilitarea și modernizarea spațiilor din Ambulatoriul Integrat al IRO, cât și în dotarea cu aparatură medicală și non-medicală nouă, ce include tehnologii de ultimă generație. Necesitatea acestui proiect, care a demarat în martie 2023, a apărut ca urmare a creșterii adresabilității, a numărului tot mai mare de pacienți și personal care utilizează spațiile din Ambulatoriul Integrat.

Practic, s-au relocat unele circuite, s-au amenajat 3 săli de așteptare pentru pacienții oncologici, s-au schimbat toate instalațiile electrice, sanitare și cele de ventilație; tavanele din rigips au fost înlocuite cu unele metalice, antibacteriene; a fost înlocuită toată tâmplăria interioară, iar pavimentele au fost schimbate. De asemenea, s-a achiziționat mobiler medical și non-medical, dar și dispozitive medicale și aparatură, printre care: 2 aparate CT (echipament Tomografie Computerizată) – unul pentru diagnostic și unul pentru simulare; 20 de infuzomate; 20 de lămpi medicale; 4 aparate EKG; 20 de sisteme troliu pentru instrumentar; 12 barbotoare; 12 regulatoare vacuum; 12 debitmetre oxigen; 3 monitoare pacient; 5 stative mobile pentru perfuzii și 2 cărucioare echipate pentru urgențe.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Florin Salam, apariție surpriză pe scena Neversea Kapital. A cantat manele celebre în timp ce Salvatore Ganacci le mixa
Playtech.ro
Plaja la doar 60 de kilometri de Bucureşti care face furori în această perioadă. Nu este aglomerată şi poţi face plimbări cu barca
observatornews.ro
Mai mulţi tineri din Timiş, răfuială cu topoare în plină stradă. Au fost imobilizaţi cu greu de jandarmi
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Evz.ro
Gustul pierdut al roșiilor românești. Otrava care le-a furat aroma
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
Dailybusiness.ro
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • Bună ziua, aglomerația aceasta nu este de acum,tronează de cel puțin 6 ani,cunosc suferință și umilință pacienților!Conducerea sa mai coboare din birouri sa stabilească masuri urgente…

  • Inuman, mai ales ca e vorba de oameni bolnavi.

  • Nu poti concentra toata patologia oncologica intr-un singur loc ,intr-o singura sectie. Organizarea in domeniul sanitar necesita inteligenta si respectarea,in primul rind,a interesului pacientilor.

  • Maria
    09:54, 16.01.2025
    Bună ziua, aglomerația aceasta nu este de acum,tronează de cel puțin 6 ani,cunosc suferință și umilință pacienților!Conducerea sa mai coboare din birouri sa stabilească masuri urgente…

    Răspunde
    gabi
    10:12, 16.01.2025
    Inuman, mai ales ca e vorba de oameni bolnavi.

    Răspunde
    Iesean
    11:42, 16.01.2025
    Nu poti concentra toata patologia oncologica intr-un singur loc ,intr-o singura sectie. Organizarea in domeniul sanitar necesita inteligenta si respectarea,in primul rind,a interesului pacientilor.

    Răspunde!

    RASPUND!!!!!

    AVEM TOMBEROANE CU INTELIJENTE ARTIFISIALE DAR O SALA DE ASTEPTARE PENTRU OAMENI BATRANI SI BOLNAVI NU SA GANDIT NISI O INTELEJENTA NATURALA
    !!!!!!!!!!
    DAR BIROURI PENTRU JENIALII DOFTORI DI ACOLO SA FACUT MULTI SI FRUMASE !!!!

    POPOR DE FRAIERI DOCILI CE SUNTEM !!! DE MANCAT CACAT DESPRE ALTII NE PRISEPEM, DAR CAND SA NE CEREM DREPTURILE, TACEM CA MIORELE LA ABATOR….

    VIVAT LGBTZQUTOZZLKMNOPDR!!!!

  • Sunt binevenite noile sali de asteptare si ar fi utile daca ar fi folosite microfoanele pentru a chema pacientii in cabinete. In acest moment le sunt strigate numele nici macar din usa cabinetului si fara rabdarea ca acestia sa se deplaseze din salile de asteptare pana in cabinet (mai ales daca sunt pacienti greu deplasabili). Amplasarea salii de recolta fix la intrarea in ambulatoriu ingreuneaza suplimentar fluxul, avand in vedere faptul ca e fata in fata cu alt cabinet de consultatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`