Prima pagină » Local » Ambele mâini ale Alexiei au fost salvate! Dr. Sidonia Susanu: „Intervenția chirurgicală, până în acest moment, a fost un succes!”
Ambele mâini ale Alexiei au fost salvate! Dr. Sidonia Susanu:

Ambele mâini ale Alexiei au fost salvate! Dr. Sidonia Susanu: „Intervenția chirurgicală, până în acest moment, a fost un succes!”

18 dec. 2022, 09:45, 10 ,
în Local

După o operaţie de 20 de ore, medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iaşi au reuşit să-i salveze brațele Alexiei, tânăra de 15 ani, grav rănită în accidentul din Pașcani. Datorită vitezei cu care s-a intervenit, Alexia îşi  putea folosi brațele în proporție de 85%, dar va avea nevoie de program susținut de recuperare și kinetoterapie-fizioterapie.

Intervenția chirurgicală până în acest moment putem spune că a fost un succes. S-a reușit replantarea celor două membre, unul dintre ele amputat, celălalt devascularizat, fetița este detubată, respiră singură, sperăm într-o evoluție bună a copilului. Va mai avea nevoie de intervenții chirurgicale de reconstrucție ulterioară și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept, dar noi suntem convinși că evoluția ulterioară va fi cu reluarea funcționalității ambelor membre superioare în proporție de aproximativ 85%. Va avea nevoie de un program susținut de recuperare și kinetoterapie-fizioterapie, dar faptul că s-a putut interveni foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, cât și vârsta foarte tânără a pacientei, ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună. În această seară copilul rămâne în ATI și probabil pe parcursul următoarelor 5-7 zile va rămâne în Terapie Intensivă pentru tratament suportiv. Următoarea operație o planificăm în cursul zilei de luni pentru reevaluarea leziunilor și după trecerea fenomenelor inflamatorii acute, după 3-5 zile, va mai urma o intervenție de reconstrucție a structurilor nervoase a membrului superior stâng, după care după încă 3-4 zile acoperirea defectelor cutanate restante. Trebuie să precizăm că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului și a continuat în serviciul de Primire Urgențe a Spitalului Pașcani și pe această cale doresc să mulțumesc colegilor de la Spitalul Orășenesc Pașcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil și care a făcut primele manevre de resuscitare și de tratament intensiv a copilului care ne-a permis nouă o intervenție de lungă durată. Acest lucru este absolut extraordinar pentru că doar având un punct de pornire foarte bun se pot face tratamente și intervenții de o asemenea amploare. De asmenea un lucru iarăși extraordinar de benefic pentru copil a fost faptul că a fost adusă extrem de repede în serviciul în care s-a realizat și intervenția chirurgicală și aceasta se datorează colegilor de la SMURD și în special doamnei doctor Graur, colega noastră, care a supravegheat copilul pe parcursul transportului și bineînțeles colegii din ATI care au fost primii care au inițiat terapia suportivă a pacientei, a precizat dr. Sidonia Susanu, șefa secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului “Sf. Maria” din Iași“.

Intervenţia chirurgicală a durat circa 20 de ore şi a fost finalizată în jurul orei  24. Au participat 3 medici anesteziști, 2 medici ortopezi, 5 chirurgi plasticieni, dar și un număr mare de asistente medicale, infirmiere și brancardieri. Echipa medicală a fost coordonată de dr. Sidonia Susanu, șefa secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului “Sf. Maria” din Iași“.

La operație au participat practic 3 medici anesteziști, 2 medici ortopezi, 5 chirurgi plasticieni, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmiere și brancardieri. Fără suportul și participarea tuturor acestor colegi practic un singur om nu ar fi putut să realizeze absolut nimic, nu ar fi putut să obțină niciun rezultat la acest copil. Bineînțeles colegii care au primit-o în serviciul UPU sunt cei care au coordonat întreaga echipă de tratament și doamna doctor Fermeșanu este cea care ne-a pus la dispoziție informații despre pacientă înainte ca aceasta să ajungă în spital, în acest fel fiind deja pregătiți înainte de a veni copilul pentru ceea ce urma să realizăm. (…) 20 de de intervenție chirurgicală, au fost prevenite și tratate orice modificări ale statusului biologic al pacientului l. De precizat că replantarea unor segmente mari amputate de membre în cazul acesta 2 membre superioare este posibilă doar în condițiile în care se efectuează în mod continuu epurare extrarenală, plasmafereză, în timp intervenției chirurgicale în sala de operație. Fără aceste manevre de Terapie Intensivă suportivă nu poate fi realizată replantarea unui segment amputat de o asemenea dimensiune. (…) Din păcate au mai existat situații în care pacienții au necesitat intervenții de o asemenea amploare. În general, intervențiile de revascularizare necesită un timp atât de lung, pentru că intervențiile, de exemplu, dedicate pacientului ars, pot fi secventiațe pe un număr de ore stabilite de medicul chirurg și cel anestezist. În cazul segmentelor amputate operația se termină în momentul în care segmentul revascularizat este apreciat a fi viabil. Până în acel moment nu se poate întrerupe intervenția chirurgicală, nu se poate temporiza actul chirurgical. Nu vor rămâne multe cicatrici, vor rămâne o parte din teritoriile cutanate fără sensibilitate, dar cele considerate neimportante din punct de vedere funcțional. Cu un program susținut de kinetoterapie și fizioterapie în mod particular apreciem că recuperarea va fi în procent de de 85%, a adăugat dr. Sidonia Susanu.

Comentarii
  • Alexiei ii doresc sanatate si putere de lupta!!!
    Doamnei doctor Sidonia Susanu profund respect pentru tot ceea ce face, uneori la limita imposibilului, impreuna cu echipa minunata cu care face minuni.

  • Stimă și apreciere întregii echipe medicale! Sănătate multă fetei și recuperare ușoară! D-zeu să ajute tuturor!

  • Dar cum s-a putut ajunge la amputarea brațelor ? Probabil prin efect de forfecare. Ce anume s-a fofecat… cu ce, ca să-i reteze brațele ? Cumva, autocarul răsturnat cu solul, în urma spargerii geamului ? Probabil, prin relex de auto-apărare, s-a sprijinit în mâini, corpul vehiculului fiind în mișcare, ca să nu fie trasă între peretele autocarului și sol, de unde a rezultat forfecarea de care spuneam. Ce… bou a condus autocarul ?! Ce spun primele constatări ?

  • Mare necaz pe fata asta. Complet nevinovata. Mergea la un concurs folcloric si uite cu ce s-a ales. Uite de aia nu ma urc eu in autocare. Soferii sunt iresponsabili. Se cred la curse si gonesc ca nebunii.

  • Felicitări celor de pe ambulanță Pascani medicului și echipei care au contribuit la recuperarea Alexiei .Sărbători binecuvântate!

  • Felicitări celor de pe ambulanță Pascani medicului și echipei care au contribuit la recuperarea Alexiei .Sărbători binecuvântate!

  • RESPECT CADRELOR MEDICALE SI RECUPERARE UȘOARĂ ,ALEXIEI !

  • Toata stima si respectul, pentru echipa care a participat la aceasta complicata actiune. In asemenea cazuri complicate ne dam seama ce inseamna un serviciu medical competent. Multa stima si pretuire pentru personalul care a participat la aceasta interventie. Multa stima doamna doctor Sidonia Susanu!

  • Probabil că era în dreptul geamului, exact pe partea pe care s-a răsturnat. Dacă avea centura de siguranță corect fixată, rămânea atârnată de scaun, și nu câ mâinile retezate, sub autobuz. Oricum, ce au făcut medicii chirurgi e lucru mare. O chestie pe care n-o vezi de două ori întâmplându-se !

  • Nu știu cine este fetita dar ma bucur tare mult pentru ea. Medicilor sa li se întoarcă înzecit binele făcut, mii de aprecieri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *