Prima pagină » Local » Ambasadorul statului Israel, David Saranga, în vizită la Iaşi. Se va intâlni cu primarul Mihai Chirica şi cu prefectul Marian Grigoraș (Exclusiv)
Ambasadorul statului Israel, David Saranga, în vizită la Iaşi. Se va intâlni cu primarul Mihai Chirica şi cu prefectul Marian Grigoraș (Exclusiv)

Ambasadorul statului Israel, David Saranga, în vizită la Iaşi. Se va intâlni cu primarul Mihai Chirica şi cu prefectul Marian Grigoraș (Exclusiv)

11 iun. 2020, 22:26,
Antonia Ceausu în Local

Ambasadorul statului Israel în România, David Saranga, se află la Iași unde participa la o serie de întâlniri oficiale cu autorităţi publice locale şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor ieşene. Vizita ambasadorului statului Israel în România, David Saranga, vine în contextul comemorării a 79 de ani de la Pogromul de la Iaşi, perioadă neagră din istoria celul de-al Doilea Război Mondial, când au fost omorâţi mii de cetăţeni de origine evreiască. Ambasadorul David Saranga se va întâlni în cursul zilei de mâine, 12 iunie a.c., cu primarul Mihai Chirica la Palatul Roznovanu dar şi cu prefectul Marian Grigoraș la sediul Instituţiei Prefectului din Iaşi. Aceasta este prima sa vizită oficială la Iaşi în calitate de ambasador.

Cum este comemorat anual Pogromul de la Iași. În acest an situația este diferită

În fiecare an, în a doua jumătate a lunii iunie, începutul lunii iulie, are loc comemorarea Pogromului de la Iași. Din păcate, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, acest eveniment nu va mai fi organizat. Totuși, prin prezența ambasadorul statului Israel în România, David Saranga, la Iași, se va marca accest eveniment important pentru comunitatea evreiească. Anul trecut autorităţile ieşene au organizat în perioada 28 iunie – 4 iulie 2019, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iaşi şi Rabinul Josef Wasserman din Israel, o nouă ediţie a „Marşului Vieţii”, un amplu proiect de comemorare a 78 de ani de la Pogromul de la Iaşi.

Cu acest prilej, Iaşul a primit vizita unei delegaţii a oraşului Ashdod din Israel, condusă de primarul Yehiel Lasri şi din componenţa căreia au făcut parte Hanoh Drach Erlich, directorul Direcţiei de Dezvoltare, Sănătate, Mediu, Servicii şi Asistenta Socială, Shlomo Rotenberg, directorul Direcţiei de Infrastructură, dar şi Aryella Rosenthal, directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale, toate din cadrul Primăriei Ashdod.

Principalele evenimente incluse în programul ediției trecute a „Masului Vieţii” au fost derulate în 30 iunie

Astfel, în ziua de 30 iunie, de la ora 10:00, în Cimitirul Evreiesc din Iaşi a avut loc „Marşul Vieţii”, care marchează un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale acestei comunităţi în dezvoltarea Iaşului.

„Aşteptam ieşenii care doresc să participe la «Marşul Vieţii» la ora 9:30, la Centrul de Cartier Păcurari, de unde se va pleca în marş până la Cimitirul Evreiesc. Programul oficial al comemorărilor din Cimitirul Evreiesc va începe la ora 10:00. Iaşul a fost printre primele oraşe din România în care s-a stabilit comunitatea evreiască, deosebit de implicată atât la dezvoltarea comerţului, cât şi a artelor, cu primul teatru idish din lume, «Pomul verde», ce a funcţionat la Iaşi, în zona actualului Parc al Teatrului, a medicinei, a ştiinţelor şi a patrimoniului arhitectural, fiind un oraş special pentru membrii comunităţii evreieşti din România şi Israel„, se arăta în mesajul transmis de organizatori.

David Saranga a devenit ambasadorul statului Israel în România la începutul anului trecut

David Saranga, și-a pregătit într-un mod inedit venirea la post, în București imediat după ocuparea funcției. El a fost filmat într-un material video. Acesta și-a demonstrat respectul față de România prin modul în care s-a exprimat la adresa statului român.

„Mă numesc David Saranga şi sunt noul ambasador al Israelului în România. România are un loc important în inima mea. Aici am început cariera diplomatică, în urmă cu 20 de ani, când am fost viceambasador al Israelului. Acum, după o lungă carieră diplomatică, mă întorc în România de care, de fapt, nu m-am despărţit niciodată. Amintirile, cultura, prietenii şi limba română m-au însoţit până în ziua de astăzi”, a fost mesajul trasnmis de David Saranga.

David Saranga s-a născut la 18 februarie 1964 la Tel Aviv și a fost, printre altele, șeful Departamentului de Legătură cu Parlamentul European în cadrul Ambasadei Israelului la Bruxelles, a mai fost consul pentru afaceri publice și media al Israelului în Statele Unite, a fost responsabil pentru imaginea Israelului în SUA și a fost persoana de legătură a Israelului cu presa americană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024