Ambasadorul Rusiei în Regatul Unit, Andrei Kelin, a avertizat, într-un interviu acordat Sky News, că Marea Britanie este „prea implicată” în războiul din Ucraina, susținând că are dovezi că forțele speciale ale Regatului Unit au fost participat la un atac ucrainean cu drone asupra flotei Mării Negre din Crimeea, relatează The Guardian.
„Este periculos pentru că escaladează situația”, a spus Kelin. „Ne poate aduce până la linia – aș spune – fără întoarcere, întoarcerea este întotdeauna posibilă. Dar oricum, ar trebui să evităm escaladarea.”
„Și acesta este de fapt un avertisment că Marea Britanie este prea implicată în acest conflict. Înseamnă că situația devine din ce în ce mai periculoasă.”
Kelin a spus că Moscova nu va folosi arme nucleare în Ucraina
Când a fost presat să arate acea dovadă, Kelin a spus că i-a oferit dovada ambasadorului britanic și că „va deveni public destul de curând”, poate chiar mâine.
Cu toate acestea, în ciuda acuzațiilor Rusiei că Occidentul „încurajează provocările cu arme de distrugere în masă”, Kelin a spus că Moscova nu va folosi arme nucleare în Ucraina.
„Războiul nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a spus el. „Și respectăm ferm la această afirmație.”
Ministerul de Externe al Rusiei a transmis un protest ambasadorului britanic
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că a transmis un protest ambasadorului britanic la Moscova după ce l-a convocat pentru a-i reproșa că specialiști britanici au fost implicați într-un atac cu drone ucrainene asupra Flotei rusești de la Marea Neagră din Crimeea.
„Demersul a subliniat că astfel de acțiuni de confruntare ale britanicilor amenință să escaladeze situația și ar putea duce la consecințe imprevizibile și periculoase”, a precizat Ministerul rus de Externe.
Marea Britanie instruiește de ceva timp personalul serviciilor ucrainene
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declarase că va prezenta probe ambasadorului britanic, care a fost convocat în legătură cu atacul cu drone de sâmbătă din peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.
Ministerul rus de Externe a precizat într-un comunicat că Marea Britanie instruiește de ceva timp personalul serviciilor ucrainene, dar și scafandrii pentru a dobândi „abilități de sabotaj în largul mării”.
„Există informații potrivit cărora marina britanică a transferat, de asemenea, un anumit număr de vehicule subacvatice fără echipaj către partea ucraineană”, se mai arată în comunicat.
Si ei fac parte dintre natiunile care ne-au vandut sovieticilor.