Prima pagină » Actualitate » Ambasadorul României la Washington a depus instrumentele de ratificare ale României a aderării Finlandei şi Suediei la NATO

Ambasadorul României la Washington a depus instrumentele de ratificare ale României a aderării Finlandei şi Suediei la NATO

22 aug. 2022, 20:41, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Ambasadorul României în Statele Unite Andrei Muraru a anunţat că a depus, luni, la Departamentul de Stat, care este depozitarul Tratatului Organizaţiei Atlanticului de Nord, instrumentele de ratificare ale României a aderării Finlandei şi Suediei la NATO, după adoptarea legii de către Parlament şi promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis.

„Am depus astăzi, la Departamentul de Stat (depozitarul Tratatului Organizaţiei Atlanticului de Nord), instrumentele de ratificare ale României a aderării Finlandei şi Suediei la NATO, după adoptarea legii de către Parlament şi promulgarea de către Preşedintele Klaus Iohannis”, a scris Andrei Muraru, luni pe Facebook.

Andrei Muraru: „România este al 19-lea membru al Alianţei care a depus documentele”

Andrei Muraru a transmis că a depunerea documentelor reprezintă pasul final al procesului de ratificare, din partea României, a aderării celor doi importanţi parteneri în drumul lor de a deveni aliaţi cu drepturi depline ai NATO.

„Acesta reprezintă pasul final al procesului de ratificare, din partea României, a aderării celor doi importanţi parteneri în drumul lor de a deveni aliaţi cu drepturi depline ai NATO. România este al 19-lea membru al Alianţei care a depus documentele”, a mai scris Andrei Muraru.

El a adăugat că i-a transmis adjunctului asistentului Secretarului de Stat al SUA, Douglas D. Jones, că România susţine cu fermitate Politica Uşilor Deschise şi că ţara noastră a primit cu satisfacţie decizia celor două state de a se alătura NATO.

„Aşteptăm cu nerăbdare contribuţia valoroasă a acestor ţări la securitatea Flancului Estic al NATO şi a întregii Alianţe”, a conchis Muraru.

Decizia celor două state, după invadarea Ucrainei

În urma izbucnirii războiului din Ucraina, Suedia şi Finlanda au anunţat că au decis să-şi înainteze împreună candidaturile pentru a deveni membre ale NATO şi că îşi vor depune cererile de aderare împreună.

În urma anunţului, Federaţia Rusă a început să ameninţe Suedia şi Finlanda cu o invazie militară, dacă guvernele lor decid să se alăture NATO, fapt ce a determinat mai multe state să îşi declare sprijinul, în cazul în care cele două naţiuni ar fi atacate de Rusia în timpul procesului de aderare la NATO.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat inițial împotriva aderării celor două ţări scandinave la Alianţa Nord-Atlantică. Ulterior, statele au încheiat un acord, iar președintele Turciei a declarat că toate punctele sensibile ale statului pe care îl conduce au fost incluse în acordul încheiat cu Finlanda şi Suedia. Șeful de stat a spus că semnarea acordului trilateral este o recunoaştere a punctelor sensibile ale Ankarei în privinţa terorismului şi reprezintă o „victorie diplomatică” pentru Turcia.

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a declarat a anunțat atunci că un rezultat al întâlnirii, miniştrilor de externe a fost semnarea unui memorandum trilateral, care confirmă, la acel moment, faptul că Turcia urma să sprijine invitarea Finlandei şi Suediei deveni membre NATO.

Comentarii
  • Finlanda este unul dintre cei mai duri critici ai României și cel mai puternic contestatar a aderării României la Schengen. Si noi ce facem? Semnam ratificarea acordului României de aderare a Finlandei la NATO !!! Bravo voua slugilor si lingailor care ne conduceti !!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *