Războiul civil din Myanmar pare că a început să capete o anvergură internaţională după ce ambasadorul Myanmar la Londra spune că atașatul militar a ocupat Ambasadă şi nu îl mai lasă să intre în ea. Kyaw Zwar Minn a declarat că personalul a fost rugat să părăsească clădirea de către atașatul militar din Myanmar și i s-a spus că nu mai este reprezentantul țării.
„Am fost blocat”, a declarat el pentru agenția de știri Reuters. Militarii din Myanmar au preluat puterea printr-o lovitură de stat la 1 februarie, provocând săptămâni de proteste și escaladând violența. Kyaw Zwar Minn a cerut eliberarea liderului demis Aung San Suu Kyi.
A fost o lovitură de stat în mijlocul Londrei, susţine Kyaw Zwar Minn
Peste 500 de persoane – inclusiv zeci de copii – au fost uciși până acum, în timp ce protestatarii pro-democrație cer revenirea la putere a liderului ales, doamna Suu Kyi, și a partidului său Liga Națională pentru Democrație (NLD).
Kyaw Zwar Minn a descris evenimentele de miercuri ca „un fel de lovitură de stat, în mijlocul Londrei”, a raportat Reuters. „Acest tip de lovitură de stat nu se va întâmpla”, a adăugat el. Ambasadorul a fost fotografiat stând pe stradă în fața ambasadei Myanmar din Mayfair din Londra vorbind cu ofițerii din forța de poliție metropolitană. Poliția ar fi fost chemată să oprească reintrarea personalului în clădire. Protestatarii s-au adunat de atunci în afara ambasadei.
El a susținut că observațiile sale nu „trădează țara”, adăugând că stă pe teren „mijlociu”.
Ambasadorul, care este un fost colonel militar, a fost lăudat de secretarul britanic de externe Dominic Raab, care a felicitat „curajul și patriotismul”.
Se spune că vicepreședintele Chit Win a preluat funcția de responsabil de afaceri la Londra, a informat Reuters, citând diplomați cu cunoștințe despre această chestiune.
Un purtător de cuvânt al Biroului de Externe al Regatului Unit a declarat pentru BBC că „caută clarificări cu privire la statutul actual al ambasadorului Myanmar la Londra, în conformitate cu protocolul diplomatic”.
Tragedii pe bandă rulantă după lovitura de stat militară din Myamar
Incă de la 1 februarie 2021 când armata a hotărât să preia controlul țării, în statul asiatic au avut loc adevărate tragedii. Sute de mii de oameni au ieşit pe străzile principalelor orașe protestând. Din această perspectivă, armata a decis să reprime violent protestatarii. Sute de oameni au fost ucişi iar mai multe țări printre care și SUA au condamnat această reprimare violentă a protestelor.
De altfel, în spaţiul public a apărut şi informaţia precum că o fetiţă în vârsta de doar 7 ani a fost împuşcată în cap în momentul în care aceasta dorea să ajungă în braţele tatălui ei.
Junta militară a preluat puterea printr-o lovitură de stat încearcă să strivească opoziția
Împușcăturile din micul Myaing sunt dovezi suplimentare că junta militară, care a preluat puterea într-o lovitură de stat la 1 februarie, încearcă să strivească opoziția pașnică la guvernarea sa în toate colțurile Myanmarului , nu doar în orașele mari.
În cel mai mare oraș din Yangon, joi, protestatarul Chit Min Thu a fost ucis în zona North Dagon, potrivit Reuters. Soția sa, Aye Myat Thu, a declarat agenției de știri că a insistat să se alăture protestelor, în ciuda apelurilor adresate de aceasta pentru ca acesta să rămână acasă de dragul fiului lor.
„A spus că merită să mori”, a spus ea. „Este îngrijorat de faptul că oamenii nu se alătură protestului. Dacă nu se vor alătura, democrația nu se va întoarce în țară”.