Prima pagină » National » Ambasadorul Coreei de Sud la București anunță că România va deveni hub militar regional printr-o fabrica Hanwha Aerospace
Ambasadorul Coreei de Sud la București anunță că România va deveni hub militar regional printr-o fabrica Hanwha Aerospace

Ambasadorul Coreei de Sud la București anunță că România va deveni hub militar regional printr-o fabrica Hanwha Aerospace

03 oct. 2024, 22:40,
Redacția BZI în National

Ambasadorul Coreei de Sud la București, Rim Kap-soo, a subliniat, miercuri, importanța României în cadrul flancului estic al lumii libere, cu ocazia zilei naționale a Republicii Coreea. În cadrul evenimentului el a evidențiat parteneriatul solid dintre cele două țări și a menționat că, în aprilie, președinții celor două națiuni au convenit asupra unei cooperări mai strânse şi a anunţat că România va deveni hub militar regional printr-o fabrica Hanwha Aerospace, scrie Agerpres.

Ambasadorul Coreei de Sud la București, Rim Kap-soo a fost gazda unui eveniment organizat cu ocazia zilei naţionale a ţării sale. În cadrul evenimentului el a amintit de vizita preşedintelui Iohannis la Seul, în această primăvară.

„În aprilie, la Seul, cei doi preşedinţi ai noştri au fost de acord să existe o cooperare mai intensă în privinţa rezilienţei lanţului de aprovizionare, pentru a diversifica legăturile comerciale şi a consolida investiţiile de ambele părţi, în special în domenii strategice precum Energia, Apărarea şi Infrastructura”, a punctat el.

Ambasadorul a arătat că ţara sa va susţine proiectul României de reactoare modulare

Totodată, ambasadorul a arătat că ţara sa va susţine proiectul României de reactoare modulare mici de la Doiceşti.

„Coreea de Sud va fi unul dintre cei mai de încredere parteneri ai României în efortul de a atinge obiectivul naţional privind securizarea surselor de energie şi viitorul economic”, a afirmat el.

În ceea ce priveşte colaborarea în domeniul Apărării, diplomatul sud-coreean a spus că Hanwha Aerospace va construi o fabrică „făcând ca România să devină hub regional, integrând firme româneşti în lanţul global de aprovizionare al companiei”.

„Cum am subliniat de atâtea ori, ţările noastre au multe lucruri în comun. Suntem popoare reziliente, care au trăit bune şi rele în istoriile noastre, au înfruntat multe greutăţi şi şi-au croit o cale ireversibilă către democraţie şi prosperitate economică”, a punctat Rim Kap-soo.

Ambasadorul Coreei de Sud la București a citat două versuri din imnul României

El a citat două versuri din imnul României: „Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soarte/ Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume”. Aceste versuri, a arătat diplomatul, „arată exact calea pe care ţările noastre o urmează”.

„Coreea îşi consolidează parteneriatele şi solidaritatea cu ţările cu mentalităţi similare (…) Pentru Coreea şi România, între Europa şi Asia, nu este suficient să fim doar prieteni buni. Trebuie să devenim cei mai buni prieteni”, a evidenţiat Rim Kap-soo.

La rândul său, senatorul Roberta Anastase, secretar al Biroului Permanent al Senatului, a menţionat situaţia actuală de securitate şi parteneriatul româno-coreean.

„Trebuie să rămânem uniţi în efortul de a menţine ordinea internaţională bazată pe reguli”, a spus reprezentantul Senatului României.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mărturisit că prima sa „întâlnire” cu Coreea de Sud a fost în anii ’90, când tatăl lui i-a adus un joc video dintr-o deplasare în această ţară.

„Reuşitele Coreei de Sud sunt extraordinare. V-aţi remarcat în calitate de lider în ceea ce priveşte inovaţia, tehnologia şi cultura”, a afirmat el şi a menţionat în acest sens şi instalaţia de îndepărtare a tritiului de la Cernavodă, unul din exemplele colaborării bilaterale.

La rândul său, secretarul de stat Traian Hristea din Ministerul Afacerilor Externe a subliniat progresele făcute pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, menţionând printre domeniile cele mai active Apărarea şi Energia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`