Ambasada Ucrainei la Berlin a cerut guvernului german noi livrări de arme pentru a o ajuta să se apere în faţa invaziei ruse.
În cerere se subliniază faptul că preşedintele rus Vladimir Putin a început „un război de anihilare” împotriva Ucrainei.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/livrari-de-arme-1.jpg)
Din punctul de vedere al Rusiei, faptul că Ucraina vrea să dezvolte capacități nucleare este un lucru periculos pentru restul lumii
Ucraina a cerut Germaniei noi livrări de arme
Ambasada Ucrainei la Berlin a cerut Germaniei noi livrări de arme pentru a o ajuta să lupte împotriva forţelor ruse. În săptămâna care a urmat declanşării conflictului, guvernul german al cancelarului Olaf Scholz a renunţat la politică foarte restrictivă a Germaniei privind exporturile de arme şi a autorizat livrări directe de armament către Ucraina.
Berlinul a anunţat că din stocurile armatei germane a trimis deja 1.000 de arme anti-tanc şi 500 de rachete Stinger sol-aer. Există informaţii cum că s-ar discuta despre trimiterea a 2.700 de rachete antiaeriene Strela din fosta Germanie de Est, însă zvonurile acestea nu au fost deocamdată confirmate.
Cererile ambasadei din Ucraina au fost enumerate într-o notă verbală adresată cancelariei federale, Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării ale Germaniei.
„Dată fiind situaţia de securitate extrem de tensionată cauzată de agresiunea rusă în curs, guvernul ucrainean solicită ca această cerere să fie procesată şi evaluată favorabil cât mai repede posibil”, se menţionează în notă.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/livrari-de-arme-3.jpg)
Guvernul german al cancelarului Olaf Scholz a renunţat la politică foarte restrictivă a Germaniei privind exporturile de arme şi a autorizat livrări directe de armament către Ucraina
În cerere se subliniază faptul că preşedintele rus Vladimir Putin a început „un război de anihilare” împotriva Ucrainei, cu sisteme de arme moderne, inclusiv arme interzise, precum bombe cu submuniţie.
„Federaţia Rusă a încălcat prin urmare în mod grav legislaţia umanitară internaţională”, adaugă nota datată în 3 martie.
Se mai precizează că partea rusă a comis „numeroase crime de război” şi că guvernul ucrainean caută din acest motiv „asistenţă imediată” din partea Germaniei.
Lista de cerințe ale ambasadei ucrainene include tancuri, maşini de infanterie, sisteme de artilerie precum obuziere autopropulsate, sisteme de apărare antiaeriană, elicoptere de luptă şi de sprijin, drone de recunoaştere şi de luptă, avioane de transport şi nave de război.
În nota ambasadei ucrainene se subliniază că este „nevoie urgentă” de aceste arme.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/livrari-de-arme-4.jpg)
În cerere se subliniază faptul că preşedintele rus Vladimir Putin a început „un război de anihilare” împotriva Ucrainei
Ucraina vrea să achiziţioneze armament nuclear
Ministrul de Externe al Rusiei, a susținut într-o intervenție publică faptul că Ucraina vrea să achiziţioneze armament nuclear. Serghei Lavrov declară că acest lucru crează un pericol real şi că acţiunile Rusiei sunt de prevenție.
Retorica Rusiei a fost încă de la începutul conflictului din Ucraina, că eliberează poporul rus de ”nazism” (în condiţiile în care este cunoscut faptul că Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, este evreu).
Ministrul de Externe Serghei Lavrov este de părere că Ucraina vrea să achiziţioneze armament nuclear. Din punctul de vedere al Rusiei, faptul că Ucraina vrea să dezvolte capacități nucleare este un lucru periculos pentru restul lumii, iar armata Rusiei se va asigura că elimină acest pericol. În declaraţia făcută de oficialul de la Moscova a menţionat faptul că NATO nu ar trebui să construiască baze militare în fostele țări comuniste (cel mai probabil făcea referire și la situația din România).
Poate că armament nuclear nu au nevoie deocamdată, dar un lucru este sigur și anume că ambasada Ucrainei la Berlin a cerut guvernului german noi livrări de arme pentru a o ajuta să se apere în faţa invaziei ruse.