Amaretto este un lichior dulce-amărui făcut din migdale sau sâmburi de caise, cu un farmec aparte. Nu se poate nega faptul că Amaretto are un gust deosebit, intens, și cu o notă ușor amară de migdale.
Italienii iubesc gustul amar. Cuvântul “amaro” (amar) este straniu de asemănător cu cel pentru iubire, “amore”.
O notă amară distinctivă este prezentă în multe dintre băuturile italiene, inclusiv în vinurile lor. Există o varietate de struguri din Puglia numită Negroamaro, care se traduce literalmente prin „negru și amar”, deși, de fapt, produce unele dintre cele mai puțin amare vinuri din Peninsulă. Poate că este o glumă, căci o altă varietate, din Piedmont, numită Dolcetto, ceea ce înseamnă „micul dulce”, produce vinuri care nu sunt deloc dulci. Dacă simțiți o notă amară distinctă, dar plăcută într-un vin, sunt șanse mari ca acesta să fie italian. Dacă amăreala duce spre o notă de cauciuc ars sau cafea fiartă, atunci probabil că bei Pinotage. Italienii știu că gustul amar trebuie să fie echilibrat cu ceva dulce. La fel ca viața sau dragostea.
Legenda dulce-amăruie a lichiorului Amaretto
Deși poți ghici că provine din Italia datorită numelui care sună italian, Amaretto are o istorie foarte veche și interesantă. Amaretto este un lichior cu o aromă unică de migdale, însă nu întotdeauna conține migdale. La momentul producerii, baza lichiorului este făcută fie din sâmburi de caise, fie din migdale, fie din ambele. La fel ca multe alte băuturi spirtoase, poate conține o serie de condimente sau arome adăugate. Dacă nu se folosesc migdale, aroma este obținută din ulei de sâmburi de caise, zahăr ars și o varietate de mirodenii.
Amaretto este lichiorul iubirii care a fost produs pentru prima dată în Saronno, Italia. Deși acest lichior este adesea asociat cu micii biscuiți italieni cu aromă de Amaretto, istoria sa este mult mai veche, și cu origini mult mai profunde.
Amaretto datează din secolul al XVI-lea. Legende locale din Saronno sugerează că un artist, Bernardino Luini, care a fost elev al lui Leonardo da Vinci, a călătorit în oraș în 1525. El a fost angajat să picteze frescele în biserica Santa Maria delle Grazie. Avea nevoie de un model pentru Madonna minunilor în fresca „Adorația Magilor”. O frumoasă văduvă, care era și ospătăriță, i-a devenit muză, iar unii spun că a devenit chiar ceva mai mult pentru el. Ea s-a îndrăgostit nebunește de artist și, pentru a-și demonstra sentimentele, i-a dăruit un cadou special, care a fost primul Amaretto din istorie. Rețeta sa era o combinație de coniac, sâmburi de caise și un amestec secret de mirodenii.
Rețeta originală este dezbătută de două branduri populare
Există doi producători de Amaretto care pretind că dețin rețeta originală: Lazzaroni, cunoscuți pentru biscuiții lor Amaretti, și Disaronno. În 1786, familia Lazzaroni a preparat pentru prima dată celebrii lor biscuiți pentru rege, și până în ziua de azi, aceștia au rămas cel mai popular brand de biscuiți Amaretti. În 1851, au creat Amaretto Liqueur, care este o infuzie din biscuiți cu puțin caramel pentru culoare. Acest Amaretto este încă produs și îmbuteliat în Saronno, Italia, și ei susțin că se bazează pe rețeta văduvei.
Și brandul Disaronno se proclamă deținător al rețetei originale de Amaretto. Disaronno produce această băutură încă din 1900 și susține că rețeta folosită provine de la familia Reina, care insistă că a primit-o direct de la văduvă și a fost transmisă din generație în generație. Datorită unei campanii de marketing de succes din anii ’60, Amaretto a câștigat popularitate în Europa și SUA.
Amaretto este un lichior popular în prepararea cocktailurilor, și cel mai probabil îl vei găsi printre ingredientele unui Amaretto Sour, care conține Amaretto, suc de lămâie și opțional albuș de ou. Mai jos vă puteți inspira și din alte amestecuri speciale care includ acest delicios lichior italian.
„Banana Split Daiquiri” conține Amaretto, rom, lichior de banane, smântână, suc de ananas, grenadine, nucșoară. „Pineapple Upside Down Martini” conține suc de ananas, vodka cu aromă de vanilie, grenadine, Amaretto. „Summer Splash” este format din vodkă, grenadine, Amaretto, suc de portocale, Southern Comfort, suc de ananas, suc de lime. „Italian Margarita” se prepară din margarita cu zahăr pe margine, Amaretto dulce-amărui, tequila, triplu sec, dulceață și suc de lămâie.