Prima pagină » Local » Amănunte șocante de la Spitalul mobil Lețcani! Colaps la secția ATI din unitatea medicală ieșeană

Amănunte șocante de la Spitalul mobil Lețcani! Colaps la secția ATI din unitatea medicală ieșeană

08 mart. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Raportul inspectorilor de la Ministerul Sănătății a scos la iveală o serie de nereguli majore la Spitalul mobil de la Lețcani. De la probleme cu echipamentele medicale, la cele de organizare, toate au fost semnalate în documentul emis de corpul de control al ministrului Sănătății. Spitalul a rămas închis de două luni, iar problemele încă nu au fost remediate

Probleme majore la secția de Terapie Intensivă a Spitalului mobil Lețcani, unitate medicală aflată la marginea municipiului Iași. Raportul emis de inspectorii corpului de control al Ministrului Sănătății a evidențiat aspecte pe care bolnavii de COVID-19 internați la Lețcani deja le știau. Cele mai mari probleme au fost legate de stația de oxigen de la secția ATI, care s-a și defectat și care a pus în pericol viața celor internați acolo. Spitalul care a costat 10,7 milioane de euro este nefuncțional. În tot acest timp, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, proprietarul spitalului, a negat deficiențele. Ulterior, a anunțat că o să conteste raportul ajuns între timp și la procurorii anticorupție. Cotidianul „BZI” a prezentat într-o ediție anterioară lista problemelor descoperite la Lețcani.

Dezastru la secția ATI de la Spitalul mobil Lețcani

Problemele cu stația de oxigen au fost constatate de către inspectorii de la minister. A fost nevoie de un stocator de oxigen nou pentru ca nu cumva să se ajungă la o tragedie.

„Apele pluviale nu sunt colectate, acestea evacuându-se pe pavimentul spitalului, cu risc de îngheț la temperaturi negative. Tunelurile de trecere dintre module nu sunt izolate termic și nici etanșe, favorizând pătrunderea precipitațiilor. Apar frecvente nefuncționalități la sistemul de climatizare din saloare. Când este solicitat un volum crescut de oxigen, pe instalația de producere a acestuia scade fracția de oxigen la ventilatoarele de terapie intensivă”, se arată în raportul inspectorilor.

La câteva zile după tragedia de la Piatra Neamț, bolnavii transferați la Lețcani și internați la ATI au fost aproape să rămână fără oxigen.

Lista problemelor de la Spitalul mobil Lețcani

În plus, au fost constatate și alte deficiențe la spitalul de la Lețcani. Astfel, probleme nu au fost doar la secția ATI.

„Principalele deficiențe constatate de reprezentanții Spitalului modular Lețcani din momentul începerii activității medicale și după obținerea autorizației sanitare de funcționare (…) Transformatorul electric de joasă tensiune nu asigură o putere instalată suficientă funcționării la capacitate a tuturor echipamentelor și dispozitivelor electrice. Conductele de alimentare cu apă și de evacuare nu sunt izolate termic, existând riscul de îngheț imediat ce temperatura scade sub 0 grade Celsius”, mai apare în raportul inspectorilor de la Ministerul Sănătății.

Nicio mișcare în curtea spitalului aflat la marginea municipiului Iași

Deși au fost acordate termene pentru ca deficiențele să fie remediate, situația pare una fără ieșire. De două luni, unitatea medicală este închisă, iar bolnavii sunt tratați la alte spitale suport din municipiu.

„Având în vedere necesitatea asigurării unui act medical de calitate, care să se desfășoare în condiții de siguranță (…), pentru dispozitivele medicale care nu au etichetă, nu poartă marcajul CE, au indicațiile de ghidare în limba turcă, au tastele panoului de comandă în limba turcă (…), ADI Euronest va face toate demersurile necesare pentru aducerea acestora la conformitate. În caz contrar, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase nu va putea utiliza dispozitivele medicale de la Lețcani”, au menționat inspectorii în raportul de control.

Aceștia au dat ca termen 60 de zile, începând cu 25.01.2021. Practic, la finalul lunii martie, aceste deficiențe trebuie remediate. Doar că Euronest încă nu a făcut acest lucru, preferând doar scandalul în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`