Prima pagină » Titlurile zilei » Amânați cheltuielile neesențiale până la finalul anului! Specialiștii spun la ce trebuie să fie atenți ieșenii în această perioadă!
Amânați cheltuielile neesențiale până la finalul anului! Specialiștii spun la ce trebuie să fie atenți ieșenii în această perioadă!

Amânați cheltuielile neesențiale până la finalul anului! Specialiștii spun la ce trebuie să fie atenți ieșenii în această perioadă!

14 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Specialiștii susțin că ieșenii ar trebui să amâne cheltuielile neesențiale până la finalul anului 2022. Cristian Popescu, prodecanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), spune că trebuie să economisim bani în mod constant

Ieșenii ar trebui să amâne cheltuielile neesențiale până la finalul anului 2022, susține Cristian Popescu, prodecanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iași. Reporterii BZI au discutat cu specialistul despre cât de necesar este acum un plan financiar, pentru zilele de criză, având în vedere situația din Ucraina, scumpirile și cele care se anunță în următoarea perioadă, dar și la ce cheltuieli trebuie să renunțe ieșenii, la ce trebuie să fie atenți când vine vorba despre bugetul familiei și care sunt prioritățile.

Specialistul recomandă economisirea, un comportament prudent, amânarea cheltuielilor neesențiale, dar atenționează să nu fie făcute stocuri mari de alimente. Astfel, fiecare ieșean ar trebui să economisească lunar 10 la sută din salariu și să aibă economisiți măcar 2.000-3.000 de lei pentru situații de criză, sumă care să acopere cheltuielile esențiale precum hrana sau plata utilităților.

Ieșenii trebuie să amâne cheltuielile neesențiale

Cristian Popescu, prodecanul FEAA, spune că, până la sfârșitul anului, ieșenii ar trebui să amâne cheltuielile neesențiale, cum sunt achiziția de îmbrăcăminte și încălțăminte, zugrăvirea locuinței, înlocuirea mobilei sau excursiile. Astfel, cheltuielile importante în această perioadă sunt reprezentate de cele cu mâncarea, locuința, datoriile și transportul. De asemenea, specialistul nu recomandă constituirea de stocuri în această perioadă, ci un comportament prudent.

”La ce cheltuieli putem renunța dacă nu ne ajung banii? Evident că la cele care nu sunt necesare: moda, înlocuirea prin casă a mobilei, renovările, excursiile etc. Este necesar să economisim constant și să creăm rezerve pentru situații neprevăzute. Acesta este un comportament prudențial tipic. Nu aș recomanda constituirea de stocuri mari de alimente și alte consumabile, chiar dacă prețul lor va crește. Ar trebui, cred, să ne adaptam pe parcurs. În rest, fără panică. Nu sunt motive majore de îngrijorare. Cursul de schimb este ținut sub control, nu avem dezechilibre macroeconomice îngrijorătoare, cu excepția acestei inflații (n.r. – 8,4 la sută, în luna februarie 2022). Așa că trebuie să ne protejăm economiile, dacă există, și să fim atenți la semnalele pieței”, susține Cristian Popescu, prodecan FEAA.

Specialistul a preconizat anul trecut că 2022 va veni cu noi scumpiri.

Prodecan FEAA: ”Ținerea unor sume mari «la saltea» nu este deloc recomandată”

În cazul în care ieșenii au economisit câteva mii sau zeci de mii de euro, specialistul nu recomandă ca banii să fie ținuți ”la saltea”, ci păstrați în bănci ori investiți.

”Bugetele de criză reprezintă o mare provocare atât pentru firme, cât și pentru gospodării. Un lucru este clar: trebuie să avem constituite rezerve pentru situații neprevăzute. Dacă e să ne referim la gospodării, atunci o sumă de bani în casă este recomandată. Nu o sumă mare, dar suficientă pentru a asigura supraviețuirea în cazuri extreme! Dar ținerea unor sume mari „la saltea” nu este deloc recomandată. Inflația le va afecta semnificativ. Cel mai inspirat ar fi să existe diversificare: depozite bancare în lei, în euro și alte valute forte, titluri de stat și, pentru cei mai curajoși, alte active financiare alese cu grijă, deoarece bursele au devenit volatile. Dar cuvântul de ordine este diversificarea”, mai spune Cristian Popescu, prodecan FEAA.

La începutul acestui an, specialistul sfătuia ieșenii să depoziteze economiile la bănci sau să investească în imobiliare, însă războiul din Ucraina a dat peste cap planurile dezvoltatorilor. Domeniul imobiliarelor este în regres din cauza războiului din Ucraina, iar ieșenii nu mai cumpără locuințe. Astfel, ieșenii sunt sfătuiți să evite orice cheltuieli neesențiale în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *