În această săptămână Guvernul va aproba măsura amânării ratelor. În acest fel, românii care au probleme cu plata creditelor ar putea amâna rambursarea cu până la 9 luni. Cu toate acestea, debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, nu trebuie să se afle în insolvență sau incapacitate de plată la data solicitării amânării la plată.
Guvernul va aproba amânarea ratelor
Măsura pe care Guvernul vrea să o aprobe săptămâna aceasta îl vizează pe românii care au probleme cu plata ratelor la credite. Aceştia ar putea amâna rambursarea lor cu până la 9 luni. Așadar, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de cel mult 9 luni.
În acest sens, românii care își doresc să amâne plata ratelor trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.
De asemenea, administratorii firmelor care vor amânarea ratelor trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.
În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare pe anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare.
Potrivit notei de fundamentare, debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, nu trebuie să se afle în insolvență sau incapacitate de plată la data solicitării amânării la plată și să nu fi fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor.
Inflația din România a ajuns şi ea la un nivel record
Toate acestea vin după ce indicele ROBOR a ajuns la un nou record ce reprezintă o lovitură mare pentru românii care au rate la bănci. Acest factor nu este singurul lucru care îi sperie pe români, acum când inflația din România a ajuns la un nivel record. Menționăm faptul că inflația era în luna aprilie de 14%, iar lucru înseamnă automat creșteri de prețuri la toate produsele, alimentare și nonalimentare. În tot acest context, guvernatorul Băncii Naționale Române a avut o intervenţie publică ce a fost criticată de români. Mugur Isărescu i-a sfătuit pe românii care sunt tensionați să consume un ceai de tei și să privească altfel situația.
”Vă prezint raportul asupra inflaţiei pe trimestrul 1. Începând cu iulie 2021 avem o creștere extrem de rapidă a prețurilor, ceea ce reflectă un şoc și un fenomen de criză. Reflectă un eveniment advers deosebit. La o analiză, în spatele acestor creșteri a prețurilor de consum din România şi din lume se află o creștere a prețurilor de producție. La o analiză, în spatele acestor creșteri a prețurilor de consum din România şi din lume se află o creștere a prețurilor de producție, a costurilor cu energie. La toate formele de energie. Se mai adaugă pe partea de costuri adâncirea de sincopuri din lanţurile internaționale cauzate de sancţiuni, reticienta companiilor vis-a-vis de relația cu Rusia (…)” explica Mugur Isărescu.
În tot acest context, este greu de crezut cum românii, pensionarii, care au aceleași venituri, vor putea face față cheltuielilor de zi cu zi, de vreme ce indicele ROBOR a ajuns la un nou record, iar inflația este și ea la cote alarmante.
Cu toate acestea, se pare că săptămâna aceasta, Guvernul urmează să aprobe amânarea plății ratelor.
O persoana care se documenteaza nu accepta asemenea gaselnita de amanare a ratelor pentru ca, dobanzele curg in continuare in final vor avea de platit o suma mai mare. Referitor la faptul ca, cei aflati in Insolventa nu pot beneficia de Amanare a Ratelor este o Tampenie nu cumva acestia nu au platit ratele tocmai din motivul pentru care au intrat in Insolventa?