Prima pagină » National » Amânarea plății ratelor la bănci. Premierul Nicolae Ciucă, anunț de ultim moment

Amânarea plății ratelor la bănci. Premierul Nicolae Ciucă, anunț de ultim moment

13 mai 2022, 11:24,
în National

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat joi despre stadiul discuțiilor privind amânarea plăţii ratelor la creditele bancare, în contextul crizei generate de rata galopantă a inflației, ca urmare a războiului din Ucraina.

Acesta a declarat, joi, la Alba Iulia, despre o posibilă nouă decizie de amânare a plăţii ratelor că „este în analiză” şi că a avut o discuţie pe această temă şi cu guvernatorul BNR.

Amânarea ratelor la bănci, la fel ca în perioada pandemiei, a fost scoasă din pachetul de măsuri de sprijin anunțat de coaliția de guvernare la începutul lunii aprilie. Măsura nu s-a mai regăsit în documentul prezentat de liderii coaliției.

Nicolae Ciucă: Am discutat cu guvernatorul BNR

„Am avut o astfel de discuţie şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, este în analiză. De altfel a mai fost în analiză o astfel de decizie. Vom analiza şi vom comunica decizia împreună cu ceilalţi membri ai coaliţiei”, a spus, într-o conferinţă de presă, Nicolae Ciucă.

Inițial coaliția de guvernare PNL-PSD avea prevăzută amânarea ratelor la credite pentru persoane fizice şi juridice pe o perioadă de 12 luni, în lista pachetului de sprijin pentru populație.

Se estima atunci că numărului de beneficiari s-ar fi ridicat la 50.000 de persoane fizice şi juridice.

La acel moment, premierul Nicolae Ciucă declara că este vorba despre o amânare a deciziei. „Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de finanțe. Datele în acest moment ne-au dus către această decizie, să continuăm să analizăm cât de benefică este pentru populație și pentru mediul de afaceri. Este o amânare a deciziei”, a spus premierul Ciucă.

Ministrul Finanțelor: Rămânem cu această măsură în analiză

La mijlocul lunii trecut, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, spunea că orice amânare la plata ratelor atrage costuri suplimentare.

„Amânarea este bine să o faci atunci când chiar eşti în incapacitatea de a plăti ratele, pentru că implică o serie de costuri suplimentare pe care le vei suporta după amânare. Dar există tot felul de soluţii, pentru că băncile au acelaşi interes ca şi debitorul, să nu rămână cu un credit neperformant. Dacă avem o astfel de problemă îi îndemn pe toţi să meargă şi să vadă care este situaţia, iar noi rămânem cu această măsură în analiză”, a mai precizat ministrul Finanţelor.

Legea offshore a trecut de Senat cu  91 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”

Legea offshore a trecut de Senat cu  91 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”. Au votat în favoarea legii toate partidele, mai puţin cei de la AUR. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Raportul a fost admis cu 89 de voturi „pentru” și 13 voturi contra”.

Senatul a dezbătut, miercuri, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.

Comisiile pentru buget-finanţe şi pentru energie din Senat au dat, marţi, raport comun de admitere asupra Legii offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, cu 17 voturi „pentru” şi două „împotrivă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`