Reporterii BZI s-au deplasat în piețele din Iași și au verificat roșiile. Testele arată că legume de sezon sunt bune pentru consum pentru că nu au aproape deloc nitrați
Reporterii BZI au testat roșii comercializate în piețele Nicolina și Alexandru cu un aparat special care indică nitrații din fructe și legume. Atât producătorii, cât și comercianții cu care au discutat au fost de acord să fie verificate legumele, mai ales că sunt obișnuiți cu astfel de aparate, spun aceștia. Dispozitivul folosit are o normă de 300 mg/kg de pesticid la roșii, iar dacă arată că are mai puțin de 30 mg/kg, apare mesajul „low nitrate content means product is safe”, ceea ce demonstrează că produsul este bun pentru consum. Reporterii au testat roșiile comercializate de producătorii din Târgu-Frumos, comunele Victoria, Horlești, Bosia, Probota sau de la Galați. În unele situații, tomatele din piețe nu aveau deloc nitrați, rezultatul afișat de aparat fiind „0”.
Roșiile din piețele din Iași au fost testate cu un aparat
Reporterii BZI au testat jumătate din producătorii sau comercianții de legume din piețele Alexandru și Nicolina, unde sunt peste 30, iar rezultatele au arătat că sunt bune pentru consum. Mai mult, aceștia încurajează acest obicei pentru că spun că sunt transparenți.
„Puteți verifica, nu am nimic de ascuns. Noi suntem producători de la Victoria”, susține Marius Cozma, producător din Iași, care comercializează legume în Piața Alexandru.
Aceștia spun că nu își bat joc de clienți.
„Avem mulți clienți care au scăpat de cancer. Doar nu-i omorâm noi cu legume cu prostii. Eu produc de 10 ani, am grijă la ce folosesc în grădină și în sere”, spune Maria, un producător din Piața Alexandru.
Aceștia sunt bucuroși că pot să demonstreze că roșiile nu au pesticide.
„Sunt bune roșiile. Haideți să verificăm! V-am zis că sunt bune. Mă contraziceam cu dumneavoastră până în pânzele albe”, mai spune un producător din Horlești, care vine an de an la Piața Alexandru.
În anii precedenți, au fost probleme cu căpșunile din piețele din Iași.
Producător: „Construim o încredere între noi și clienți”
Pentru că mulți producători au afaceri de familie și își cresc propriii copii din vânzarea legumelor și fructelor, spun că nu riscă să comercializeze produse de proastă calitate.
„Construim o încredere între noi și clienți. Nu riscăm nimic! Ne-am obișnuit să verifice oamenii legumele și fructele”, susține o tânără din comuna Focuri, care împreună cu soțul se ocupă de afacerea de familie.
Aceștia vin de cinci ani la Piața Nicolina ca să vândă fructe și legume. O familie de producători din Târgu-Frumos, care vinde roșii din diverse soiuri și culori diferite, vine anual la Piața Nicolina.
„Dă-i, Maria, să testeze! Nu avem nimic de ascuns! Și eu sunt curios ce iese! Luați și mâncați, ca să vă convingeți”, spune producătorul.
Acesta spune că nu folosește pesticide sau alte prostii.
„Nu a văzut pesticide roșia asta. Nu a văzut nimic, prostii! Folosim gunoi de grajd, de la păsări, calciu. Costă 15 milioane (1.500 de lei) pesticidele, iar eu vând cu 3,5 lei kilogramul. Nu e convenabil și nu mai riscă nimeni”, mai spune producătorul din Târgu-Frumos.
Comercianții care aduc roșiile de la Galați sau de la producătorii ce vând angro la Piața CUG spun că nu au avut reclamații de la clienți.
„Nu a veni nimeni cu marfa înapoi. Nu a spus nimeni că nu sunt bune sau au probleme”, spune un comerciant.
Atestatele producătorilor din Iași sunt verificate anual. Astfel, roșiile comercializate în piețele din Iași, testate de reporterii BZI, arată că nu depășesc norma de nitrați și sunt bune pentru consum.
Da, la cei care ii stim, cultivatori sadea, rosiile sunt mult peste nivelul celor din supermarket-uri.
Da,da,da…🤣😅🤣😆
Problema e alta; stropesc roșiile din belșug cu tot felul de fertilizanți, fungicizi,etc(Folpan 80WDG,Folpan 80WDYG sau
Previcur Energy,Vertimec,Champ 77 WG,Tervigo,Triptolemus HV
sau Triptolemus SEL TH, Proxanil,Vertimec,
Cabrio Top,Milbecknock
Nissorun(efect ovocid),Coragen,Score 250 EC,
Score 230 EC,Signum,Polyram DF,Mospilan,Ortiva Top,Switch,Affirm,Cabrio Top,
Voliam Targo,Teldor SC 500,mai sunt și altele, etc)
Asta e schema de stropire ce trebuie aplicată aproape in fiecare zi. Nu trebuie să vă speriați, ele sunt omologate de expertii români, majoritatea absolvenți de facultăți la stat, ăștia chiar știu carte 🤣😅
P.S:Fiecare fiermier deștept are un lot de pământ pt el unde își pune legume
( roșii,vinete,ardei,etc) nestropite doar pt familia lui, astea nu sunt de vanzare.
Poftă bună!
Directia Agricola ar trebui sa faca astfel de teste in mod constant. De ce nu fac?
De când nitrații înseamnă pesticide? Apelați la un laborator nu la jucării neomologate. Limitele pentru pesticide sunt de la 0,01mg/kg. 300 mg/kg poate fi IMENS pentru pesticide (denumire generică ce acoperă peste 1000 de substanțe diferite – legiferate). Citiți înainte să scrieți ! Jurnalismul presupune știință și profesionalism, nu dezinformare și goana după senzațional. Ștergeți articolul și dați neinformatul la rubrica sport. Poate acolo se descurcă! Rușine !
Bravo domnule.In sfârșit, cineva care știe ce spune. De,, gazetari ” de 2 bani e plin internetul.
Bai,voi sunteți mankatori de k*aka( aka ingrasamant organic)?! 😅
Plm de pokemoni, aștia din piața nu respectă schemele de tratament și pun ” la ochi” cantitatea de substanțe ! Rezultatul? Mai mulți oameni care se duc la spital că îi doare „ceva din senin”!
Astia care comentati negativ la adresa articolului…sunteți chiar ăia care vindeți tomatele alea de nici porcii nu se ating de ele !
Pokemonilor …!!! ;))
Câte roșii mâncați, 50 kg pe an
După fiecare produs testat trebuie curățată sonda cu un șervețel, ceea ce nu am văzut să facă domnișoara, așadar e posibil să de-a eroare testul
După fiecare produs testat trebuie curățată sonda cu un șervețel, ceea ce nu am văzut să facă domnișoara, așadar e posibil să dea eroare testul
vrajeala, mananci din piata Nicolina te caci diaree o saptamana
Sa nu mancati de la piata. Sa nu luati sambata si duminica oua, branza, carne, fructe si legume de la tarani. Luati doar de la supermarket sanatoase, fara gust.