Prima pagină » Sanatate » Am scăpat de scleroza multiplă. Cum afectează boala sistemul nervos?

Am scăpat de scleroza multiplă. Cum afectează boala sistemul nervos?

01 mai 2023, 12:00,
în Sanatate

Mulți pacienți visează să spună că „am scăpat de scleroza multiplă”. Boala afectează sistemul nervos central, capul și măduva spinării. În schimb afecțiunea nu afectează nervii din brațe și picioare. Încă nu există o înțelegere clară a cauzelor sclerozei multiple. Se crede că boala este multifactorială și că este cauzată de o combinație de mai mulți factori, cum ar fi predispoziția genetică, geografia și condițiile de mediu de reședință, precum și unii viruși. Acești factori declanșează producția de anticorpi și îi ajută să pătrundă din sânge în țesuturile sistemului nervos.

În timpul bolii, anticorpii atacă teaca de mielină a neuronilor, demielinizând fibrele nervoase și perturbând transmiterea semnalelor între neuroni. Organismul poate lupta împotriva bolii o perioadă destul de lungă de timp, mielina se regenerează, iar semnalul trece din nou prin fibre. Simptomele apar și dispar, iar aceste procese pot apărea în aproape orice parte a creierului sau a măduvei spinării. Simptomele sunt difuze în timp și spațiu, ceea ce explică numele bolii.

Am scăpat de scleroza multiplă. Cum se face diagnosticul?

Diagnosticul afecțiunii se face pe baza unor criterii specifice, recunoscute la nivel internațional, care includ simptome clinice și date RMN ale creierului și măduvei spinării. În cazurile în care diagnosticul este îndoielnic, se recurge la metode auxiliare, în principal la puncția medulară.

Tratamentul sclerozei multiple constă în imunomodularea, corectarea sistemului imunitar. Exacerbările sunt tratate cu hormoni și, în cazurile mai grave, cu plasmafereză pentru a elimina anticorpii din sânge.

Exacerbările sunt prevenite prin medicamente care modifică evoluția sclerozei multiple. Formele progresive de SM necesită o combinație complexă de medicamente, inclusiv medicamente citostatice, care încetinesc sau opresc complet diviziunea celulară. Pentru unele manifestări ale bolii, este posibilă o terapie simptomatică pentru îmbunătățirea calității vieții.

Cursul sclerozei multiple. Cum se face simțită boala de la un stadiu la altul?

Din cauza remielinizării, boala evoluează cu exacerbări și remisiuni pe o perioadă lungă de timp. Pe măsură ce boala avansează, simptomele nu se rezolvă complet și apar deficite neurologice persistente.

Există, de asemenea, forme mai severe ale bolii, fără înrăutățire și ameliorare ulterioară, deficitele neurologice se formează imediat și se agravează treptat. Demielinizarea apare foarte rapid și afectează zone mari ale creierului (această afecțiune necesită tratament imediat, deoarece poate fi fatală).

Din păcate, nu este posibilă vindecarea sclerozei multiple, dar este posibilă oprirea și controlul progresiei bolii. În prezent, tratamentul sclerozei multiple rămâne una dintre cele mai importante probleme din medicina modernă, în ciuda introducerii pe scară largă a medicamentelor care modifică evoluția bolii.

Ce nu ar trebui să faci dacă ai scleroză multiplă?

Atunci când suferiți de scleroză multiplă renunțați la obiceiurile proaste. Aceasta înseamnă fumatul și abuzul de alcool. Nu vă supraîncălziți. Pacienții cu scleroză multiplă nu ar trebui să facă băi fierbinți, să stea în camere înfundate, să meargă la saună sau la băi.

Scleroza multiplă nu poate fi complet vindecată, dar poate fi ținută sub control cu succes. Nu uitați, chiar și anomaliile neurologice minore pot indica dezvoltarea unei boli formidabile.

Chiar dacă tratamentul va fi unul de succes și veți reuși să spuneți că am scăpat de scleroza multiplă trebuie să știți că nu există nicio modalitate de a reface învelișurile de mielină ale celulelor nervoase și de a le face din nou funcționale. Există un potențial în acest sens, precursorii oligodendrocitelor (celulele care creează membranele neuronilor din sistemul nervos central) se acumulează în focarele de demielinizare, dar nu se dezvoltă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`