În majoritatea cazurilor, organismul elimină virusul spontan, astfel că mulți spun „am scăpat de HPV”. Virusul papiloma uman este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, iar persistența acestuia poate duce la apariția condilomatozei genitale sau la leziuni precanceroase și canceroase. Tratamentul nu vizează să elimine virusul, ci să gestioneze manifestările clinice și să prevină complicațiile ulterioare.
Totuși, important de reținut este faptul că informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist.
Cum se manifestă infecția cu virusul papiloma uman
Virusul papiloma uman (HPV) se transmite în principal pe cale sexuală, prin contact direct, piele pe piele, cu o persoană infectată, chiar și în absența simptomelor vizibile. Există peste 200 de tipuri de HPV. Dintre acestea, tipurile cu risc înalt, de exemplu, 16 și 18, sunt asociate cu cancerul de col uterin, anal, penian și orofaringian, iar cele cu risc scăzut, cum ar fi 6 și 11, pot provoca condiloame genitale. De asemenea, este bine să știi cum se manifestă leucoreea și de câte tipuri este.
Anumite lucrări de specialitate au scos la iveală faptul că bacteria Chlamydia facilitează răspândirea infecției cu HPV, ceea ce poate creste riscul de cancer de col uterin. Alte studii au evidențiat un risc mai mare de cancer de col uterin în cazul femeilor femeile ale căror teste de laborator au indicat o infecție anterioară sau actuală cu Chlamydia. La fel și antecedente familiale de cancer de col uterin fac parte din categoria factorilor de risc asupra cărora nu avem control.
În majoritatea cazurilor, aproximativ 90 la sută, infecția cu HPV rămâne asimptomatică și se rezolvă de la sine în termen de 2 ani, fără complicații. Când persistă, se pot dezvolta condiloame, respectiv mici excrescențe cu aspect de „conopidă” la nivelul organelor genitale sau anale, care apar ca leziuni plate sau proeminente, fixe sau pediculate. Pe termen lung, persistența infecției cu tipuri oncogene poate genera modificări celulare detectabile prin testul Papanicolau, preludiul unor neoplazii cervicale. În stadii avansate, cancerul asociat HPV poate determina dureri persistente, sângerări anormale, disconfort la urinare și dificultăți în alimentație, în cazul cancerelor orofaringiene.
Am scăpat de HPV
Nu există un tratament antiviral specific pentru eliminarea virală a HPV. Managementul infecției se concentrează pe îndepărtarea consecințelor clinice și pe prevenirea progresiei leziunilor precanceroase sau canceroase. Unele creme sau soluții reduc leziunile prin activarea imună locală sau prin necroza celulară. Crioterapia cu azot lichid, excizia chirurgicală, curetajul, laserul sau substanțele chimice sunt folosite pentru leziuni care nu răspund la tratamentele topice. La fel de important este să știi cum poți gestiona sindromul de durere cronică.
Leziunile intraepiteliale scuamoase de grad înalt – HSIL (High-Grade Squamous Intraepithelial Lesions) – se tratează conform ghidurilor de screening și tratament al leziunilor cervicale. De obicei, se apelează la excizie electrochirurgicală cu ansă (LEEP) sau conizație, o intervenție chirurgicală din sfera ginecologică în cursul căreia se îndepărtează un fragment de col uterin. De asemenea, specialiștii monitorizează periodic starea pacienților cu ajutorul testelor HPV și citologice.
Vaccinurile HPV, ce pot fi bivalente, cvadrivalente sau nonavalente, previn infecția cu tipurile de virus cu risc înalt. Astfel, se poate reduce incidența leziunilor precanceroase și a cancerului cervical cu peste 90 la sută atunci când schema de vaccinare este completă. Fumatul agravează persistența infecției și riscul de progresie către leziuni precanceroase.
O dietă bogată în antioxidanți, exerciții regulate și evitarea stresului cronic sprijină tratamentul viral. Testarea Papanicolau și testele HPV la intervale recomandate de societățile de ginecologie ajută la depistarea timpurie a leziunilor. Cu ajutorul terapiei locale, intervențiilor chirurgicale pentru leziuni precanceroase, vaccinării și modificărilor stilului de viață, poți să controlezi infecția și să reduci riscul de complicații pe termen lung. Astfel, vei reuși să spui „am scăpat de HPV”.