Tot mai multe persoane visează să zică că „am scăpat de candida bucală”. Candidoza orală este o boală inflamatorie care se dezvoltă atunci când membranele mucoase sunt afectate de ciupercile Candida. De obicei, este asociată cu o înrăutățire a sistemului imunitar local și general. Cercetările arată că până la 90% dintre adulți sunt purtători ai acestei ciuperci, dar boala nu se dezvoltă de obicei, deoarece agentul patogen nu acționează agresiv în condiții normale.
Candidoza în gura unui adult este o leziune a mucoasei, care poate indica probleme grave de sănătate. Ciuperca are nevoie de condiții speciale pentru reproducere. Boala apare cel mai adesea la pacienții care neglijează igiena orală. Prezența cariilor, a bolilor inflamatorii ale gingiilor crește șansele de inflamație fungică. Acest lucru se datorează faptului că numărul mare de agenți patogeni epuizează mecanismele de apărare.
Am scăpat de candida bucală. Cele mai frecvente cauze care provoacă manifestarea afecțiunii
Un al doilea grup de cauze este reprezentat de un sistem imunitar slăbit din cauza unui număr de boli și afecțiuni. Printre acestea se numără HIV, diabet zaharat, cancer, distrofie, deficiențe de vitamine și minerale. De asemenea, candida bucală poate apărea în urma unor operații chirurgicale sau infecții grave.
Există, de asemenea, motive specifice pentru dezvoltarea unor afte. Poate apărea după o terapie antibiotică lungă și puternică. Tratamentul cu antibiotice duce la distrugerea florei sănătoase și la dezechilibru. Acest lucru face ca Candida să se înmulțească în mod activ.
Candidoza orală se dezvoltă, de asemenea, atunci când se administrează corticosteroizi pe cale inhalatorie. Leziunea are, de obicei, un aspect eritematos pe zonele în care medicamentul a intrat în contact cu mucoasa. Astfel, erupțiile apar pe cerul gurii sau pe limbă.
Pe ce se bazează tratamentul aftelor din cavitatea bucală. Pastilele recomandate de medici
Tratamentul se bazează pe medicamente antifungice sistemice și topice. Acestea sunt acum disponibile pe scară largă pe piața farmaceutică. Dar este foarte important să fim conștienți de faptul că, în fiecare an, nivelul de rezistență al ciupercii Candida crește.
De exemplu, rezistența la medicamente cum ar fi Fluconazol este aproape completă. Acest tratament era folosit în aproape toate cazurile de boală, dar astăzi medicii sunt nevoiți să reconsidere regimurile standard de tratament.
Tratamentul pentru candida în gură la adulți este adaptat în mod individual. Alegerea agentului antifungic sistemic se bazează pe tipul de agent patogen, pe starea pacientului și pe condițiile individuale de sănătate. Există tratamente la care infecția are o rezistență minimă. Medicul poate prescrie medicamente pe bază de nistatină, derivați de imidazol și altele.
Remediile locale pentru a ameliora disconfortul
În plus, se folosesc întotdeauna remedii locale. Acestea sunt cele mai eficiente atunci când vrei să ameliorezi rapid durerea. În acest scop sunt folosite soluții pentru apa de gură, geluri și suspensii pentru aplicarea pe zonele afectate, lozuri și pastiluțe topice, precum și soluții pentru irigații și aerosoli.
Multe persoane apelează la unguente care trebuie introduse în gură pe un tampon de vată pentru a scăpa de candidă. Specialistul poate prescrie antiseptice de farmacie sau soluții saline slabe pentru gargară. Se folosesc în mod obișnuit soluții de iod, clorhexidină, permanganat de potasiu, violet de gențiană și tetraborat de sodiu în glicerină. Unele pastile pot fi recomandate de către medic pentru a fi plasate în spatele obrazului.
Pentru a reuși să spui că „am scăpat de candida bucală” trebuie să tratezi cauza care stă la baza apariția acesteia. Este foarte important să igienizați gura. Astfel, tratați dinții distruși de carii, îndepărtați dinții nevitali și rădăcinile care nu mai pot fi reparate. Acestea sunt focare de inflamație cronică, așa că o igienizare simultană va scurta timpul de tratament. De asemenea, trebuie îndepărtat tartrul și placa dentară. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile de stomatită candida asociate cu traumatisme ale gingiilor cauzate de marginile ascuțite ale plăcii dentare dure.